Evo zašto nemate dovoljno seksa

Na samom početku veze seks je tako jednostavan i ima ga u izobilju. Međutim, kako veza postaje ozbiljnija, rastu i obaveze, a želja za vođenjem ljubavi počinje lagano da kopni

  • 1

Uzroci za sve manju želju za seksom mogu biti razni i nepredvidivi, a mogu ih podstaći raznorazni emocionalni, fizički, psihološki faktori, ali ponekad i umor i nedostatak vremena. Evo ključnih razloga zbog kojih u spavaćoj sobi više niste tako aktivni kao pre.

Nenaspavanost

Većina ljudi je hronično neispavana, a nedostatak sna ne utiče samo na izgled, zdravlje i sposobnost za suočavanje sa svakodnevnim stresom, već ubija i želju za seksom. Prema rečima doktora Roberta Oukmena, hronična neispavanost, koja podrazumeva konstantno spavanje manje od šest sati na dan, može da dovede do nižeg nivoa testosterona, hormona odgovornog za seksualnu želju kod oba pola. Odrasloj osobi je u proseku neophodno oko sedam sati sna svake noći.

Hrkanje

Hronično hrkanje ne samo da će budi osobu koja hrče, već i osobu koja spava do nje. Apneja, stanje koje prouzrokuje probleme s disanjem tokom noći, takođe može da rezultuje hroničnom neispavanošću, koja će na kraju uticati i na samu želju za seksom, ali i povećanjem apetita, a na kraju i viškom kilograma.

Hronično loše raspoloženje

Depresija je čest uzrok slabog polnog nagona, a osim toga može da izazove i loš san i hroničan umor. Depresija može da utiče i na pojačan apetit, dovodeći do pojave bolesti poput dijabetesa i visokog krvnog pritiska, koji snižavaju libido.

Preuske farmerke


Ako farmerke koje ste nosili na fakultetu ili možda još prošle godine više ne možete da navučete preko kukova, postoje velike šanse da ste se ugojili za čak dva konfekcijska broja, odnosno dodatnih devet kilograma. Ako niste zadovoljni time kako izgledate bez odeće, to sigurno neće doprineti vašem seksualnom samopouzdanju, a u obzir se moraju uzeti i sve negativne posledice viška kilograma.

Ne baš tako zdravo srce

Svaki muškarac zna da je penis prepun vena, a prema rečima doktora Kalija Karsona, uglednog profesora urologije na Univerzitetu Severna Karolina, jedna od prvih stvari koje lekar mora da proveri kod pacijenta jeste moguća erektilna disfunkcija, koja može da bude posledica vaskularnih bolesti ili srčanih problema. U slučaju začepljenih vena, to može da utiče na protok krvi na području genitalija, što rezultira slabom erekcijom. Povišen holesterol i visok krvni pritisak takođe mogu da izazovu erektilnu disfunkciju.

Štitna žlezda

Poremećen rad štitne žlezde, koja reguliše metabolizam putem hormona, može značajno da smanji seksualni nagon, pogotovo kod žena u postmenopauzi. Kako kaže doktorka Karen Bojl, zavisno od vrste poremećaja štitne žlezde, to stanje može dovesti i do gojenja, koje takođe negativno utiče na želju za seksom.

Previše vežbanja

Baš kao i nedostatak sna, i hroničan umor može da snizi nivo polnih hormona i poveća apetit. U ovom slučaju to je previše vežbanja. Iako to nije veliki problem za većinu ljudi, ako radite ceo dan i nakon toga uveče idete u teretanu, libido možete da dovedete do stanja iscrpljenosti i nedostatka sna i, samim tim, manje želje za seksom.

Ekrani

Osim ako je ne koristite da zajedno pogledate nekakav seksi film, tehnologija u spavaćoj sobi garantovani je ubica strasti. Tako barem tvrdi bračni terapeut Šeron Ilkrest O'Nil. Jednostavno, laptop, televizor i pametni telefoni samo će vas odvratiti od seksa.

Alkohol i cigarete

Prema rečima doktora Karsona, pušenje ne samo da ubija vaše srce i pluća, već negativno utiče i na vaše vene, a to je ono najgore što možete da uradite svom seksualnom životu. Višak alkohola smanjuje osetljivost i sposobnost dostizanja orgazma kod muškaraca i žena.

Godinama niste bili na odmoru

Život je stresan, a ako živite zajedno, najverovatnije ponekad idete jedno drugom na živce. Od emocionalnih uzroka za nizak libido, stres je najverovatnije broj jedan, bez obzira na njegov uzrok. Lek je barem privremeno pobeći od stresa, otići na godišnji odmor, otputovati i uživati u seksu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA