NAUČNO DOKAZANO: Brushalteri su štetni!

Grudnjaci su izlažirana nužnost modne industrije, jer se pokazalo da oni niti sprečavaju gravitacionu silu da deluje na grudi, niti umanjuju bol u leđima

  • 16

Baš kao što su nedavno utvrdili Japanci, i petnaestogodišnje istraživanje francuskih naučnika došlo je do istog zaključka. Brushalteri ženskim grudima nanose više štete nego koristi!

Generacije devojaka vaspitavane su da grudnjaci čine čuda, od smanjivanja bola u leđima, do sprečavanja preranog opuštanja dojki. Međutim, ispostavilo se da to uopšte nije istina.

- Gledano s medicinskog, fiziološkog ili anatomskog aspekta, ženske grudi ni na koji način ne profitiraju ukoliko su utegnute i sprečene da se ponašaju u skladu s gravitacijom. Štaviše, grudnjaci im nanose toliku štetu da se one pre vremena opuštaju i gube na elastičnosti - tvrdi autor ove studije, sportski naučnik Žan Deni Rujon, inače predavač sportske medicine na Besanson Univerzitetu na jugu Francuske.

Da bi dokazao svoju tezu, profesor Rujon je sa šestarom i lenjirom u ruci proveo deceniju i po mereći promene u veličini, obliku i orijentaciji dojki 130 žena, od kojih je jedna polovina nosila brushalter, a druga ne.

- Već godinama nisam koristila grudnjak i nemam nameru. Blagodeti su neverovatne! Dišem mnogo lakše, držanje mi se popravilo, a leđa me uopšte ne bole - rekla je jedna od zadovoljnih ispitanica koja se zarad ovog istraživanja odrekla ovog mučnog dela garderobe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zzz

    13. april 2013 | 12:37

    Smrt grudnjacima, sloboda sisama!

  • Maja

    12. april 2013 | 15:40

    Sve je to ok, ali me u isto vreme zanima kako otkloniti osecaj nelagode i cak bola prilikom trcanja ili bavljenja bilo kojom intenzivnijom fizickom aktivnoscu. Meni nije dovoljan jedan grudnjak kao potpora kada su takve stvari u pitanju, a sigurna sam da i mnoge druge devojke imaju taj problem...

  • ducker

    12. april 2013 | 17:29

    To ne moraju da nose one koje imaju si.e velicine klikera

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA