LJUBAV U DOBA FEJSBUKA: Raskidi traumatičniji zbog društvenih mreža

Dok su u prošlosti bivši partneri mogli da pocepaju fotografije i spale ljubavna pisma, stvari koje se postavljaju na Fejsbuk ili na neku drugu društvenu mrežu uklanjaju se mnogo teže

  • 0

Problemi u ljubavnom životu i raskidi sa partnerima u digitalnom dobu doživljavaju se mnogo intenzivnije, jer tragovi veza ostaju na socijalnim mrežama, tvrde naučnici.

Dok su u prošlosti nekadašnji partneri mogli da pocepaju fotografije i spale ljubavna pisma koja su ih podsećala na nekadašnju vezu, stvari koje se postavljaju na Fejsbuk ili na neku drugu društvenu mrežu uklanjaju se mnogo teže, zbog njihove obimnosti i raštrkanosti.

Elektronska pošta i digitalne fotografije mogu da se izbrišu vrlo jednostavno, ali muziku, fotografije i poruke koje je postavio neko drugi nije nimalo lako skloniti sa interneta.

- Sveprisutnost sadržaja koji se nalazi na računarima, tabletima, mobilnim telefonima i na mnoštvu drugih elektronskih uređaja pravi probleme posle raskida veze, jer su na nakoliko mesta i skoro uvek prisutni - saopštili su istraživači.

Predstavljajući rezultate ispitivanja, istraživači su saopštili da su neki ljudi nakon raskida imali teškoće da na socijalnim mrežama pronađu sve podatke koji ih podsećaju na vezu, tako da su na kraju odustajali i odlučivali da ništa ne brišu, dok su drugi pokušavali sistematski da pobrišu sve što je imalo bilo kakve veze sa njihovim bivšim partnerom.

Onima koji su odlučili da ništa ne brišu iz svog "bivšeg ljubavnog života" trebalo je više vremena da se oporave od raskida i često im je žao što sa sobom nisu počistili tragove prethodne veze.


Izrada "Pandorine kutije" koja bi mogla da pretraži sve profile na mreži i sve tragove bivšeg partnera i smesti ih na jedno mesto (tako da korisnici mogu da odluče šta od "relikta prošlosti da zadrže", a šta da obrišu) mogla bi da reši problem, predložili su istraživači.

(Telegraf.rs/ B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA