Nemirne noge uzrok impotencije

Muškarci s poremećajem u snu, tokom kojeg se trzaju ruke i noge, rizikuju svoju erektilnu moć

  • 0

Muškarci koji se svake noći u krevetu muče zbog sindroma nemirnih nogu moguće je da su suočeni i s još jednom pretnjom seksualne prirode - erektilnom disfunkcijom! Sindrom nemirnih nogu može da poremeti više od sna u krevetu. Stručnjaci s Harvarda tvrde kako je ovaj poremećaj spavanja povezan s većim rizikom od impotencije.

Do ovog su zaključka stigli nakon što su anketirali gotovo 10.400 muškaraca, od kojih su neki imali sindrom nemirnih nogu, o erektilnoj disfunkciji. Šest godina kasnije, analizirali su zdravstvene podatke ispitanika i ustanovili kako čak 23,4 odsto muškaraca sa sindromom nemirnih nogu pate od erektilne disfunkcije, uporedo s 15,4 odsto ispitanika koji nisu imali problem s nemirnim nogama.

Istraživači objašnjavaju da je zajednički faktor za oba poremećaja manjak dopamina.

- Dopamin je jedan od glavnih neurotransmitera za kontrolisanje erekcije. Kada je njegov nivo nizak, to može da dovede do problema s potencijom - objasnio je autor studije Ksing Đao s Medicinskog fakulteta na Harvardu.

Njegovo istraživanje pokazalo je da sindrom nemirnih nogu može da ukazuje na budući razvoj erektilne disfunkcije.

- Zato, ako vas muči ovaj poremećaj u snu, kontaktirajte svog lekara kako biste druge faktore rizika za erektilnu funkciju držali pod kontrolom: poput pušenja, prekomerne telesne težine, konzumacije alkohola, stresa ili anksioznosti – savetuje doktor Đaou članku objavljenom u časopisu "American Journal of Epidemiology".


Sindrom nemirnih nogu češći je poremećaj nego što se misli. Svaka deseta osoba pati od njega, a samim tim zasigurno pati i osoba koja s njom deli postelju. Nažalost, mnogi nikada neće dobiti dijagnozu ili neće saznati da je reč o pravom poremećaju spavanja, koji se manifestuje nekontrolisanom potrebom za mrdanjem ruku i nogu, u trenucima dok osoba pokušava da zaspi. Često može da se javi i neprijatno trnjenje u jednoj nozi, što nestaja čim se noga pokrene. Sve ovo ometa san i utiče na smanjenje kvaliteta odmora, što dalje može da izazove osećanje umora tokom dana i tako poremeti čitav život.

(Ordinacija.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA