KO NE SPAVA, SVAĐA SE: Nesanica vodi do raskida

Posle loše prospavane noći parovi češće dolaze u sukobe koji mogu dovesti do pucanja veze

  • 0

Ukoliko vas muči nesanica ili se budite tokom noći, to ne samo da će uticati na vaš radni elan tokom dana, već može ozbiljno da ugrozi i vašu romansu.

- Partneri koji se nisu naspavali imaće češće i ozbiljne konflikte - kaže psiholog Ejmi Gordon, voditeljka studije objavljene u časopisu "Social Psychological and Personality Science".

Gordon i njena saradnica, psiholog Serena Čen skupljale su podatke o navikama spavanja kod čak 100 parova koji su u proseku bar dve godine u vezi. Tražile su od njih da im kažu detalje o spavanju i stresu u svojoj romansi. Rezultati su se pokazali očekivani. Nakon loše prospavane noći parovi su češće dolazili u sukobe.

U drugom eksperimentu snimale su parove koji su razgovarali o uzrocima svađe. Ispostabilo se da su oni ispitanici koji su se osećali umorno bivali znatno nervozniji i negativniji, a samim tim imali su manje šansi da reše problem. Nisu bili sposobni ni da realno procene partnerove emocije.

Neprospavana noć može da prouzrokuje promene raspoloženja. Zanimljivo je da nesanica češće muči žene nego muškarce. Doktor Alon Avidan, direktor u Istraživačkom centru za probleme u spavanju, kaže da razlog možda leži u evoluciji.

-  U evolutivnom smislu, žene su te koje se više bude noću i brinu se za decu, pa je zato logično da su budnije i da im je teže da se smire i opuste i na miru utonu u san - rekao je Avidan.


Nedostatak sna može na pet načina loše da utiče na vezu. Može da izazove razdražljivost, promene raspoloženja, dobijanje na težini, depresiju, ali i da smanji libido. Zato i ne čudi da loše spavanje može veoma loše da utiče na veze.

(Telegraf.rs / Tportal.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA