Zaljubljenost izaziva nesanicu!

U paketu sa simpatijom i zaljubljenošću obavezno ide i manjak sna, s obzirom na to da ljudi koji su se zatreskali u nekog spavaju sat vremena manje od ostalih

  • 15

Ukoliko se pitate zašto poslednjih dana ili meseci ne možete da spavate, velika je verovatnoća da ste se zaljubili. Naime, istraživanja su pokazala da zaljubljeni mladići i devojke u proseku spavaju sat vremena manje od drugih koji nemaju "ljubavnih problema".

Naučnici sa Univerziteta Bazel, na kojem je rađeno istraživanje, napominju da je reč o kombinaciji euforije, straha i uzbuđenosti koji se javljaju kada nam se neko dopada. Usled tih osećanja telo u većoj meri počinje da luči hormone dopamin i kortizol što dovodi do "hipomaničnog" stanja u organizmu i samim time do nedostatka sna.

Cela stvar s poremećajem spavanja može da potraje i do šest meseci, a san ometa razmišljanje o željenom partneru, zajedničkim trenucima i sanjarenje o budućnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA