STOGODIŠNJACI SAVETUJU: Evo šta je ključno za ljubav i brak!

Mladim ljudima ponekad je zaista teško da zamisle da, kad se jednom udaju ili ožene, morati da provedu čitav život samo s jednom osobom. No, da jedan dugovečan brak uopšte ne mora da bude dosadan, dokaz su mudri ljudi koji su u velikoj ljubavi dočekali duboku starost

  • 13

Današnjim devojkama i mladićima sve je teže da se odluče da stanu na ludi kamen, posebno dok su još u dvadesetim ili tridesetim, kad je pravo vreme za zasnivanje porodice. Kao da se plaše toga da će biti osuđeni da ceo život provedu budeći se pored jedne te iste osobe, a da će to biti robija.

Međutim, ko kaže da to mora da bude tako? Ako pitate iskusne i mudre ljude, videćete da se u velikoj ljubavi može proslaviti čak i osamdeseta godišnjica braka. U čemu je tajna stogodišnjaka u srećnom braku?

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

PRAVA MERA RAZGOVORA

Da bi vaš brak trajao večno, morate stalno da komunicirate jedno s drugim. Ne sme da prođe nijedan dan, a da ne razmenite informacije bitne kako za vas same, tako i za vašu porodicu. Ipak, ponekad se neke stvari moraju oćutati.

Foto-ilustracija: Foter.com / moodboardphotography Foto-ilustracija: Foter.com / moodboardphotography

ROMANTIKA

Iako ljubav pre svega iskazuje delima, i reči su važne. Trudite se da što češće voljenoj osobi i kažete koliko je volite. Takođe, ni romantični gestovi nisu na odmet. Skuvajte mu omiljeno jelo ili je obradujte cvećem. Takve stvari uvek pale.

Foto-ilustracija: Foter/artolog Foto-ilustracija: Foter/artolog

VREME

Ma koliko da vam je vaša veza važna i ma koliko obaveza ima oko porodice, važno je da se barem s vremena na vreme organizujete tako da neko ima slobodno veče, pa čak i čitav dan, koji će posvetiti isključivo sebi. S druge strane, previše razdvajanja može biti pogubno.


Foto: Museumuesum / Ken Griffiths / The Sunday Times Magazine 1973. Foto: Museumuesum / Ken Griffiths / The Sunday Times Magazine 1973.

SVAĐA

Sigurno ste i vi čuli za izreku da u zajednički krevet nikada ne bi trebalo da uđete ljuti i posvađani. To ne znači da prepirke, rasprave i svađe nisu normalan deo svake veze, ali važno je da na kraju ipak dođe do nekog razrešenja.

Foto-ilustracija: Foter/medium as muse Foto-ilustracija: Foter/medium as muse

POŠTOVANJE

Uvažavanje partnera, njegovih želja i potreba nešto je što nikako ne sme da se zanemari. Kroz sve te godine, oboje se menjate i niste više iste osobe kao na početku veze. Važno je prihvatati svaku promenu u voljenoj osobi, baš kao i obrnuto.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

SEKS

I ovo je veoma važan aspekt, posebno u mladosti. Ako nema “hemije”, seksualne kompatibilnosti među vama i ne delite iste potrebe za vođenjem ljubavi, ili se barem ne potrudite da se uskladite, vaš brak je osuđen na propast.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

(S)TRPLJENJE

Vaša bolja polovina ima mane. Imate ih i vi. Naučite kako da sitnice koje vas izluđuju pretvorite u nešto što je simpatično i drago. Ljubav prema partneru je nešto što se uči godinama. Trudite se da svaki dan iznova upoznajete bračnog partnera. A znate kako se kaže, znanje je moć!

Foto-ilustracija: Foter/adwriter Foto-ilustracija: Foter/adwriter

NE DAJTE SVOJ BRAK

Osnovna tajna uspešnog braka krije se u vašoj sopstvenoj volji da preuzmete odgovornost i brigu za vašu ljubav. Ako vi sami odustanete od borbe, niko drugi vašu porodicu neće spasiti od raspada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    6. januar 2015 | 10:50

    Ubraku sam 43god kao jako mladi smo se vencali jer je ljubav bila na prvi pogled dobili smo dvvoje divne dece a sad imamo cetvoro unucadi ! Mi smo stvarno srecna porodica i volimo se kao prbog dana!!

  • Žorž

    6. januar 2015 | 14:36

    Ako nešto stvarno želiš, ostvari će ti se.

  • Slikar

    6. januar 2015 | 22:09

    Ne rekose samo koje se to stvari ponekad moraju ocutati. Ja to nikako da naucim...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA