≫ 

BEOGRADE, SREĆNA SLAVA: U podne litija povodom gradske slave

Od 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević, u čast obnove i napretka, dao Beogradu status prestonice, grad je kao slavu uzeo Spasovdan

  • 0

Obeležavanje slave grada Beograda - Vaznesenja gospodnjeg, poznatije kao Spasovdan, počelo je danas liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, koju služi patrijarh srpski Irinej.

BEOGRADE, SREĆAN SPASOVDAN: U ovim ulicama sutra nećete moći da se parkirate

Liturgiji prisustvuje domaćin slave, pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, a prisutni su i brojni građani.

NARODNA VEROVANJA NA SPASOVDAN: Evo šta danas MORA, a šta NIKAKO NE SME da se radi!

Nakon liturgije, biće održana litija, koja će proći centralnim gradskim ulicama, kretaće se od ulice Admirala Geprata, zatim ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Knez Mihailove, Pariske, Kneza Sime Markovića, Pop Lukine, Brankove, Kraljice Natalije do Admirala Geprata.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Inače, kako je najavljeno, kada počne litija, doći do sukcesivnog zatvaranja saobraćajnica, koje će, kako bude prolazila litija, od strane Uprave saobraćajne policije biti otvarane za saobraćaj.

U vremenu prolaska litije, od 10 do 15 sati, iz ulice Knez Mihajlove biće uklonjeni svi privremeni pokretni objekti.

Kada je u pitanju parkiranje, za vreme prolaska litije od 10 do 14 biće privremeno ukinuto taksi stajalište u Kolarčevoj na Terazijama, a biće zabranjeno parkiranje u ulici Admirala Geprata na potezu od Dobrinjske do Kneza Miloša i u Dobrinskoj od Kraljice Natalije do Admirala Geprata.

Kasnije danas, u sklopu obeležavanja gradske slave, planiran je i svečani prijem u Skupštini grada.

Od 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević, u čast obnove i napretka, dao Beogradu status prestonice, grad je kao slavu uzeo Spasovdan.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA