ČOVIĆ: Vujošević nije toliko bolestan! DULE: Kako je otišao Zoran Đinđić?

Verovatno najjači utisak u "Utisku nedelje" je taj da nije došlo do smirivanja strasti između predsednika KK Crvena zvezda i prvog čoveka JSD Partizan. Baratalo se ciframa, sponzorima, imenima političara, uvredama...

Posle godina saopštenja, optužbi na raznim nivoima, od sportskog do političkog, i svakakvih prozivanja, trener košarkaškog kluba i predsednik JSD Partizan Duško Vujoševićprvi čovek KK Crvena zvezda Nebojša Čović sreli su se oči u oči u TV duelu "Utisak nedelje" na televiziji B92.

Ponovo je došlo do razmene teških reči, optuživanja za svakakve događaje iz prošlosti, kao i skalapanja sponzorskih ugovora na osnovu blagonaklonosti pojedinih političita pretohdnoh godina, a i dan-danas.

Zapelo je naravno kod finansijskog stanja oba kluba, a jedan drugog su optuživali da iznose lažne podatke o dugovanjima i dobijenom novcu.

Pola sata pred početak emisije, policija je došla ispred televizije B92 na Novom Beogradu.

Gosti su prvo govorili o svojim zajedničkim danima treniranja košarke u Partizanu. Ni tu nisu mogli da se usaglase, konkretno oko godina kada su trenirali u Partizanu (?!).

Počeo je Vujošević:

- Zajedno trenirali, trener nam je bio Branko Jokć. Tada je Zvezda imala bolje mlađe kategorije, s njima je radio Zdravko Kubat, koji je trenirao Slavnića i Kapičića... Bili su neuporedivo jači. Ja jesam Partizanovac, ali tamo je bila strožija selekcija. Radio sam posle u Breši, i često sam se čuo sa Goranom Bjelicom, našim drugom iz tog vremena, mojim drugom... Često je išao kod Kapičića. Rekao mi je ko je postao gradonačelik: "Čova, onaj dečko iz Železnika..." Tada mi je bilo drago da je neko uspeo. Onda su odnosi bili i ranije u nekim turbulentnim periodima, oko sukobljenih interesa različitih klubova - rekao je Vujošević, a na pitanje Bećkovićeve kako su se Čović i on tada u Partizanu družili rekao:

- Onako.. družili smo se. Sigurno normalnije nego danas - dodao je trener crno-belih, a onda je svoju verziju počeo Čović.

- Imali smo 11-12 godina... (Vujošević je rekao 14-15) Pionirska selekcija, da se ne sporimo, bilo je 12 godina. Nastavili smo u kadetskoj selekciji, Jokić nam je bio trener. Nismo bili ni loši ni dobri. Jeste Zvezda tada bila bolja.

Ko je bio gori od vas dvojice, pitala je voditeljka, a Čović odgovorio:

- Suviše smo bili mali da bismo to gledali. Nastavio sam posle van Partizana da treniram. Bili su korektni odnosi kao među svim klincima. Nisam nikad navijao za Partizan, niti bih navijao, ali nisam bio nešto porodično vezan. Nije bilo nikakvog pritiska. Prepoznao sam fenomen Vujoševića ranije nego drugi, i nisam mu dao za pravo, i nikad mu nisam popustio. Poslednja naša komunikacija koja je bila korektna, normalnim rečnikom, bila je u onom uzbudljivo0m Kragujevcu prošle godine (finale KRK).  Tada smo bili bliže jedan drugom, bliže nego sad - rekao je Čović.

"Kad ste poslednji put razgovarali kao ljudi, pružili ruku?"

- Početkom 2004. godine, kada je Vujošević postavljen za selektora SCG. I pre smo imali periode zanimljive, kada se nismo slagali - kada je košarka u pitanju, život, finansije... - rekao je Čović.

Na konkretno pitanje kada je počela tenzija, Vujošević je rekao:

- Ova tenzija je počela kad sam se vratio u Partizan, gospodin Čović je bio u Zvezdi. Posle članka o najavi sezone, naslov je izvučen kao "Hvataćemo za gušu" i da se neće dozvoliti da se oduzme titula Zvezdi, kao i da će se  hvatati sudije za gušu. Iz današnje perspektive je moj odogovor bio oštar. Iz sudijske organizacije su ostali nemi, ja sam oštro odgovorio i od tada je sve počelo.

Čović je replicirao:

- Da ispravim, nisam rekao za gušu, nego hvataćemo za vrat... namern0 sam rekao zbog fenomena pritiska ne samo pristika na sudije, već i svega. Drago mi je da je gospodinu Vujoševiću bilo drago kad sam postao gradonačelnik, jer sam tada pomagao i Zvezdi i Partizanu.

Nakon toga je voditeljka zamolila oba gosta da pozdrave jedan drugog sa "Dobro veče".

- Ne slažem se s tim da sam prvi počeo. Sad dobijam potvrdu da se članak odnosio na mene. Što se tiče montaže snimka da sam 48 puta izgovorio reč "zvezda" na konferenciji... Ja sam trenerm evo sad sam imao trening do 8... na toj konferenciji sam govorio i došao u situaciju da u klubu koji igra Evroligu, Jadransku i reprezentuje grad i zemlju, da nemaju para za put u Krasnodar, ni za avionske karte i hotel. Tamo se ne radi po reciprocitetu. Da ne pričam koliko igrači nisu plaćenin a nijednim gestom ne pokazuju situaciju. Iritiran sam došao na konferenciju i govorio o stanju, upredio odnos SDCZ - JSD Partizan. Trajala je sat i po vremena - rekao je Vujošević.

Usledio je odgovor Čovića.

- Vujošević je priznao da je preterao u odgovoru na ono što sam rekao, to je super, odlična konstatcija. Suština je fenomen ponašanja stalnog napada na državu. Za vreme SPS-a napadani su i Dačić i Boriša Vuković, posle DOS-a i Đinđić... pare pare i samo pare.

- Kako je otišao Zoran? - upao je Vujošević, a Čović nastavio:

- Napadan je svaki sledeći premijer. Ja nemam nikakav problem s Partizanom, niti s njegovim navijačima. Imam problem sa fenomenom - stalno pritiskaš, ne polažeš račune, a tražiš pare od države. Crvena zvezda je sve postavila transparentno, za košarkaški klub, a tek fudbalski, koji imao radnu grupu i presek finansija od 1991.

Usledile su teme finansijskog stanja oba kluba, a prvi je počeo Vujošević, koji tvrdi da je država 15 do 20 puta više para dala fudbalskom klubu Crvena zvezda, najviše preko javnih preduzeća. Na to je replicirao Čović, a onda su usledile i teške reči.

- Prekini da me prekidaš - rekao je Vujošević.

- Gospodine Vujoševiću, daleko smo od komunikacije na "ti".

- Nemoj da te prekinem i da ti priđem kao Džajić - rekao je trener Partizana, aludirajući na sukob Čovića sa predsednikom FK Crvena zvezda.

Paljba je počela... - Misliš da se plašim - dodao je Čović, kog je Vujošević potom nazvao "moralnim gmizavcem", a dobio je odgovor "belosvetska baraba".

- Gasprom je dao četiri miliona godišnje Zvezdi. Suština je u parama, od države dobijaju 15 puta više. 1.200.000 za TV prenose od Arene, Dunav osiguranje ukinuo Partizanu sponzorstvo, jer je u teškoj situaciji, a dala 400.000 donacije FK Zvezda prošle godine u decembru. Ukupno 15,16 miliona poslednje četiri godine, a mi smo dobili 800.000 od EPS-a i 200.000 od Dunav osiguranja - rekao je Vujošević.

Čović je demantovao takve navode i ponovio da Vujošević konstantnom pričom o novcu praktično napada državu.

- Nemam nikakav problem sa Partizanom, niti sa njegovim navijačima. Imamo problem kada prepoznamo fenomen da samo pritiskaš i pricaš o parama, a ne polažeš račune. Crvena zvezda je sve postavila transparentno. Netačna je stvar da je Telekom sipao pare Zvezdi - kazao je Čović.

Čović je naveo i da je Gaspromnjeft ruska, a ne srpska firma i da je prepoznala brend Crvene zvezde.

- Crvena zvezda od NIS-a nije dobila ništa. Čak su joj zabranjivani ugovori tokom Borisa Tadića -tvrdio je Čović.

- Od ulaska na F4 Evrolige, Tadić je obezbedio nekakvo sponzorstvo. Nije više nego ovo sadašnje NIS- ovo. Tada je bio gradonačelnik Đilas, zvezdaš, koji je pomogao da se obrišu dugovi KK CZV - istakao je Vujošević.

Vujošević je opovrgao navode da je Partizanu reprogramiran dug. Takođe je demantovao Čovićeve optužbe da je učestvovao u spevanju uvredljive pesme za suprugu prvog čoveka KKCZ.

- Notorna je laž da je Partizanov dug reprogramiran. Prošle godine je napravljen prozor kada je moglo da se reprogramira dug i odbiju kamate i napravi grejs period. Mi tu nismo ušli, jer nismo imali pare kao drugi klubovi. Mislili smo da će se prema nama imati razumevanje, pa da kasnije uđemo u reprogram, ali je odbijen zahtev. Sada moramo da plaćamo sa kamatom i iznosi milion i 300, 400 hiljada evra. Narodna banka kaže FK Crvena zvezda na današnji dan ima dug 152 miliona i blokiran je račun. KK Crvena zvezda, i Čović rekao, ima dug od 16 miliona evra. Ko je obezbedio i kako su potrošene? Unapred pripremljenim planom reorganizacije bio je mnogo sumnjivih radnji.

- I kad vas napada i kad hvali, uzima vam pare, kao za Partizan. Ne bavi se politikom, ali uvlači politiku. To je njegova lobi agencija, to je fenomen Vujoševića. Kada pitamo gde živi šta radi, šta ima od imovine, kako je to stekao, on je sve krvavim radom stekao (Vujošević je dobacio "krvavim"), a ostali krađom. Kada je Zvezda neplaćeni pokazala neplaćeni 100.000 evra, ima tačan iznos. Postoje rešenja za njihove poreze. Čovek laže i ne vredi - opet je povišenim glasom govorio Čović.

Trener crno-belih je ukazao na prisustvo brata Aleksandra Vučića, Andreja, u UO KK CZV. Na pitanje Bećkovićeve zašto Vučić nije bio pre dve godine u UO, nego kada je njegov brat u vlasti, Čović je rekao:

- Andrej Vučić je zvezdaš i bivši košarkaš. Igrao je u raznim, velikim klubovima. Došao je da pomogne, dobija samo da svako može da ga provlači kroz usta, da se smeje.... Partizan mora da prođe tranziciono vreme. Pokušavaju da izbegnu ovu proceduru. Zato što ne znam kakvi su njihovi papairi, odnosi prema poveriocima.

Vujošević je otkrio da Aleksandar Vučić više ne pomaže Partizan.

- Vlada i Vučić su bili korektni prema Partizanu, on je zvao NIS i Telekom da sponzorišu. U normalnoj zemlji bi to bilo interesantno da sponzorišete šampiona, ali ovde treba i politička blagonaklonost. Kad je publika počela da mu peva na utakmicama, mislio je da sam ja instruisao i više nije pomagao. Andrej Vučić ide kod privatnika i taj zna da je Vučićev brat - rekao je Duško Vujošević.

Čović nije odgovorio na direktno pitanje gledalaca koji je matični broj kluba.

- Zvezda je jedinstvena, jedna i jedna, a to kako smo postavili naš menadžement, druga je stvar. KK CZV je na Malom Kalemegdanu, jedinstvene navijače, dresove... Svi trofeji su Zvezdini. Postigli smo za dve godine da imamo 25.000 navijača u "Areni", više nego što ih je imao Partizan, koji će pokušati to da pretekne. Nikad se nismo postavljali "dajte nama pare, a ne Partizanu".

- Ako budete uredni imate šanse da vam kamate budu otpisane. Sramota je to što pričate. Gospodin Vujošević je fenomen. Reketira nas, Srbiju, državne funkcionere, sudije na terenu....Zamenio je tezu na prostim primeru. Čuje dobro i vidi dobro i mislim da je manje bolestan nego što jeste. Ne želim nikome bolest. Zakaže se večera u kući predsednika KK Partizan Danilovića na kojoj je i bio i Vujošević, a potom je došao vlasnik MB pivare koja dan kasnije postaje sponzor Partizana. To mi je javio Mišković. Mi tako ne funkcionišemo. Nemojte da prozivate čoveka koji nema veze s tim - rekao je Čović.

- Bili ste doživotno isključeni kada ste na Banjici udarili sudiju - dodao je Vujošević.

- Pa jesam, kada ste ga pujdali da potkrada FMP - jedna je od poslednjih replika pre nego što je Olja Bećković odjavila emisiju.

I, da li je po vašem mišljenju ovaj duel doneo išta novo?

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fmp do koske

    6. april 2014 | 21:46

    Objasni mu coki vidis da ne zna gde bije hahahahah zarumeneo se debeli hahahahahah joj koja sprdacina,SA VAMA UVEK KOMEDIJA!!!!!

  • COMBAT RS

    6. april 2014 | 20:40

    Debeli nema sanse!! Neka posle emisije odmah zakaže konferenciju!!!

  • Tatko na grobara do koske

    6. april 2014 | 22:07

    Ubi ga Ćoki glup je ovaj milogorac Ko noć

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA