ODMOTAJTE KLUPKO: Kakva je veza Partizana, Zvezde, Javora i Čukaričkog (VIDEO)

Četiri tima koja će biti u centru pažnje ovog vikenda u Srbiji dele mnogo zajedničkih stvari nego što se to čini na prvi pogled. Od neverovatnih statističkih podataka do igrača

  • 3

Burna nedelja u srpskom fudbalu je za nama, a nadamo se da će se ovog vikenda kada su na programu utakmice 23. kola Jelen Superlige Srbije više pričati o fudbalu nego o onome o čemu smo pisali proteklih pet-šest dana. Večiti rivali Crvena zvezda i Partizan nastavlju svoju trku za titulu mečevima protiv Čukaričkog, odnosno, Javora.

Na prvi pogled možda ništa specifično ne postoji u ovim susretima, ali kada se malo zagrebe može se ući u pravi klupko koji povezuje ova četiri kluba. Ako počnemo od statističkih podataka lako ćemo utvrditi da i crveno-beli i crno-beli imaju u ovim duelima 12. igrača na svojoj strani - tradiciju.

Krenimo redom, fudbaleri sa Marakane biće silno motivisani protiv gostiju sa Banovog brda da se osvete za poraz u jesenjem delu sezone, ali pored motiva, samopouzdanje u ovom susretu može da im pruži i činjenica da u 14 mečeva između ova dva tima u istoriji koji su odigrani na najvećem srpskom stadionu, Čukarički nikada nije pobedio, a samo jednom su uspeli da dođu do nerešenog rezultata i to 2007. godine.

Takođe na poslednja dva gostovanja u Ljutice Bogdana primili su po četiri gola, ne uspevši ni da zatresu mrežu svog protivnika, tako da su ovi podaci dovoljni da pruže dodatnu sigurnost izabranicima Slaviše Stojanovića uoči izlaska na teren. E, sada postoji i druga strana priče, u tome šta bi moglo da presudi u tome da Brđani izvuku pozitivan rezultat u gostima. To je njihov igrački kadar.

Treneru Čukaričkog Vladanu Milojeviću okosnicu tima čine trojica igrača koji su prošli omladinsku školu kluba crveno-belih i koji su odbili da potpišu ugovore sa svojim matičnim timom i prešli u Čukarički. Braći Srnić i Filipu Stojkoviću sigurno neće manjkati motiva da se dokažu na stadionu na kome su ponikli i pokažu da je trebalo da budu mnogo ranije prekomandovani u seniorski tim i dobiju veću priliku da igraju.

Pored njih u redovima Zvezdinog rivala u ovom kolu, značajnu ulogu imaju i dva nekadašnja člana Partizana - Rajko Brežančić i iskusni džoker Nenad Mirosavljević koji će sigurno želeti da pomognu bivšem klubu i sapletu najvećeg konkurenta u borbi za titulu.

Recimo samo na kraju priče o ovom paru i da je jedan od ključnih fudbalera trenutno vodeće ekipe na tabeli ponikao upravo u Čukaričkom, a to je Miloš Ninković koji će želeti da se iskupi za slabu partiju koju je prikazao u prvom duelu ova dva tima prošle jeseni.

Kada je u pitanju gostovanje Partizana u Ivanjici, Javoru ponovo se možemo pozvati na tradiciju, koja je udedljivo na strani crno-belih. Ivanjičani iako su u prvom delu ove sezone izvukli remi u Beogradu, kada se pogleda istorija međusobnih duela nemaju šta da traže protiv aktuelnog šampiona. Oni kao da jednostavno ne umeju da igraju sa timom iz Humske.

Nikada u svojoj istoriji nisu uspeli da trijumfuju nad Partizanom, a pet puta su uspeli da osvoje bod. Koliko imaju problem kada se suprotstave ekipi iz Humske, toliko dobro igraju protiv Crvene zvezde koju su čak pet puta pobeđivali, a poslednji put jesenas na stadionu kraj Moravice.

Takođe, vrlo često se događala razmena igrača između dva rivala koji će se suprotstaviti jedan drugom u subotu u Ivanjici. Neretko se dešavalo da neki od igrača koji su fudbalsko ime stekli u Javoru da su zapaženu karijeru kasnije imali u crno-belom dresu.

Navijači možda najviše pamte Obijoru Oditu i Milovana Milovića, koji se posle nekoliko godina u Humskoj vratio među Ivanjičane. Takođe napad Javora sada predvodi dete Partizana i svojevremeno veliki potencijal Borko Veselinović koji nije uspeo da ostvari svoj talenat u matičnom klubu.

Međutim, fudbaler koji će verovatno u ovom duelu biti u centru pažnje jeste Mirosalav Vulićević, koji je ime stekao u Javoru, pa je preko Vojvodine stigao ove zime u redove državnog prvaka.

Interesantno je da je desni bek crno-belih kada je napuštao Javor bio već viđen kao pojačanje Crvene zvezde i taj transfer je bio maltene gotov, ali su se umešali Novosađani sa boljom ponudom i on je završio na Karađorđu umesto na Marakani. Sada je jedan od uzdanica Marka Nikolića u pohodu na odbranu titule.

Dakle na kraju, ponavljamo da iako deluje nepovezano, ali ova četiri tima očigledno imaju veliki broj međusobnih veza koje ne moraju, ali svakako mogu da budu jedan od faktora koji bi mogli da utiču na konačne ishode ovih mečeva. Sada je samo pitanje šta će prevagnuti, tradicija na jednoj strani ili osveta otpisanih na drugoj?

Jelen Superliga Srbije, 23. kolo:

Subota

Voždovac – Radnički Kg. 16,00

Javor – Partizan 16,00

Crvena zvezda – Čukarički 19,00

Napredak – Novi Pazar 18,30

Nedelja

Jagodina – Radnički Niš 16,00

Donji Srem – Spartak Subotica 16,00

Vojvodina – Rad 16,00

OFK Beograd – Sloboda 16,00

Tabela: Crvena zvezda 53, Partizan 50, Čukarički 38, Novi Pazar 35, Jagodina 34, Vojvodina 34, Radnički Niš 31, Voždovac 29, Spartak 26, Napredak 25, Sloboda Point 24, Radnički 1923 22, Donji Srem 20, Javor 21, OFK Beograd 18, Rad 18.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    12. april 2014 | 11:23

    Prevagnuće sudije na crveno beloj strani topčiderskog brda.

  • Crveno Beli sampion

    12. april 2014 | 13:06

    Cemu polemike kad se sve zna i vidi.Drzavni projekat je gotov.Zvezda je sampion , navijaci zvezde moraju sutjeti i trpiti SRAMOTNU titulu od para za izdaju Kosova.zar je to vise tajna za bilo koga.??U svasta se bacalo da se kobajagi delije smire.na zalost , ni oni / navijaci / nemaju obraza kao ni vlast koja prodaje i izdaje SRPSKU Svetinju Kosovo :Aferim vam zvezdasi..stidite se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA