Ovih osam timova će se boriti za titulu najboljeg u Evropi!

Takmičenje po grupnim fazama je završeno, sada počinje sistem ispadanja i borbe za fajnal for u Milanu, a ekipe koje su se našle u poziciji da nastave borbu za trofej sasvim zasluženo su došle do završne faze

  • 2

Utakmicama 14. kola završena je Top 16 faza Evrolige i sada se sve zna. Osam timova obezbedilo je učešće u četvrtfinalu najjačeg košarkaškog takmičenja u Evropi, a poznati su i parovi koji će ukrstiti koplja u borbi za plasman na fajnal for.

Nećemo se baviti kalkulacijama i analizom duela u ovom tekstu, već ćemo predstaviti ovih osam ekipa koje su ostale u igri i zadržale šanse da postanu osvajači pehara za najbolji tim na "starom kontinentu" ove sezone.

BARSELONA

"Blaugrana" je prosto prohujala kroz svoju grupu u Top 16 fazi, a ova dva poraza su više odraz opuštanja u poslednjih nekoliko mečeva, nego li jačine njihovih protivnika. Nema sumnje da su izabranici Ćavija Paskala jedni od favorita za učešće na finalnom turniru u Milanu, ali i za osvajanje titule.

Samo kada se pogleda sastav katalonske ekipe u kome ima dosta igrača koji su već osvajali pehar namenjen najboljem u Evropi stiče se utisak da makar na papiru imaju tim kadar da se posle četiri godine popne na najviši stepenik postolja. Navaro, Sada, Papanikolau, Lorbek, Dorsi i ostali znaju put dotle svakako.

ARMANI MILANO

Možda i najprijatnije iznenađenje upravo završenog dela Evrolige koji se posle sjajnih partija može posmatrati i kao mogući učesnik finalnog turnira koji se održava upravo u njihovoj dvorani. Uostalom, kada neka ekipa razbije Barselonu i aktuelnog evropskog prvaka Olimpijakos sa po tridesetak razlike, onda se mora reći da je to sjajan tim.

Iako u svojim redovima nemaju neka preterano poznata imena širem audotirijumu, ipak poznavaoci igre pod obručima znaju da njih pre svega krasi timska igra, ali i odlični pojedinci poput Kita Lengforda koji je lider Armanija.

OLIMPIJAKOS

Ako nekoga nikada ne treba otpisivati i ako neko zna kako se osvaja trofej u Evroligi, onda je to Olimpijakos. Dvostruki uzastopni osvajači elitnog takmičenja koji su oba puta to učinili na iznenađenje svih koji se razumeju u košarku vrlo malo su izmenili roster u odnosu na onaj koji je 2012. i 2013. godine osvajao pehar namenjen najboljem u Evropi.

Vasilis Spanulis je apsolutni predvodnik i čovek od koga ne samo da zavisi i igra ekipe, već koji se u stvari pita za sve. Ponekad deluje da on vodi ekipu umesto Jorgosa Barcokasa, a kada mu se priključe i Perperoglu, Slukas, Printezis i Lodžeski onda je ovo tim koji i dalje doduše iz senke, ali uvek puca na najviši plasman.

PANATINAIKOS

Tim koji je u vreme dok ga je trenirao Željko Obradović harao "starim kontinentom" i uterivao strah u kosti protivnicima, poslednje dve sezone nije na tom nivou. Sada su kao četvrtoplasirani sastav u svojoj grupi došli do mesta u četvrtfinalu. Iako tu ima još uvek igrača koji su sa Obradovićem dolazili do zvanja najboljih u Evropi poput Dijamantidisa, Batista i Focisa utisak je da su oni na zalasku i da bi teško mogli do fajnal fora.

CSKA Moskva

"Armejci" su na iznenađenje mnogih završili na prvom mestu u svojoj grupi ispred Reala, a iako imaju nešto slabiji sastav u odnosu na prošlu, ali i preprošlu godinu i dalje se očekuje da se sigurno pojave na fajnal foru. Ono što je možda najveća njihova prednost u odnosu na rivale jeste uigranost i poznavanje, jer je već neko vreme jedna grupa košarkaša igra zajedno pod Mesininom palicom.

Imena Vims, Teodosić, Krstić, Hajns, Hrijapa, Voroncevič i druga jednostavno morala bi da garantuju uspeh. Pre dve godine su neočekivano izgubili u finalu, ispustivši već dobijen meč iz ruku. Sada su čini se nikada odlučnije da naprave taj jedan korak koji im je do sada falio.

REAL MADRID

Šta tek reći za "kraljevski klub" koji u jednom momentu ove sezone nije znao za poraz u svim takmičenjima u kojima je učestvovao i za čiju su igru mnogi rekli da Evropa takvu košarku ne pamti. Utisak su pokvarili sa dva pomalo neočekivana poraza u Top 16 fazi, koje su doživeli tek toliko da se vidi da su i oni ljudi od krvi i mesa.

Ipak prošlogodišnji finalista je sada po mnogima glavni favorit za osvajanje Evrolige i pehara koji čekaju već 19 godina. Pablo Laso na raspolaganju ima pravi mali "drim tim" koji predvode Rudi Fernandez, Serhio Ljulj, Serhio Rodrigez, Mirotić i ostali koji su kadri da svakoga pobede i to sa ogromnom razlikom.

MAKABI

Još jedan evropski gigant koji itekako zna kako izgleda osvajanje priznanja za najbolju ekipu na kontinentu. Možda nešto slabiji u odnosu na prethodne sezone, ali i dalje tim od čijeg rostera na papiru se mnogima tresu noge. Skorcijanitis, Smit, Ingls, Hikman, Blu i ostali imaju kvalitet da dođu do završnice, a onda je kao što to uvek biva sve moguće.

GALATASARAJ

Tim iz veropskog dela Istanbula je jedini predstavnik turske među osam najboljih, a taj plasman su obezbedili pobedom nad Partizanom u poslednjem kolu. Čini se da kada igraju kući pred frenetičnim navijačima teško gube, a ono što najteže pada njihovim protivnicima jeste što imaju igrače za koje nikada ne znaš šta će da urade.

Karlos Arojo je glavni strelac u napadu, ali gotov uvek se desi da još dvojica ili trojica iskoče iz drugog plana i zatrpaju koš protivnika. Malik Herston, Henri Domerkant, Markoišvili, Mensah-Bonsu i Erceg mogu svakome da ubace po 20 i više poena što ih čini veoma nepredvidivim. Nikome nije lako kada igra protiv njih.

Parovi četvrfinala:

Barselona - Galatasaraj

Real Madrid - Olimpijakos

CSKA Moskva - Panatinaikos

Armani Milano - Makabi

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA