Kolike su šanse da Zvezda dobije evrolicencu? Partizan je 2013. uspeo!

Utorak 6. maj je najverovatnije dan ''D'' za crveno-bele što se tiče odluke za evrolicencu koja bi, doduše, trebala da bude definitivna 31. maja * U sličnom problemu u sezoni 2012/13 našli su se i crno-beli kojima je prećeno i novčano i sa trogodišnjom suspenzijom, ali su uspeli da plate na vreme

  • 14

Do kraja Jelen Superlige ostalo je tri kola, Crvenoj zvezdi su potrebne dve pobede da bi osvojila šampionsku titulu koju čekaju šest godina, ali gorak ukus eventualnog trofeja mogao bi da usledi upravo na dan kada crveno-beli proslavljaju krsnu slavu - Đurđevdan.

Višemilionska dugovanja u proteklih nekoliko godina mogla bi da se obiju o glavu Zvezdi tako što će, osim novčane kazne, biti sankcionisani i neigranjem u Evropi, a da se crveno-belima ne piše dobro svedoči i odluka UEFE da kazni ukrajinski Metalurg zbog neizmirenih obaveza prema samo jednom fudbaleru.

- Odluka je konačna i neopoziva i biće izvršena u naredne tri godine, bez obzira da li će to biti ove, naredne ili one tamo. Metalurg nema pravo žalbe – rekao je predsednik ukrajinskog fudbalskog saveza Sergej Zadiran.

Osim Metalurga UEFA je krajem 2012. godine bila nemilosrdna prema španskoj Malagi i splitskom Hajduku. Andalužani su zbog kršenja finansijskog fer-pleja najpre dobili dve godine kazne, koja je prepolovljena na jednu, uz 300.000 evra doplate. S druge strane Hajduk je kažnjen sa tri godine suspenzije i 80.000 evra.

Po 100.000 evra morali su da plate Osijek, bukureštanski Rapid i Dinamo, uz trogodišnju suspenziju ukoliko ne ispoštuju rok. Arsenal iz Kijeva platio je 75.000 evra, a poljski Leh je oslobođen jer je platio dugovanja.

Međutim, ono što je svakako zanimljivo jeste da se Zvezdin večiti rival Partizan nalazio u istoj, možda i težoj situaciji u sezoni 2012/13. UEFA je crno-belima krajem decembra 2012. godine , zbog neisplaćenih dugovanja, zapretila trogodišnjom suspenzijom iz Evrope i kaznom od 100.000 evra, ali se klub iz Humske izvukao tako što je, na kraju, isplatio dugovanja.

Slično bi moglo da zadesi i Zvezdu koja bi trebala da iznese plan reprogramiranja duga 6. maja, ali čak i posle toga na Marakani će da strepe jer bi 31. maja definitivno trebala da padne odluka o dobijanju evrolicence.

Kazna UEFA mogla bi da bude teška, ali ne i da podrazumeva odsustvo iz Evrope, već recimo, zabranu transfera igrača u narednom periodu, uz visoku novčanu kaznu. I to je jedna od realnih opcija, pogotovo posle izjave predsednika UEFE Mišela Platinija.

- Prve odluke biće donete u maju. Ako očekujete krv i suze, bićete razočarani. Sprovešćemo oštre mere protiv ekipa koje krše finansijski fer-plej, ali neće biti isključeni iz evropskih takmičenja, jer bi ih to potpuno uništilo. Visoke kazne će sigurno uticati na sve klubove, pre svega na velike da se pridržavaju finansijskog zakona - rekao je Platini i tako ohrabrio crveno-bele.

Međutim, izbacivanje Metalurga uvuklo je strah u kosti ljudima na Marakani koji bi oberučke prihvatili novčanu kaznu i ukor, ali prema poslednjim informacijama mnogi fudbalski stručnjaci su skeptični što se tiče pozitivnog odgovora. Od 76 klubova, koliko je bilo pod prismotrom, čak 67 je oslobođeno optužbe, ali nažalost Zvezda je ostala među onih devet.

Zbog čega se Zvezda našla u tih 76 klubova? Zbog toga što je finansijsko kontrolno telo UEFA utvrdilo, posle detaljne analize zasnovane na reviziji poslovanja, da je Zvezda prekršila pravila finansijskog fer-pleja zbog dugovanja prema klubovima i zaposlenima na dan 30. septembra 2013. godine. Kao najveći teret stavljaju se dugovanja prema Radu za Milivojevića i Pantića i prema nekadašnjem defanzivcu Bronovickom.

Polovinom aprila, prema rečima potpredsednika Ivice Tončeva, šanse za licencu su bile veće od 50 odsto, ali kako je vreme odmicalo polako su bledele.

Koliko je situacija u Ljutice Bogdana alarmantna govori i podatak da je Uprava navodno kontaktirala Dragana Stojkovića Piksija kako bi nekadašnji fudbaler i predsednik kluba, preko svojih poznanstava, urgirao kod Platinija.

Upravo kod prvog čoveka UEFE pre par sezona urgirao je i tadašnji premijer Ivica Dačić, svoje veze povukao je i FSS koji je i u ovoj situaciji preko genseka  Zorana Lakovića pokušao da ''omekša'' evropsku kuću fudbala.

Da li su svi zajedno uspeli i da li će Zvezda pobeći od najgoreg scenarija saznaćemo u utorak posle nove ture sastanaka čelnika crveno-belih sa predstavnicima UEFE u Nionu.

Šta vi mislite, da li će Crvena zvezda naredne sezone igrati u Evropi?

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    5. maj 2014 | 22:12

    Pa naravno je Partizan dobio,jer klub nema dugove 50 miliona evra ka zvezda!!! Sutra slavimo izbacivanje zvezde iz evrope,nadam se najmanje 3 godine,bolje bi bilo 5!!!

  • Veljko

    5. maj 2014 | 21:53

    Nije u pitanju isti organ koji odlučuje,Partizanu je FIFA pretila a Zvezdi nezavisna komisija koja je formirana da bi se izbegle razne mahinacije. Mislim da niko ne moze uticati na ovu komisiju, nju čine strucnjaci iz oblasti finansija a ne fudbala.

  • Banja Luka ide po titulu !

    5. maj 2014 | 23:15

    Nadajte se grobari ;-) samo vam to i ostaje hahaha NEK GRMI JAKO ZVEZDA SAMPION !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA