STROGO ČUVANA TAJNA: Evo kako se nameštaju utakmice u srpskoj košarci!

Zbog teške finansijske situacije u klubovima košarkaši, koji igraju za stotinak evra mesečno, prinuđeni da se snalaze kako znaju i umeju, a jedna od varijanti je igranje kladionice na mečeve u kojima nastupaju

  • 29

Priče o fudbalskim nameštaljkama u Srbiji poslednjih dana pune naslovne strane novina, a pored njih gotovo neopažano prolaze košarkaške nameštaljke! Ovo je jedna od stvari u kojoj se u Srbiji retko piše i govori.

Izvor Telegrafa, koji je insistirao na anonimnosti, otkriva na koji način funkcionišu dogovori u srpskoj košarci, gde sve više ima nameštanja i kako se na prevarama u Košarkaškoj ligi Srbije (KLS) zarađuje od kladionica!

Nameštaljke u srpskoj košarci ne funkcionišu kao u fudbalu - "tri za tri", potplaćivanjem golmana i štopera da odigraju slabije. U košarci se namešta drugačije i s potpuno drugačijim razlozima, kaže naš sagovornik, pa dodaje:

- U košarci utakmice nameštaju sami igrači, ali tako da to ne izgleda providno i da ne nanese štetu klubu. Naravno, sve se to radi iz jednog razloga, da bi se popravila teška finansijska situacija igrača naše košarkaške lige KLS koji zarađuju od 100 do 300 evra mesečno, i to u jačim klubovima. Poneko dobije i 500 evra, ali taj mora da bude dobar igrač, a ekipa da se bori za Superligu ili čak Jadransku ligu, dok ostali moraju da se snalaze. Pojedincima je tako ovo jedan od načina snalaženja.

A kako to rade? Vrlo jednostavno - na dva načina. Prvi je kad se neka ekipa susretne s apsolutnim favoritom takmičenja. Zna se unapred da će, ma koliko se borili, izgubiti s velikom razlikom (15-20 koševa razlike - prim.aut.).

- Onda igrači odu u kladionicu vide da je na hendikep +30, da je kvota na tu igru 3 ili više i lepo se klade da će izgubiti s više od 30 razlike. U većini slučajeva to ne rade lično, već preko prijatelja ili člana porodice. Naravno, na toj utakmici je dovoljno da samo malo slabije odigraju u odbrani, promaše neke otvorene šuteve i eto - njihova uplata prolazi na kladionici i pare su u džepu - kaže sagovornik Telegrafa.

Naš izvor otkriva na koji još način domaći košarkaši zarađuju svoj "bonus na platu":

- Druga varijanta je još bolja. Ekipa koja je favorit u meču i među najboljima u ligi igra protiv autsajdera od koga je bolja realno dvadesetak razlike, ali u prvom poluvremenu im nešto baš ne ide. Promašuju trojke, lošije igraju u odbrani i događa se da autsjader na poluvremenu vodi minimalno. Razlog tome zna da bude da ekipi zaista ide lošije, ali u ovom slučaju ne: učesnici u ovoj prevari su na kladionici odigrali preokret iz dvojke u keca, za koji je kvota u proseku čak 25! Što znači da će na uplaćenih 50 evra imati čistu zaradu od 1.200 evra!

Znači, igrači boljeg tima odu uplate određenu svotu novca na prelaz iz dvojke u keca, onda odigraju lagano prvo poluvreme i izgube s tri razlike. Zatim u nastavku utakmice dodaju gas i pobede s 20 razlike. Svi zadovoljni - i klub i uprava i trener i igrači kojima je dodatna lova u džepu - zaključuje sagovornik Telegrafa.

NAPOMENA: Redakciji Telegrafa poznat je identitet klubova za koje naš sagovornik sumnja da su odigrali upravo kako je navedeno i na taj način oštetili kladionice, ali iz razumljivih razloga imena klubova nismo želeli da otkrijemo.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    8. maj 2014 | 17:30

    Ovo su gluposti sto se tice kvota...ima igra 2-1 ili 1-2, ali je kvota na kosarkaske utakmice 4-5.A kvota da ce neko izgubiti ili pobediti sa odredjenom razlikom je univerzalna 1,85...

  • Ho ho ho

    8. maj 2014 | 17:31

    Tako Zvezda pustila prtizan,pa dodala gas u zadnje 2 cetvrtine ;-)

  • Milan

    8. maj 2014 | 21:32

    Molio bih vas da mi pokazete u kojoj je to kladionici kosarkaski prelaz 2-1 kvota 25?Unapred zahvalan!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA