Kako Zvezda može da vrati dug od 3 miliona evra: Prodaju Lazovića, Mrđu i Daudu?

Crveno-beli znaju šta im je činiti kako bi dobili evro-licencu, ali pitanje je kako naći novac koji već godinama zaobilazi Marakanu * Najrealnija opcija je prevremena prodaja fudbalera raznim investicionim fondovima i menadžerskim agencijama, ali bitnu ulogu mogli bi da odigraju i navijači

  • 71

Vremena je malo - problema je mnogo! Rečenica koja ukratko opisuje trenutnu situaciju u Crvenoj zvezdi vezanu za mogućnost neigranja u Evropi naredne sezone.

UEFA je dala dodatni rok crveno-belima od dve nedelje da izmire dugovanja. S jedne strane, dobro je što Zvezda zna šta joj je činiti kako bi se izvukla, a s druge, pitanje je gde će tim iz Ljutice Bogdana nabaviti novac koji očigledno godinama zaobilazi ''Marakanu''.

Iako cifre nisu precizirane, što je svojim izjavama potvrdio i gensek Zvezde Miodrag Zečević, u javnosti se sve češće pominje dug od 3,2 miliona evra. Novac koji se mora skupiti u kratkom vremenskom roku i u situaciji kada je račun blokiran. Šta raditi u ovom slučaju?

- Uvek smo iz sopstvenih izvora rešavali probleme. Tako ćemo i ovog puta. Mi smo klub koji ima sponzore, možemo da napravimo i određene reprograme, a u našoj ekipi postoje fudbaleri ozbiljne tržišne vrednosti - kaže potpredsednik Zvezde Ivica Tončev.

SPONZORI, REPROGRAM, PRODAJA IGRAČA

Sponzori, naravno, jesu pomagali, ali se nisu nešto utrkivali ko će više dati crveno-belima. Teoretska mogućnost za reprogram postoji, ali su male šanse da se to dogodi, što je istakao i sam Zečević, tako da Zvezdi verovatno ne preostaje ništa drugo nego da se osloni na prodaju igrača.

Ali, kako zaraditi novac na transferima kad sezona još nije gotova, prelazni rok nije ni u najavi, a pesak u Zvezdinom ''UEFA satu'' polako curi? Da li će se najtrofejniji srpski klub odlučiti za korak koji su učinili i prethodne sezone kada su ranije ''utopili'' Uroša Spajića Tuluzu kako bi obezbedili novac za evrolicencu?

Spajić je u Tuluz otišao za milion evra, a Zvezdi su u ovom slučaju potrebna tri. Međutim, crveno-beli u svojim redovima imaju fudbalere čija prodaja bi mogla da im obezbedi Evropu. Igrači koji su trenutno na ceni jesu Darko Lazović, Dragan Mrđa i Abiola Dauda. Prva dvojica imaju istu menadžersku agenciju ''Seven stars'', dok je Nigerijac u vlasništvu ''Global Soccer Mangmenta''.

Defile igrača iz Srbije, pogotovo iz Zvezde i Partizana, pre vremena je završio u nekom investicionom fondu ili je prodat menadžerskim agencijama koji su spuštali cenu na uštrb nužde klubova. To je očigledno neminovnost siromašnog srpskog fudbala, a izgleda da je to trenutno i najrealnija opcija za Zvezdu da dođe do licence.

LAZA, MRĐA ILI DAUDA - ILI SVA TROJICA?

Ubedljivo najcenjeniji fudbaler s Marakane trenutno je Darko Lazović. Cena mladog Čačanina, prema Transfermarktu, iznosi između 3,1 - 3,5 miliona evra, što znači da bi samo njegova prodaja mogla da reši problem. Ali, onda nastaje drugi jer će crveno-beli biti drastično oslabljeni za evrokupove. Verovatno za kvalifikacije za LŠ, jer titula kuca na vrata.

Drugi po redu jeste Abiola Dauda čija vrednost iznosi između milion i 1,2 miliona. Nigerijac je i letos i zimus bio na meti turskog Genčlerbirligija koji je odbijen, jer ponuda od 800.000 nije zadovoljavala čelnike Zvezde. Međutim, Zvezdinoj ''devetki'' ugovor ističe za šest meseci i velika je verovatnoća da će napustiti ''Marakanu''.

Dragan Mrđa je ove sezone eksplodirao u crveno-belom dresu i trenutno je najbolji strelac lige. Kako stvari stoje, tako će i ostati, što bi moglo da mu podigne cenu ukoliko Zvezda odluči da ga proda. Mrđa trenutno košta oko 800.000, ali uzimajući u obzir njegove partije crveno-beli bi mogli da izvuku i do 1,2 miliona.

Postoji mogućnost i da Zvezda sačuva Lazovića za leto, a da prodajom Daude ili Mrđe izađe iz problema. O tome najbolje svedoči Zečevića izjava.

- Cifra koju urgentno moramo da uplatimo kreće se između 1,5 i 2 miliona evra, ako u nekom doglednom periodu ne budu pristigle nove obaveze. Ostalo nije problem da se plati. Ipak, posle toga mora da se nastavi u kontinuitetu ispunjavanje svih preostalih obaveza - rekao je Zečević.

Malo verovatna, ali moguća opcija jeste i to da Zvezda naplati potraživanja od klubova koji joj duguju. Već godinama turski Koadželi i španski Rasing ne plaćaju obaveze crveno-belima, a UEFA ćuti. Verovatno i zbog toga što su obe ekipe u trećim ligama, međutim to nije opravdanje.

OPCIJE I NAVIJAČI

Možda je nekome ovo i palo napamet, ali laički gledano, Zvezdi bi u ovoj situaciji mogli da pomognu i navijači. Za ovakav vid finansiranja trebalo bi najpre da se utvrdi da li je u potpunosti po zakonu, a posle i da se napravi model kako bi sve to funkcionisalo. U Evropi se to već pokazalo kao pun pogodak. Pogotovo u Turskoj, gde navijači Fenera i Galate novčano pomažu klubu, ali i u Španiji.

Šta bi klub mogao da uradi? Da se naprave navijački klubovi širom Srbije, regiona i dijaspore preko kojih bi mogao da se uplaćuje novac. Milion evra mesečno, dva ili tri zvuči mnogo, ali ako bi svaki verni navijač mesečno uplaćivao po jedan evro klub bi doživeo vaskrsnuće jer Zvezdina navijačka armija je milionska.

Vremena jesu teška, mnogi jedva sastavljaju kraj s krajem, ali ima i onih koji bi mogli da daju više od evra i tako ''pokrpe rupe'' siromašnih. Jer, s milion evra mesečno Zvezda bi se u skorije vreme u potpunosti izvukla iz problema i ostavi "u životu" mogućnost da se na Marakani sledeće sezone zavijori ''mušema'' Lige šampiona.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hrvat

    8. maj 2014 | 14:48

    Neka napisu negde broj racuna i verujem da bi ljudi iz celog sveta uplatila koji evro za voljeni svetski klub ♥

  • Cokijev privatni klub

    8. maj 2014 | 14:53

    A da zamolite Vucka?Ipak ste vi njegovo ,bolesno dete,!

  • micko

    8. maj 2014 | 14:52

    Uplatio bih 10 evra mesecno i nebi mi bilo zao jer srce moje je crveno -belo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA