Puniše Siti, PSŽ i Real ne poštuju finansijski fer plej

Prema izveštaju Saveta Evrope, UEFA ne bi trebalo da dozvoljava sponzorstva kompanija, koja su u posedu vlasnika klubova, da bi se održala konkurencija među klubovima

  • 0

UEFA bi trebalo da zabrani klubovima poput Mančester Sitija, Pari Sen Žermena i Real Madrida da budu sponzorisani od strane kompanija koje su u posedu vlasnika klubova, stoji u izveštaju Saveta Evrope.

Kako prenosi "Dejli Mejl", partnerski ugovor u vrednosti od 400 miliona funti između "građana" i Etihad Erlajna okarakterisan je kao "nepropisna transakacija" u izveštaju Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije Saveta Evrope.

U istom dokumentu podvučen je i Real Madrid, koji je glavnom gradu Španije prodao teren za trening za više od 400 miliona evra, što će klubu doneti nefer finansijsku prednost.

Ipak, Savet Evrope ne može da nametne nikakva pravila, jer je to institucija koja je odvojena od Evropske Unije i deluje kao posmatračko telo.

Prema izveštaju, UEFA bi trebalo da obezbedi da se ne zaobilaze pravila finansijskog fer pleja, kako bi klubovi trošili samo onoliko koliko zarade.

- Klubovi će bez sumnje pokušavati da dopune svoje prihode ukoliko je to moguće. Na primer, mogli bi da pozovu sponzore da više investiraju kako bi smanjili ili eliminisali svoje deficite. Pravila finansijskog fer pleja moraju da se zaštite od podvala - istaknuto je u izveštaju.

Mančester Siti je potpisao ugovor od 400 miliona funti sa aviokompanijom Etihad, koja priprada kraljevskoj porodici Abu Dabija i Ujedinjenoj grupi za razvoj i investicije Abu Dabi, koju vodi Sulejman Al-Fahim, vlasnik Mančester Sitija. Kako bi se izbegle nepropsine transakcije, UEFA bi trebalo da zabrani klubovima sponzorisanja ove vrste ili korišćenja povezanih tela. Takođe je neophodno da se nadgledaju "kupovine" sponzora, koji ne smeju da previše plaćaju za prava koje poseduju, stoji u saopštenju.

Slučaj "građana" nije jedini. Lider francuske lige Pari Sen Žermen, koji je u vlasništvu člana kraljevske porodice Katara, prošlog meseca je objavio sponzorski ugovor sa Nacionalnom bankom Katara.

Komitet Saveta Evrope upozorio je na još jedan deo problema: da javne vlasti mogu indirektno da pružaju finansijsku pomoć klubovima.

- Ovo postavlja pitanje gde bi moglo da bude da značajno poremećeno takmičenje među klubovima, a neki već uživaju neopravdanu prednost, kao rezultat finansiranja infrastrukture, garancije subvencija, pozajmica, poreskih olakšica i drugih finansijskih beneficija, poklona i nabavki javnih vlasti za reklamne prostore - stoji u izveštaju. Postoji potreba da se hitno primeni zabrana da država pomaže profesionalne sportske klubove.

Takođe, Komitet je i protiv objavljivanja plate igrača prilikom transfera. To dovodi do manjih plaćanja ne toliko poznatih igrača, posebno onih koji dolaze iz afričkih ili azijskih zemalja.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA