OD VILIJA DO FULEKA: Ovo su sve maskote dosadašnjih Svetskih prvenstava! (FOTO)

Jedna od stvari koje prate svaki planetarni šampionat u fudbalu jesu maskote, a ova tradicija počela je 1966. s lavom Vilijem. Podsećamo vas koje su sve maskote zemlje domaćini birali od Engleske do Brazila

  • 12

Svetska prvenstva u fudbalu se u današnje vreme ne mogu zamisliti bez određenih propratnih stvari koje nemaju mnogo veze sa samim fudbalom. Tako uvek nestrpljivo očekujemo himnu Mundijala, ali i predstavljenje maskote šampionata. Ovo je priča o njima, maskotama s dosadašnjih planetarnih fudbalskih smotri.

Prvo svetsko prvenstvo koje je imalo maskotu bilo je ono u Engleskoj 1966. godine. Maskote su uvek predstavljale spoj kulture, tradicionalniuh vrednosti, kao i pojedinih zaštitnih znakova zemlje domaćina.

Maskota Svetskog prvenstva na Ostrvu bio je Vili, dobroćudni lav koji je simbol Ujedinjenog kraljevstva i engleske reprezentacije, čiji je i jedan od nadimaka "tri lava". Vili je na sebi imao dres u boji zastave Velike Britanije na kome je bilo ispisano Svetsko prvenstvo.

Četiri godine kasnije u Meksiku upoznali smo Huanita, klasičnog predstavnika domeće zemlje. Huanito je bio dečak u zelenom dresu s natpisom "Meksiko 70", sa sombrerom na glavi, a ime mu je bio deminutiv jednog od najčešćih muških imena u ovoj zemlji.

Zapadna Nemačka je 1974. godine bila domaćin najboljim svetskim selekcijama, a FIFA je povučena popularnošću Huanita na prethodnom SP, odlučila da i ovog puta maskota bude ne jedan nego dva dečaka - Tip i Tap. Njih dvojica su imali na sebi bele majice na kojima je na nemačkom jeziku bilo ispisano "SP 74", ali nije bilo simbola ni Zapadne, ni Istočne Nemačke.

Zagrljeni dečaci su predstavljali jedinstvo, harmoniju i fer plej, a mnogi su ovo protumačili kao simbol budućeg ujedinjenja dve Nemačke, koje se dogodilo 16 godina kasnije.

Tradicija dečaka biranih da budu maskote nastavljena je i u Argentini 1978. godine, a ovoga puta to je bio Gaučito. Ime je dobio po "gaučosima", kako je nadimak i danas fudbalerima, ali i stanovnicima ove južnoameričke države. Mališan je bio obučen u opremu argentinske reprezentacije, sa šeširom i bičem u ruci, kao zaštitnim znakovima gaučosa. Ovo je bilo poslednji put da je ljudski lik bio maskota Svetskog prvenstva do danas.

Španija je 1982. godine kao svoju maskotu predstavila Naranhita - pomorandžu koja je jedan od prepoznatljivih proizvoda koji stiže sa Iberijskog poluostrva. Naranhito je jedna od najpopularnijih maskota s Mundijala, a u Španiji je čak imao i crtani fil posvećen njemu "Fudbal u akciji".

Meksiko je 1986. ponovo bio domaćin najboljim nacionalnim timovima na planeti, a posle Huanita 1970. oorganizatori su se ovog puta odlučili za Pikea. Pike je bio predstava halapenjo bibera, jednog od ljutih začina meksičke nacionalne kuhinje po kome je ona poznata. Na sebi je imao crveni dres i beli šorts, koji je sa zelenom bojom njegovog tela predstavljao boje meksičke zastave. Naravno, tu je bio i neizostavni sombrero.

Svetsko prvenstvo u Italiji 1990. donelo je veliku promenu. Maskota po prvi put nije imala ličnost, niti nekakav lik, već figura načinjena od štapića u bojama italijanske zastave s fudbalskom loptom umesto glave. Ime joj je bilo Ćao, po čuvenom italijanskom pozdravu.

Ćao je predstavljao fudbalera u pokretu, a ukoliko se pažljivo pogleda, štapići su tako raspoređeni da je njima ispisano "Italija". Ovo je jedan od dva puta da je maskota do sada bila izmišljeni fantastični lik.

Za Mundijal u Sjedinjenim Američkim Državama filmska kompanija "Vorner Braders" je napravila maskotu Strajkera - psa koji igra fudbal. Bilo je to drugi put da je životinjski lik bio iskorišćen, a odlučeno je da to bude pas koji je na sebi imao opremu u bojama američke zastave. Ovo je poslednji put da je maskota uz sebe imala čuvenu "bubamaru".

U Francuskoj smo 1998. upoznali Futiksa - galskog petla tradicionalnog simbola države domaćina, koji se nalazi i u grbu Francuskog fudbalskog saveza. Ime mu je napravljeno od prvih slova reči fudbal i nastavka "iks" kojim su se završavala imena Gala, poput Asteriksa.

Prvo Svetsko prvenstvo održano u dve zemlje (Japan i Južna Koreja) bilo je jedinstveno i kad su u pitanju maskote. Posle Italije bilo je ovo drugi put da je maskota bio izmišljen lik, odnosno likovi. Futurističke ličnosti Ato (narandžasti), Kaz (ljubičasti) i Nik (plavi) zajedno su se zvale Sferiks, a imena su im dali navijači iz zemalja domaćina glasanjem.

Interesantno je da su ovi likovi imali čitavu priču iza sebe, pa tako potiču sa planete Atmozon i članovi su Atmos tima, Ato je trener, a Kaz i Nik igrači i igraju sport po imenu Atmobol. Ove tri maskote nisu na sebi imali nikakav simbol ni Južne Koreje, ni Japana, već su više predstavljali čitav kontinent koji je poznat po animacijama i mitskim likovima.

Nemačka je 2006. po drugi put bila domaćin Mundijala, a za svoju maskotu je izabrala lava Golea. Bilo je ovo drugi put da lav bude maskota šampionata sveta, nakon Engleske 1966. Ipak, to nije bio običan lav, već u ljudskoj veličini napravljen pišani lav, koji se kretao uz pomoć čoveka koji je oblačio kostim.

Goleo je imao na sebi dres Nemačke i kopačke, ali nije bio jedini lik kao maskota, jer je uz njega bio i Pil, fudbalska lopta koja govori i koja zna sve o fudbalu. On je izabran za najpopularniju maskotu na poslednjih pet Svetskih prvenstava pre planetarne smotre u Južnoj Africi.

Šampionat sveta u Južnoj Africi doneo nam je Zakumija - leoparda koji simbolizuje ovu državu i koji je obojen u dve dominantne boje na njihovoj zastavi. Zakumi je dobio ime od skraćenice ZA, što na holandskom jeziku je skraćenica za Južnu Afriku i kumi, što predstavlja broj deset na nekoliko afričkih jezika. On je imao i svoj moto koji glasi "Zakumijeva igra je fer plej".

Maskota predstojećeg Svetskog prvenstva u Brazilu biće Fuleko. Fuleko predstavlja armadilja, ugroženu vrstu životinja koje uglavnom nastanjuju ovu državu i jedan su od njenih zaštitnih znakova. Ime Fuleko je kovanica reči fudbal i ekologija, kako bi se u ljudima povećala svest o zaštiti životne sredine, jer se u Brazilu prašume Amazona svakodnevno krče, a na ovaj način je pokušano skretanje pažnje čitave svestske javnosti.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takode nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • loki

    30. maj 2014 | 23:47

    Moje prvo Svetsko prvenstvo Francuska 98 i čuveni petao. Za mene najbolja maskota ikada.

  • smiley

    31. maj 2014 | 04:15

    Petao pobedjuje, ta 1998. mi budi secanja na decacke dane i sakupljanje slicica za album, a naravno Mijatova precka se jos uvek trese :)

  • Misa Tumbas

    31. maj 2014 | 09:21

    Bas lep,analitican i interesantan clanak..sta vam je??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA