NIS kupuje CSKA iz Sofije?

Sofijska informativna agencija „Standart njuz” objavila da za kupovinu višestrukog bugarskog fudbalskog prvaka znaju i Zvezdini rukovodioci, koji su nedavno vodili razgovore o osnivanju Balkanske lige

  • 0

Sofijska informativna agencija „Standart njuz” objavila je, pozivajući se na dobro obaveštene neimenovane izvore, da „Gaspromnjeft”, kćerka-firma ruskog naftnog giganta „Gasproma”, kupuje višestrukog bugarskog fudbalskog prvaka CSKA iz Sofije, a da će posao biti obavljen preko Naftne industrije Srbije (NIS), čiji je „Gaspromnjeft” većinski vlasnik (56,15% akcija).

Po informacijama jednog izvora, pregovori između NIS-a i CSKA počeli su kada su se ujesen prošle godine vodili razgovori o osnivanju regionalne Balkanske lige, čiji je sponzor trebalo da bude „Gasprom”. Od te zamisli se nije odmaklo daleko, ali su, po rečima sagovornika „Standart njuza”, rukovodioci Crvene zvezde, kojoj je „Gasprom” generalni sponzor, obavili niz razgovora s predsednikom Nadzornog saveta CSKA Dimitrom Borisovim u kojima se razmatralo da NIS kupi bugarski klub.

Drugi izvor agencije ima saznanja da u pregovorima aktivno učestvuje jedan od bivših igrača CSKA, bliski prijatelj trenera Stojča Mladenova (54), koji je u ponedeljak treći put imenovan za šefa stručnog štaba.

Bugarski mediji su već u utorak objavili da će sofijska kompanija „Titan”, koja je vlasnik kluba, do leta da digne ruke od njega. Igračima, trenerima i zaposlenima se duguje mnogo, a Borisov, koji je jedan od vodećih ljudi „Titana”, nije u dobrim odnosima s navijačima. Pominje se i njegov skoriji odlazak u Dohu, gde bi bogate poslovne ljude iz Katara pokušao da ubedi da kupe CSKA.

Širenje poslovanja NIS-a u oblasti istraživanja nafte i gasa, kao i razvoj maloprodajne mreže u zamljama Balkana, deo su poslovne strategije kompanije. Fokus istraživanja i proizvodnje postavljen je u okviru panonskog basena, a što se tiče prometa, najinteresantnija tržišta su Bosna i Hercegovina, Rumunija i Bugarska. Tako stoji na sajtu NIS-a, koji je, po informacijama agencije, kupio sedam benzinskih stanica u Bugarskoj.

Gde ima dima, ima i vatre. Sva je prilika da u ovom slučaju dima ima tamo gde ima nafte i gasa.

Sastanak o osnivanju Balkanske lige održan je 15. novembra u sofijskom hotelu „Vitoša”. Domaćin je bio upravo CSKA, a delegate su pored Crvene zvezde imali i bugarski timovi Levski, Baroje i Ludogorec, turska Bursa, Dinamo iz Bukurešta, Inter iz Bakua, kao i ukrajinska i bugarska profesionalna liga.

Zvezdu su predstavljali predsednik Vladan Lukić, članovi Upravnog odbora Dušan Mrakić, koji je državni sekretar za energetiku, i Goran Vesić, koji više nije član, generalni sekretar Đorđe Stefanović i poslovni direktor Stefan Pantović.

(Telegraf.rs / G. A. / Foto: bulgarian-football.com; bulfootball.com; nis.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA