Sve srpske muške posade u polufinalima EP!

Posle muškog dvojca bez kormilara Dušan Bogićević-Veselin Savić, koji je izborio direktan plasman u polufinale, preostale četiri posade prošle su nakon repesaža

  • 0

Prvog dana prvenstva Evrope u veslanju na Savskom jezeru na Adi Ciganliji u Beogradu sve srpske muške posade izborile su plasman u polufinale.

Posle muškog dvojca bez kormilara Dušan Bogićević-Veselin Savić, koji je izborio direktan plasman u polufinale, preostale četiri posade prošle su nakon repesaža - Miloš Stanojević u skifu za lake veslače, dubl skul Marko Marjanović - Aleksandar Filipović, četverac bez kormilara Martin Mačković, Goran Jagar, Viktor Pivač, Jovan Popović, i Miloš Vasić u skifu.

Na taj način zaokružen je izuzetno uspešan dan srpskog tima na Adi Ciganliji koji se pred domaćom publikom prikazao u najlepšem svetlu.

Stanojević je bio sjajan u prvoj trci repeseža lakih skifova. S vremenom 7:09,01 osvojio je drugo mesto i sa prvoplasiranim čamcem Slovenije (7:06, 58) domogao se polufinala koje je na programu u subotu od 10,10 sati.

- Plasmanom u polufinale u potpunosti smo ispunili plan za petak. U kvalifikacionoj trci, s obzirom na jaku konkurenciju, bio je dogovor da do 1.500 metara pokuša da izvesla što jače, a ako bude očigledno da ne može do polufinala, sačuva snagu za repesaž. Tako je i bilo. Stanojević je do tančina sporveo taktiku i za trku repesaža. Kada se dokopao drugog mesta, čuvao ga je do kraja uz pokušaj da ujedno potroši što manje energije - kazao je trener lakog skifa Oleksandar Fedotov.

Sjajan u repesažu bio je i četverac bez kormilara, koji je u jednoj od najboljih trka prvog dana s vremenom 6:05,43 osvojio drugo mesto i tako se probio do najboljih 12 posada.

- Oba cilja smo ispunili. Plasirali smo se u polufinale i uspeli da se ne potrošimo previše, iako je u repesažu delovalo da je trka neizvesna. U dogovoru s trenerima izveslali smo taktičku trku, jer nismo želeli da se ispucamo na samom startu prvenstva jureći posade kao što je recimo Velika Britanija - rekao je najiskusniji veslač Jagar.

Dubl skul je superiorno kroz repesaž stigao do 12 najboljih koji će se za finale boriti u subotu od 12,09 sati. S vremenom 6:27,86 trijumfovao je u prvoj grupi repesaža u kojoj je bio na čelu od početka do kraja.

- Očekivali smo da ćemo već u prvoj trci biti glavni konkurenti za prvo mesto, ali nas je iznenadio Azerbejdžan. Nisam zadovoljan kako smo tehnički izveslali obe današnje trke, ali je nabitnije da smo ušli u polufinale - kazao je Marjanović.

Tačku na odlično izdanje u repesažima stavio je Vasić u skifu. U drugoj trci repesaža s vremenom 7:11,80 zauzeo je drugo mesto i uz prvoplasiranog Hrvata Sinkovića (7:08,78) plasirao se u polufinale koje je na programu u subotu od 12,51 sati.

- Prezadovoljan sam samim plasmanom u polufinale, pogotovo ako se ima u vidu da prvi put na seniorskom evropskom šampionatu veslam u skifu i da je konkurencija u Beogradu olimijska. To nikako ne znači da sam ispunio svoju ambiciju na Adi Ciganliji. Pokušaću sutra u polufinalu da se trkam sa svim velikanima među skiferima, ali da bih bio konkurentan moram da poravim neke tehničke detalje, pre svega start - zaključio je Vasić.

Nastup srpskih posada u subotu, 31. maja:

Miloš Stanojević (skif za lake veslače) - polufinale (10,10 sati) - grupa Mađarska, Nemačka, Italija, Velika Britanija, Grčka, Srbija (prva tri idu u finale u nedelju, ostali u B finale u nedelju)

Ivana Filipović, Iva Obradović (dvojac bez kormilara) - repesaž (10,38 sati) - grupa Italija, Hrvatska, Holandija, Srbija, Rusija (prva dva u finale u nedelju, ostali u B finale u nedelju)

Veselin Savić, Dušan Bogićević (dvojac bez kormilara) - polufinale (10,52 sati) - grupa Slovenija, Grčka, Španija, Nemačka, Srbija, Češka (prva tri idu u finale u nedelju, ostali u B finale u nedelju).

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA