Srbija posle 12 godina videla pehar prvaka sveta! Da li ćemo ga ikad više osvojiti?

Turneja "FIBA Road show" je pre naše zemlje bila samo još u SAD, Milanu i Ljubljani, a sledeća destinacija je Istanbul

  • 2

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) predstavila je na Trgu republike u Beogradu pehar namenjen prvaku sveta, u cilju promocije košarke pred šampionat u Španiji. Poslednji put ovaj pehar bio je u Srbiji 2002. godine kada su naši košarkaši osvojili poslednju svetski titulu i ujedno poslednju svetsku medalju.

Potpredsednik košarkaškoj saveza Srbije Dejan Tomašević rekao je da je fantaštičan osećaj prisetiti se svih uspeha koje je imala naša zemlja.

- Ponosan sam što sam bio deo jedne od najistaknutijih naših generacija. Na nama je sada da današnjim košarkašima obezbedimo iste uslove kakve smo mi imali, kako bi ponovo postali prvaci sveta. Iako nismo velika zemlja kao nekada, treba da im omogućimo da što duže ostanu u Srbiji  -  rekao je Tomašević.

On je rekao da Srbija ima teške rivale na SP, ali da ukoliko nacionalni tim bude u najjačem sastavu, ne sumnja da će opravdati očekivanja.

- Voleo bih kada bismo ponovo postali prvaci sveta. Ipak, ne bih sada ništa obećavao, nadam se samo da ćemo u Španiju otići spremni i da će se svi odazvati pozivu.

- Selektoru Ðorđeviću želim puno sreće, uneo je veliku energiju u reprezentaciju i nadam se da će imati uspeha. Puno teških izazova nas očekuje. Činjenica je da imamo jaku grupu tera nas da dođemo maksimalno spremni i ne sumnjam da ćemo biti dosta motivisan - rekao je Tomašević.

Član reprezentacije Jugoslavije koja je 2002. u SAD osvojila titulu svetskog prvaka Žarko Čabarkapa izjavio je da ga raduje što je pehar ponovo u Beogradu i dodao da je to lepa uvertira pred Svetsko prvenstvo.

- Neverovatan uspeh je bio kada smo 2002. godine u SAD postali prvaci sveta, teško ponovljiv. Svaki put kada prođem pored Skupštine grada prisetim se proslave.

- Nadam se da Srbija može to da ponovi , ali ne bih ništa prognozirao. Imamo tešku grupu, ali ako je prođemo, imaćemo lakše rivale. Nikoga ne smemo da potcenimo - kazao je Čabarkapa.

Svetsko prvenstvo u Španiji održaće se od 30. avgusta do 14. septembra, a Srbija se nalazi u A grupi sa Španijom, Francuskom, Brazilom, Egiptom i Iranom.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA