Počinje plej of! Srpske sudije zabrinute za bezbednost!

Polufinale i finale plej-ofa nisu ni počeli, a stanje na domaćoj košarkaškoj sceni je više nego uzavrelo. Dok svi obraćaju pažnju na Vujoševića, Čovića i igrače, šta se dešava sa sudijama?

  • 9

Sećate li se sezone 2008/2009. kada su sudijama Milanu Mažiću i Milivoju Jovčiću tokom finala plej-ofa huligani prosuli kiselinu i uništili automobile? Slučaj je prijavljen policiji, ali počinioci nikada nisu pronađeni, ni kažnjeni.

KO ĆE DA IH ZAŠTITI?

Od ove sezone se ne očekuje da bude mnogo bezbednija za sve učesnike Superlige.

Zbog mnogobrojnih nemilih scena koje predstavljaju uvertiru ovogodišnje završnice domaćeg takmičenja, pritiska i nezapamćenih sukoba, čemu sudije mogu da se nadaju? Ko će njih da zaštiti?

Kako Telegraf saznaje, delioci pravde očekuju jedno od najneprijatnijih i najnezgodnijih finala plej-ofa.

- Ako je ovakva situacija tokom regularnog dela, u finalu će verovatno biti mnogo gore. Neke sudije su baš zabrinute za svoju bezbednost, jer pritisak dolazi sa svih strana, od funkcionera, kontrolisanih navijača čiji su ispadi mogući, do javnosti...

- Od samih mečeva, na kojima učesnici nikada nisu potpuno sigurni, opasnije su neprilike kojih se delioci pravde boje van terena, posle  susreta - priča nam jedan od sudija je delegiran za ovogodišnje polufinale.

Koji su načini da se nesportske scene na košarkaškim mečevima smanje ili izbegnu?

- Ako neko može da utiče da se smire strasti, onda su to Duško Vujošević i Nebojša Čović. Oni su ti koji pokreću masu, navijači se vode njihovim izjavama.

- Ako se oni obuzdaju, biće lakše svima, ali se ne ide u tom smeru, već dalje podgrevaju atmosferu koja je i ovako napeta.

- Za bilo kakave incidente većih razmera jasno je da će biti i njihova krivica. Takve stvari su loše i za nas lično i za našu košarku, kojoj narušavaju ugled.

- Sudije niko ne može da zaštiti, ni Gogić ni Liga ni niko. Samo bi trebalo prestati s obostranim navlačenjem gneva – tvrdi jedan od naših sudija.

MOGUĆE REŠENJE – SASTANAK S PREDSTAVNICIMA POLICIJE

Prošle godine, uoči plej-ofa, v.d. direktora Lige Darko Jovičić organizovao je sastanak sudija s generalom policije

- Tada nam je objašnjeno kako u kojim nebezbednim situacijama treba da se postavimo. Osim toga, imali smo pratnju policije pre i posle utakmice,i to je svakako doprinelo osećaju sigurnosti.

- Mi nismo na terenu da bi nas neko gazio, omalovažavao ili pritiskao. Zamislite kako je sudiji Jasmini Juras kada joj vređaju porodicu, kome ona da se žali? Pritisak je ogroman, ali se nadam da incidenata neće biti - završio je sudija.

ODREĐENE SUDIJE ZA PLEJ OF

Inače, uoči polufinala košarkaškog plej ofa određene su grupe sudija koje će deliti pravdu na utakmicama.

Zahvaljujući najboljim ocenama u regularnoj fazi takmičenja, Belošević, Jovčić, Vojinović i Nikolić su najbolje rangirani, pa su se našli u prvoj grupi.

U drugoj grupi su Nešković, Obrknežević, Glišić i Jevtović, dok su u trećoj sudije Maričić, Mažić, Stefanović i Ninković.

Prvi polufinalni meč Partizan-Radnički sudiće Nešković, Maričić i Jovčić.

Na drugom polufinalu pravdu će deliti Nikolić, Jevtović i Stefanović.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(M.P.)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drasko

    6. jun 2014 | 00:10

    Dule Vujosevic Je taj koji koristi navijace za svoje ciljeve da Na silu osvaja titule

  • MikiGrobar

    6. jun 2014 | 03:57

    Sudite fer I korektno I to je sve sto mi zelimo

  • Hugo

    6. jun 2014 | 00:25

    Sudije ce jedino Radnicki da počiste, to im onako prelazi u rutinu, a za finale posle....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA