Da li ste svesni šta znači Novakov trofej na Vimbldonu? (FOTO) (VIDEO)

Srpski teniser se vratio na čelo ATP liste čime će prestići velikog Agasija po broju nedelja provedenih na mestu najboljeg reketa sveta, a takođe prestigao je svog trenera Borisa Bekera i Štefana Edberga po broju Gren slem titula u karijeri

  • 43

Novak Đoković je pobedio Rodžera Federera i osvojio svoji drugu titulu na Vimbldonu, ali i vratio na prvo mesto ATP liste posle tačno 289 dana. Srpski teniser će ponedeljak dočekati na poziciji svetskog broja 1, na kojoj nije bio još od 7. oktobra 2013. godine kada ju je prepustio svom Rafaelu Nadalu.

Najbolji srpski teniser će na ovaj način prestići Andrea Agasija po broju ukupnih nedelja koliko je proveo na mestu prvog reketa sveta, ali će ostati na 8. poziciji na večnoj listi igrača po tom parametru, dok će Agasi pasti za jedno mesto niže.

Ipak, vrlo verovatno će se dogoditi da do kraja leta, Đoković se popne i na sedmu poziciju na večnoj listi i time prestigne legendarnog Bjorna Borga koji je ukupno u karijeri 109 nedelja bio prvi, dok će od ponedeljka Novak ući u svoju 102. nedelju vladavine.

Sa svojim sedmim Gren slem peharom u profesionalnom tenisu sada već možemo reći najbolji teniser sveta popeo se na 8. poziciju po broju titula na najvećim turnirima u Open eri, dok na ukupnoj večnoj listi sada zauzima 13. mesto.

Đoković je prestigao svog sadašnjeg učitelja Borisa Bekera, kao i čudne li koincidencije Štefana Edberga, trenera njegovog protivnika u finalu Vimbldona, koji su ostali na šest titula sa najvećih turnira, a izjednačio se sa legendama poput Džona Mekinroa, Matsa Vilandera i Renea Lakoste.

Takođe podatak vredan pomena je svakako da se srpski igrač približio Rafaelu Nadalu na samo dve titule zaostatka po broju osvojenih trofeja u ovoj deceniji. Španac ima osam, a Novak šest, dok su svi ostali daleko ispod njih, Rodžer Federer i Endi Mari po dve i Stanislas Vavrinka po jednu.

Koliko je toga novi najbolji reket sveta doneo Srbiji svojim rezultatima govori i podatak da je zahvaljujući njemu naša zemlja upisana u istoriju "belog sporta" sedma država po broju šampionskih pehara na Gren slem turnirima i da to mesto deli sa Nemačkom, dok su za sada daleko, ali ne i nedostižno Čehoslovačka sa 12, Švajcarska sa 18, Australija i Španija sa 20, Švedska sa 25 i na čelu liste SAD sa teško dostižnom 51 titulom.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ema

    6. jul 2014 | 20:38

    Najbolji je,nas je ponos!

  • C I T A J ! ! !

    6. jul 2014 | 22:16

    Mozete vi pojedinci pisati o glupostima, porezu, kako nemate vi koristi od toga sto je on pobedio... Ali jedno je sigurno DA NEMA DJOKOVICA NE BI SE SRPSKA ZASTAVA VIJORILA TAKO CESTO U SVETU. I ZATO NOVACE, HVALA TI STO POSTOJIS.

  • Sedma zaredom

    6. jul 2014 | 22:01

    Meni ne znaci nista. A i njemu je svejedno odavno jer i kao drugi dobija ogomne pare. I svaka mu cast na tome ali mene to ne dotacinje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA