Da li Zenga treba Srbiji? Koga želite na klupi reprezentacije?

Italijanski stručnjak blizu preuzimanja reprezentacije Srbije, ali je pitanje da li je pravo rešenje ili čelnicima FSS ističe vreme

  • 52

Kada je Tomislav Karadžić nedavno istakao da je vremena za novog selektora Srbije sve manje i da se ozbiljno razmišlja o strancu na klupi Orlova, malo ko ga je ozbiljno shvatio, računajući da će Ljubinko Drulović ''izgubiti'' prefiks vršioca dužnosti. Pogotovo posle sjajne partija nacionalnog tima protiv Brazila.

Međutim, na isteku drugog dana jula neočekivano se pojavila izjava Valtera Zenge, bivšeg trenera Crvene zvezde, u kojoj je rekao da ozbiljno pregovara sa FSS i da je blizu dogovora. Srbiji je svakako potreban selektor, ali da li je baš Italijan najidealnije rešenje jer ne ispunjava većinu Toletovih uslova.

- Imamo više uslova. Prvi je da voli Beograd, odnosno Srbiju, zatim da je veliko igračko i trenersko ime, da su iza njega zapaženi rezultati, odnosno da mu naša podmlađena reprezentacija bude izazov za dokazivanje, afirmaciju - reči su Tomislava Karadžića.

Zenga jeste istakao da voli našu zemlju, ali treba podsetiti da je iz nje otišao upravo zbog toga što njegova supruga nije mogla da smisli Beograd. Bio je veliko igračko ime, međutim ne i trenersko, a ne sporimo da bi mu Srbija bila izazov za dokazivanje.

Nekadašnji italijanski golman je trenerski karijeru počeo 1998. godine kada se oprostio od aktivnog igranja fudbala i postao menadžer u Americi. Tačnije u Nju Ingland Revolušunu. Tu se zadržao samo godinu dana, da bi kratko trenirao i amaterski klub iz Milana.

Sredinom 2002. godine seli se u Rumuniju gde preuzima Nacional iz Bukurešta, a godinu dana kasnije osvaja titulu sa najpopularnijim rumunskim klubom Steauom. Međutim, dobija otkaz i neočekivano 2005. godine preuzima Crvenu zvezdu koja je, po Zenginim rečima, najveći klub koji je trenirao.

Italijan je preporodio Zvezdu te sezone. Osvojio je duplu krunu i igrao zapaženu ulogu u Evropi sa crveno-belima. Da gol od Strazbura nije došao u 93. minutu Zenga bi prezimio u Evropi prvi put još od početka 90-ih. Beograd je neočekivano napustio upravo zbog nezadovoljstva njegove supruge Rumunke Raluke Rebedee koja je Beograd opisala kao prljav i ružan grad.

- Stisnuta srca otišla sam u srpski konzulat u Milanu, gde su mi u pasoš zalepili sumnjivu nalepnicu iškrabanu ćiriličnim slovima. Kad sam stigla na beogradski aerodrom, sve je delovalo staro i sivo. Na šalteru su bila samo dva namrgođena carinika, a ispred njih gomila raznobojnog sveta iz tri aviona koja su sletela istovremeno - napisala je Raluka u svojim ''Memoarima'':

- Bilo je odvratno toplo, a svet se stezao oko mene kao zagrljaj lepljive zmije boe koja je gušila. Koprcali smo se kao gomila izbeglica koja se gura za mesto u autobusu. Očekivala sam da u momentu iz kose mog suseda izviri duguljasta znatiželjna glava kokoške. Probijao me odvratan miris hrane, paprike, pastrmke, suhomesnatih proizvoda.

Da li je Raluka možda promenila mišljenje o Srbiji ili bi se Zenga možda sam preselio u Beograd. Grad gde je poslednji put osvojio neki trofej. Iz Zvezde je otišao u Turski Gacijantep gde je na 17 mečeva ostvario samo pet pobeda. Odlazak je bio neminovan i Zenga se uputio u Emirate, odnosno Al Ain.

Nakon samo pet meseci dobio je otkaz i vratio se u rodnu zemlju svoje supruge. Preuzeo je Dinamo iz Bukurešta i napustio ga dva meseca kasnije. Glave mu je došao poraz od Steaue (1:0). U aprilu 2008. godine preuzeo je italijansku Kataniju koju je spasio ispadanja u poslednjem kolu.

To mu je kupilo još jednu sezonu u Kataniji s kojom završava na sredini tabele, a naredne se seli u Palermo. Činilo se da će Zenga napokon da izgradi trenersko ime. Pominjao se i kao novi strateg Lacija, nekoliko puta i Intera, ali je italijansku epizodu završio 2010. godine. Dobio je otkaz u Palermu i otišao u Saudijsku Arabiju gde se zadržao pola godine.

Početkom 2011. godine preuzeo je Al Nasr iz UAE i tu se najviše i zadržao. Do 2013. godine, kada je preuzeo Al Džaziru. Selektorskog iskustva uopšte nema i nikada nije bio blizu toga da preuzme reprezentaciju tako da je ''koketiranje'' sa Srbijom pomalo neočekivano.

Upravo zbog toga se i postavlja pitanje da li je Valter Zenga idealno rešenje za klupu Srbije? Šta vi mislite?

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takode nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(M. M)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gravedigger

    3. jul 2014 | 15:09

    Александра Станојевића!

  • Miljan

    3. jul 2014 | 15:23

    Bio je jedan covek,zvao se Radomir Antic...

  • Srbenda

    3. jul 2014 | 15:17

    Meni je Drulović najbolje rešenje za sada. Čovek ne treba puno pažnje, radi svoj posao i siguran sam da će odraditi odlične kvalifikacije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA