Novi selektor Srbije: Nisam razmišljao o novcu, cilj je plasman na EP! (FOTO) (VIDEO)

- Pitanje novca mi nije presudno, već potencijal igrača i to da mogu do uspeha. Cilj je plasman na Evropsko prvenstvo. Nema opravdanja ako se ne kvalifikujemo - poručio Dik Advokat

  • 15

Novi selektor fudbalera Srbije Dik Advokat, obratio se medijima na promociji koja je u toku u Staroj Pazovi. On je istakao da je preuzeo Srbiju samo zbog kvaliteta tima, a ne zbog ugovora i novca. Inače, treba napomenuti da je Advokat najplaćeniji selektor u regionu bivše Jugoslavije.

- Pre 14 dana sam dobio poziv od srpskog saveza i tad sam počeo da razmišljam. Rekao sam sebi da bi to moglo da bude interesantno zbog kvaliteta tima. Pitanje novca mi nije bilo važno, već kvalitet igrača. Video sam da možemo nešto značajno da uradimo i vaš Savez me je ubedio da sam pravi čovek za ovu funkciju - rekao je Advokat, pa nastavio:

- Moram da se koncentrišem na ono što je pred nama, pred selekcijom Srbije. Pre 14 dana sam odlučio da se ne vratim u klupski fudbal. Posle poziva, shvatio sam da je reč o kvalitetnoj ekipi i da imam viziju. Pitanje novca mi nije presudno, već potencijal igrača i to da mogu do uspeha. To je bilo presudno da prihvatim poziv Zorana da dođem na pregovore - rekao je Advokat.

Holanđaninu će u radu pomagati dva asistenta. Zajedno sa njim, vodiće ekipu sa kojom se prethodnih nedelja upoznavao gledajući video snimke utakmice.

- Zoran (Laković) mi je dao snimke utakmica, pogledao sam ih, video da su talentovani, ali nedovoljni spremni za turnir. Zato sam ovde - dodao je bivši selektor Holandije, Južne Koreje, Belgije i Rusije.

Potom je otkrio i na koga je prvo pomislio kada mu je predloženo da preuzme "orlove".

- Prvo ime koje mi je palo na pamet na pomen Srbije je Nemanja Gudelj.

Advokat je dobro upoznat i sa aktuelnim sastavom. Naglas je konstatovao prve impresije viđenim u kontrolnim utakmicama u Americi.

- Video sam snimke utakmica iz SAD. Zaključio sam da su to igrači koji vole da igraju za Srbiju, da imaju kvalitet, ali to nekad nije dovoljno.

Cilj "orlova" u narednom periodu je jasan - odlazak na Evropsko prvenstvo u Francuskoj, do čijeg kraja je i dogovorena saradnja Fudbalskog saveza Srbije (FSS) i Holanđanina.

- Cilj je plasman na Evropsko prvenstvo. Nema opravdanja ako se ne kvalifikujemo. Naši igrači vide sebe u tome.

Da li će biti moguće promeniti mentalitet srpske reprezentacije, koja se od raspada SFRJ samo jednom plasirala na Evropsko prvenstvo?

- Upravo zbog toga sam prihvatio posao. Video sam ekipu dobrih igrača i uvek sam se pitao zbog čega nema rezultata. Zbog toga sam ovde, da pokušam da napravim nešto više, da promenim tu naviku - podvukao je selektor.

Kako će igrati Srbija?

- Odgledao sam dosta utakmica i video sam da može da postoji i drugi način na koji možemo da igramo. Nekad ekipa deluje sa puno samopouzdanja, a nekad je primetan i strah. To moramo da menjamo. Biće sigurno izmena, ali ću to prvo reći igračima. Volim fudbal s puno kretanja, a ako imamo kvalitetne individualne igrače, uz dobru organizaciju, to može da bude vrlo dobro. Spadam u selektore koji vole da kontrolišu igru, da lopta bude u našem posedu.

Na pitanje šta očekuje od kvalifikacija, kazao je sledeće:

- Veoma je važan start kvalifikacija i utakmice protiv Jermenije i Albanije. Iako mnogi smatraju da će biti lako, ja ne vidim da će tako biti. Dok sam bio selektor Rusije, igrao sam protiv Jermenije i bilo je mnogo teško, imali smo sreću. Protiv Portugala i Danske motiv postoji i to spada u utakmice koje se lakše igraju.

Da li bi voleo da reprezentacija Srbije igra poput neke sa Svetskog prvenstva u Brazilu?

- Jasno je da kvalitet postoji i da igrači žele da budu što bolji. Ne bi trebalo da gledamo druge, već da razmišljamo samo o sebi.

Da li su dva meseca dovoljna da se tim pripremi da igra po želji novog selektora na startu kvalifikacija?

- Imaćemo dve utakmice u septembru i plus treninge. Video sam nešto što mi se već sada dosta sviđa, ali i nešto što možemo da popravimo. Moguće je da se za to vreme pripremimo - rekao je Advokat, kome je kao što običaj i nalaže po završetku konferencije uručena trenerka reprezentacije FSS sa njegovim inicijalima.

Prvu utakmicu pod vođstvom novog selektora Srbija će odigrati 7. septembra protiv Francuske na stadionu Partizana. Takmičenje u kvalifikacijama počeće 11. oktobra, gostovanjem u Jermeniji. Tri dana kasnije igramo u Beogradu protiv Albanije.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA