Nekada su se tu vozili šampioni, a danas se po šiblju vrzmaju lutalice i zmije! (FOTO) (VIDEO)

Trebević je potpuno napušteno mesto tri decenije posle Zimskih Olimpijskih igara. Bob stazu ispisanu grafitima polako osvaja vegetacija, ali ostaje nadrealna uspomena na neka lepša vremena

  • 10

Pre 30 godina su u Sarajevu održane Zimske Olimpijske igre, u jednoj od tadašnjih zemalja nesvrstanih. Grad je pre toga uglavnom asocirao na početak Prvog svetskog rata, pa je MOK želeo da u Sarajevo uvede duh svetskog mira i bratstva.

Jedine Olimpijske igre održane u komunističkoj državi su bile spektakularne za taj period, i ceo svet je gledao kako se ovaj bosansko-hercegovački grad predstavlja u najboljem svetlu preko borilišta na Koševu, Bjelašnici, Jahorini...

Na Trebeviću je bilo rezervisano "mesto" za bob i sankanje. Vlast se potrudila da infrastuktura bude bez ikakvih primedbi čak i za sport koji ni tada nije bio popularan u SFRJ. Na Trebeviću ćemo se i zadržati u ovom tekstu.

Posle tri decenije, bob staza je potpuno izgubila svoju namenu. Onda je tu bilo takmičara iz 49 zemalja, a desetine hiljada navijača dolazilo je da bodri bobiste, koji su pokušavali da na stazi od 1.3 kilometara zabeleže što bolji rezultat, jureći više od 100 kilometara na čas.

Nekolio godina posle ZOI, ova staza je korišćena za nekoliko takmičenja Svetskog kupa. Sada je to mesto koje predstavlja napušteni grad Zimskih olimpijskih igara.

Kada je rat počeo, ova staza je dobila drugu namenu. Umesto bobista su kročili vojnici, a Trebevićem su odzvanjali pucnji.

- Olimpijska polja su postala ratna, a svet je ponovo gledao ka Sarajevu. Ali umesto boba i umetničkog klizanja, na programu su bile scene destrukcije i žrtava. Olimpijski kompleks je bio daleko manje važan od hrane, vode i lekova. O njemu niko nije mislio, ali je ostao nadrealna uspomena lepših vremena - piše bloger Nejt Robert, i dodaje:

- Danas je Trebević potpuno napušteno mesto. Vegetacija je blizu potpunog osvajanja staze koja je prekrivena grafitima. Prizor zmije koja se kreće po stazi na kojoj su nekada bili sanke je stvarno neobičan. Razrušeni zidovi koji je okružuju sada služe tome da turisti i fotografi nađu dobar položaj za pravljenje fotografija, u koje može da "upadne" i poneki pas lutalica.

Autor smatra da istu sudbinu čeka Soči, jer "gradovi domaćini određenih olimpijskih igrača više ne koriste građevine nakon takmičenja". Ipak, on tvrdi da staza Sarajevo nije moralo ovako da završi, jer su bob i drugi zimski sportovi su dobijali na popularnosti i posle Igara.

- Mogu da se kladim da će Soči ovako izgledati, recimo 2024. godine - zaključio je Nejt.

Fotografije bob staze u Sarajevu koje je on napravio možete da pogledate OVDE.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NikolaS

    31. jul 2014 | 15:20

    To smo ti mi,JugoSloveni,nista ne znamo da sacuvamo..

  • Grofica

    31. jul 2014 | 15:14

    Steta,neka zemlja bi ovo umela da iskoristi i napravi atrakciju

  • Svensson

    31. jul 2014 | 15:04

    Sport je kultura, posto kulture u Bosni nema polako i sport nestaje. U kom sportu su oni dobri?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA