DOPING MOZGA: Na šta su sve sportisti spremni za još bolje rezultate? (FOTO)

Najnovije studije su zasnovane na bolu, depresijI, sećanjima i učenjima, kao i napretku u oporavku od Parkinskove bolesti i infarkta

  • 2

Mogu li sportisti da trče brže, skaču više ili izdrže još veće napore nego sada? To je pitanje koje zaokuplja sve naučnike koji se bave razvojem sporta.

Do sada su atlete povećavale svoje performanse doping sredstvima koja su unosili u telo, ali sad je na pragu revolucija koja predviđa DOPING MOZGA!

To prakatično znači da će određenom stimulacijom mozga i moždanih ćelija sportisti moći da proizvedu efekat da treniraju više i da ne osećaju umor, koji je zapravo signal koji dolazi iz mozga.

Južnoafrički istraživač Tim Nouks u kasnim devedesetim predložio je da nas „centralni guverner” u mozgu sprečava da se previše približimo opasnim apsolutnim granicama našeg tela.

Psiholozi od tada razmatraju ulogu mozga u određivanju zaista „maksimalnog” napora, ali suština je jasna - granice nema.

- Mi znamo da postoji nešto u mozgu što reguliše telesne performanse. Sad želimo da vidimo da li možemo time da manipulišemo.

- Da bismo to uradili moramo da koristimo tehniku jednosmerne stimulacije ili takozvani TDCS, koja je dosta popularna kod istraživača u poslednje vreme.

Ove studije su zasnovane na bolu, depresijI, sećanjima i učenjima, kao i napretku u oporavku od Parkinskove bolesti i infarkta - kaže poznati istraživač Mekrej.

Prošle godine brazilski naučnik je objavio sudiju da biciklisti imaju veću snagu za 4 procenata i sporiji rad srca posle korišćenja TDCS-a, odnono moždane stimulacije koja znatno da naša fizička snaga postane neiscrpna.

Radi se o prirodi umora. Zašto usporavamo?

Zato što nam se u tom trenutku čini da ne možemo da nastavimo istim tempom. Istina je takva da je to mehanički kvar u mozgu. I kad osećamo neverovatan umor, naši mišići bi mogli da nastave da rade - objašnjava Mekrej koji je zatim napravio izstraživanje u Santa Moniki.

Rezultati su bili impresivni, a poznati naučnici su odmah počeli da razmišljaju o tome kako će sportisti ovo koristiti kao doping.

Ne može se detaljno otkriti da li je osoba nedavno moždano stimulirana. Ipak, nakon detaljnog istraživanja, doneti su i novi zaključci, a to je da do ovakve pojave ne mora doći samo usled delovanja strujom, već je čoveko mozak sposoban i sam da reprodukuje takav način razmišljanja, ali u veoma malom broju slučajeva.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takode nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    6. avgust 2014 | 23:08

    Mislim da je to beskorisno i nezdravo.

  • Uvauu

    7. avgust 2014 | 09:21

    Kad im otkaze jetra, srce, bubrezi itd dopingovace mozak malo sutra. Misici mogu da izdrze ali moze li ostalo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA