Ovo su najveći fudbalski dužnici: Srpski klubovi su male mace za njih!

Od deset klubova, čak njih pet dolazi sa Ostrva, dok je u toj grupi više od pšola bivših evropskih šampiona

  • 4

U danima kada srpski klubovi grcaju u dugovima, ne mogu da igraju Evropu, ali i da registruju fudbalere za domaće takmičenje, renomirani sajt ''The Richets'' objavio je 10 najvećih fudbalskih dužnika u Evropi koji, iako toliko duguju, bez problema igraju sva takmičenja.

Polovina klubova dolazi iz Engleske, a neverovatno je da se među njima nalazi čak šest bivših evropskih šampiona.

10. Borusija Dortmund

Milioneri su nakon uspeha 90-ih godina praktično bili na rubu nestanka sa fudbalske mape. Visoke plate mogle su da ih odvedu u bankrot, ali ih je 2003. godine spasio veliki rival Bajern. već naredne godine novac je stigao i od ''Signal iduna'' kompanije tako da se Borusija digla iz mrtvih. Dug od 82 miliona dolara trenutno je mizeran u odnosu na probleme koje su imali.

9. Juventus

Najtrofejniji italijanski klub je pronašao način da odlično zaradi jer su izgradili novi stadion koji je u njihovom vlasništvu. Jeste da su na njegovu izgradnju potrošili 140 miliona evra, ali više neće morati da plaćaju rentu. Trenutno duguju 83 miliona dolara, ali kakve igrače imaju sigurno će ga ubrzo prepoloviti.

8. Liverpul

Jedan od najslavnijih engleskih klubova nalazi se vlasništvu "Fenvej sports grupe", kompanije koja upravlja i Boston Red Soksima, jednim od najpoznatijih američkih bejzbol timova. Novi vlasnici su kupili klub od  Toma Hiksa i Džordža Džileta koji su dugovali 573 miliona evra i morali su da ga prodaju. Trenutno su dužni 110 miliona dolara, a sve zahvaljujući povoljnim kreditima.

Veruje se da će i ova cifra biti umanjena ispod 100 miliona jer je za sumu od 75 miliona funti prodat Luis Suarez.

7. KPR - Kvins Park Rendžers

Da ove sezone nisu ušli u Premijer ligu pitanje bi bilo kako bi klub funkcionisao. Novi vlasnici su ''pukli'' ogromnu količinu novca poslednjih par sezona i dug je narastao do 145 miliona dolara. Ipak, Rendžeri su ponovo ušli u PL što znači i da će priliv novca biti ogroman.

6. Barselona

Velike plate igrača dovele su katalonskog giganta na šesto mesto dužnika sa 156 miliona dolara duga. Međutim, to je samo šest odsto od ukupne vrednosti , te zbog toga Barsa nema problema kada su krediti u pitanju.

5. Real Madrid

Na petom mestu nalazi se drugi španski gigant Real sa cifrom od 165 miliona dolara duga. To ne čudi ako se uzme u obzir koliko daju za pojačanja. Ali, nema zime za Madriđane koji putem marketinga zarade ogromnu lovu.

4. Bolton

Ako bi neko profitirao ulaskom u Premijer ligu to je sigurno Bolton koji duguje 267 miliona dolara. Ispadanje u Čempionšip 2012. godine koštao ih je velikog novca, a gubitak se procenjuje na 83 miliona. Navijači već strepe od bankrota, ukoliko se Bolton uskoro ne vrati u PL.

3. Valensija

Da bi se izvukla iz aktuelnog problema, odnosno duga od 374 miliona dolara, Valensija je bila primorana da proda najbolje igrače, ali to, ipak, nije bilo dovoljno da bi se završila izgradnja novog stadiona, čije je otvaranje bilo planirano za kraj sezone 2008/2009. Radovi su stopirani, ali kada Slepi miševi konačno zaigraju na "Novoj Mestalji" sigurno je da će i dug od 374 miliona evra biti značajno umanjen.

2. Arsenal

Novi Enmirejts stadion je svakako najveći krivac što Arsenal duguje čak 384 miliona dolara. Za igradnju Emirejtsa izdvojeno je oko neverovatnih 720 miliona dolara. Troškovi održavanja i organizacije utakmice su, stoga, daleko veći, ali bi trebalo i prihodi da budu poboljšani. Arsenal, međutim, ima najskuplje ulaznice u Premijer ligi, pa se dešava i da tribine Emirejtsa nisu uvek popunjene.

1. Mančester junajted

Junajted jeste drugi najvredniji klub, ali su sa dugom od 569 miliona ubedljivo na prvom mestu dužnika. Sve je krenulo loše po Đavole kada je porodica Glejzer preuzela klub, a  nepovoljni krediti i pozajmice su dovele do ovolike cifre. Klupska imovina je takođe založena.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takode nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA