Deset najbrutalnijih fudbalskih startova u istoriji! (FOTO)

Lista najsurovijih i najdivljačkijih prekršaja viđenih na stadionima širom sveta

  • 6

Fantastični potezi fudbalera na utakmicama su jedan od razloga zašto se dolazi na stadion, a o neverovatnim golovima, driblinzima i drugim stvarima se posle mesecima govori. Međutim, postoji i ona tamnija strana najvažnije sporedne stvari na svetu, oni nefer, nesportski, grubi i usudićemo se da kažemo dželatski faulovi i startovi igrača.

Pojedinci ne mogu da se izdignu ponekad iznad situacije i ostanu profesionalci, već preovlada ona ružnija strana njihove ličnosti i onda ispoljavaju bes i agresiju na protivniku. Zato smo odlučili da vam predstavimo Top 10 najšokantnijih i najužasnijih momenata u istoriji fudbala.

1. Naravno, da je prvo mesto rezervisano za jednog od najveđih grubijana i siledžija ovog sporta Roja Kina. Prgavi Irac je bio beskompromisan na terenu, nije štedeo ni sebe ni protivnike, ali je njegova osvetoljubivost umela često da mu dođe glave.

Njegov start kojim je okončao karijeru Alfa-Ingea Halanda osrtaće upamćen kao možda najbrutalniji u istoriji. Njihov sukob je trajao jako dugo još dok je Norvežanin nosio dres Lidsa, kada je posle njegovog faula Kin zaradio kidanje ligamenta i odsustvo sa terena, ali ono što je još više iznerviralo Irca bila je reakcija Halanda koji mu se nije ni izvinio i zato je ovaj odlučio da sačeka priliku za osvetu.

Ta šansa mu se ukazala 2001. godine u derbiju Mančestera, Kin je igrao za "đavole", a Haland za gradskog rivala, Siti. Kapiten Junajteda je sačekao pogodan trenutak i onda startovao dželatski i slomio nogu Norvežaninu i okončao mu karijeru. Epilog svega je bio crveni karton za Kina, suspenzija na pet mečeva i novačana kazna u iznosu od 150.000 funti.

2. Mesto u vrhu liste ima i potez koji će se doveka pamtiti i zbog svojih aktera, ali i događaja na kome se desio. To je čuveni sukob Zinedina Zidana i Marka Materacija u finalu Svetskog prvenstva 2006. godine kada je na jedan neslavan način svoju blistavu karijeru završio jedan od najboljih igrača u istoriji.

Francuz nije mogao da se suzdrži u produžetku nakon psovke i provokacija italijanskog defanzivca i udario ga glavom u grudi, dobio crveni karton i na jedan loš način obeležio svoj poslednji takmičarski meč. Kasnije se spekulisalo mnog oko toga kavu mu je to uvredu uputio Materaci, od toga da mu je opsovao majku pa sve do pominjanja sestre u negativnom kontekstu.

3. Sada odlazimo u prošlost, u davnu 1962. godinu  na Mundijal u Čileu i duel domaćina protiv Italije, a kakva je to bila utakmica najbolje govori komentar engleskog novinara "Bio je to najgluplji, najodvratniji i najsramniji pokupšaj fudbala".

U utakmici koja je kasnije nazvana "Bitka za Santijago" sve je vrvelo od grubih startova, krvi, a čak je policija itervenisala, najupečatljiviji detalja je bio kada je Mario David šutnuo u glavu Leonela Sančeza. Posle tog susreta, glavni arbitar je došao na ideju da se grubi faulovi sankcionišu crvenim i žutim kartonima, što je uvedeno osam godina kasnije.

4. Dvadeset godina posle čuvenog duela Davida i Sančeza, opet su gledaoci prisustvovali jednom užasnom prizoru na fudbalskom terenu. Bilo je to polufinale Svetskgo prvenstva u Španiji između Zapadne Nemačke i Francuske, a epitet najomraženije ličnosti poneo je Harald Šumaher koji se svom snagom zakucao u Patrika Batistona.

Obojica su krenuli na loptu, ali je golman Nemaca shvatio da bi bilo bolje da se spremi za sudar i pokuša da ga preživi, Francuz je posmatrao samo loptu i zato je ostao bez tri zuba koje mu je izbio Šumaher, uz to što ga je ostavio bez svesti. Kako je kasnije pričao Mišel Platini, svi su u tom trenutku pomislili da je Batiston mrtav, a čuvar mreže kasnijeg finaliste je prošao bez ikakve kazne.

5. Pre 10 godina se na terenima u Engleskoj dogodio još jedan brutalan start, a počinio ga je igrač Mančester Sitija Ben Tačer koji ja laktom uleteo svom silinom u grudi Pedra Mendeša iz Portsmuta. Portugalac je ostao bez svesti, odmah mu je prikačena boca sa kiseonikom, a kasnije je na putu do bolnice preživeo napad.

Koliko je bio šokantan ovaj potez Tačera govori i to da ga je sopstveni klub kaznio zabranom igranja povrh kazne koju mu je izrekao FA Engleske, a jedno vreme je bio najomraženiji fudbaler na Ostrvu.

6. Na Svetskom prvenstvu 1990. godine u Italiji takođe smo mogli da vidimo jedan od najoštrijih startova, a počinio ga je reprezentativac Kameruna Benjamin Masing koji je namerno išao na to da povredi Klaudija Kaniđu, u jednoj od inače najgrubljih utakmica ikada.

Koliko je jako uleteo kamerunac najbolje pokazuje i to što je njemu otpala kopačka posle tog duela, a možete onda zamisliti kako je prošao Kaniđa.

7. Svoje mesto na ovoj listi pronašao je još jedan poznati prgavi fudbaler sa Ostrva, a u pitanju je Grem Sunes koji je na meču protiv Steaue napravio nešto što nije bilo uobičajeno. On je u trenutku dok je lopta bila kod njega i dok je pokušavao da predribla protivnika, igrača Steaue šutnuo kada je ovaj pokušao da mu oduzme loptu.

Kasnije je protestovao zbog crvenog kartona koji je dobio i pokušavao sebe da predstavi kao žrtvu, ali je sudija bio neumoljiv.

8. Došli smo i do jednog do skorašnjih "dželata" koji i dalje aktivno igra fudbal, a reč je o Najdželu De Jongu čiji start u finalu Svetskog prvenstva u Južnoj Africi nad Ćabijem Alonsom je izazvao zgražavanje javnosti. Holanđanin je u produžetku otvorenim stopalom udario direktno u grudi vezistu "crvene furije", a nije zaradio isključenje.

9. Kakva bi bila ovo lista da na njoj svoje mesto ne pronađe Pepe, jedan od najbrutalnijih igrača današnjice. Čak ni on sam ne zna koliko puta je zgrazio i namerno udario protivnika, ali je najupečatljiviji njegov potez kada je pošteno išutirao Havija Kaskera iz Hetafea. Bio je to divljački potez za koji je dobio zasluženu suspenziju od osam mečeva.

10. I na poslednjem mestu se nalazi možda i najbrutalniji start viđen na stadionima u poslednjih deset godina. Bilo je to na velikom belgijskom derbiju između Standarda i Anderlehta, kada je tada mladi Aksel Vicel prenasilno startovao na Marcina Vasilevskog i ostavi ga sa dva preloma potkolenice. Poljak posle toga nikada nije uspeo da postane igrač kakav je bio pre.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sale

    12. avgust 2014 | 16:13

    A start Šimunića nad Sulejmanijem na sred Marakane? Ili oni silni startovi u finalu Lige Evrope Benfika-Sevilija, takođe nad Sulejmanijem, posle čega je on morao da napusti igru oko 20. minuta?

  • Darius Serb

    12. avgust 2014 | 18:13

    Bravo za PEPEA i broj 9, isto bi uradio kao on da mi onako padne ..onom napadacu vise nece padati na pamet da simulira!

  • siniša

    12. avgust 2014 | 21:34

    pogledajte prekšaj Denisa Berkampa nad Sinišom Mihajlovićem svetsko prvenstvo 1998 nije dobio crveni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA