APOEL ima manji budžet od Zvezde i Partizana, a ušao je u top osam LŠ

Kiprani žive od osam miliona evra godišnje, Zvezda ima pola miliona više, a "crno-beli" čak 50 odsto! Najviše para ima Ivanovićev Čelzi

  • 0

Kiparsko fudbalsko čudo Apoel, četvrtfinalista Lige šampiona, ima manji budžet od Crvene zvezde i Partizana! Tim koji sa klupe predvodi Srbin Ivan Jovanović živi od osam miliona evra godišnje, što je pola miliona manje od Zvezde i čak četiri miliona manje od aktuelnog srpskog šampiona Partizana.

Kada se budžet APOEL-a uporedi sa ostalih sedam klubova koji nastuapju u četvrtfinalu LŠ, ta ekipa se može proglasiti "uljezom" u eliti. Pogotovo ako se zna da već godinama unazad u samu završnicu elitnog evropskog takmičenja stižu isključivo najveći, odnosno najbogatiji klubovi Evrope.

Pa ipak, izabranici srpskog trenera Ivana Jovanovića, koji je u prethodnih mesec i po dana često pominjan kao jedan od glavnih kandidata za selektora Srbije, svojom srčanošću, zalaganjem i ponosom uspeli su na putu ka najvećem uspehu u klupskoj, ali i kiparskoj fudbalskoj istoriji. Iza sebe su ostavili Zenit, Šahtjor, Porto i Lion, koji zajedno imaju novca maltene kao ceo Kipar!

Koliko je Apoel, barem u finansijskom smislu, daleko od elite, odnosno klubova u čijem se društvu trenutno nalazi, najbolje govore same brojke i statistika.

Osim Apoela, plasman u četvrtfinale Lige šampiona obezbedili su devetostruki prvak Evrope madridski Real, branilac titule Barselona, sedmostruki prvak Milan, Čelsi, četvorostruki šampion Bajern iz Minhena, najveći portugalski klub i dvostruki prvak Starog kontinenta Benfika i francuski Marsej, najbolji u Evropi 1993. godine.

Svi navedeni klubovi i potencijalni rivali Kiprana u četvrtfinalu nalaze se na Dilojt listi klubova sa najvećim prihodima u Evropi. Šest od sedam klubova, izuzev portugalske Benfike, su među 20 najbogatijih na svetu, što u potpunosti oslikava poziciju u kojoj se nalazi Apoel pred samu završnicu Lige šampiona.

Za razliku od "razmetljivaca" sa novcem, Apoel je do velike scene dogurao sa skromnim godišnjim budžetom od samo osam miliona evra. Iako dva najveća srpska kluba godišnje potroše više para od Kiprana, skoro je nezamislivo da Partizan ili Crvenu zvezdu uskoro vidimo među osam najbojih ekipa Evrope. Dok Zvezda ima nešto više od osam miliona evra, Partizanov godišnji budžet je 12 miliona evra ili 50 odsto veći od budžeta Kiprana.

Interesantno je i da zagrebački Dinamo, koji je ove godine igrao Ligu šampiona, baš kao i Partizan prošle, ima budžet od 20 miliona evra, a u grupi sa Realom, Ajaksom i Lionom služio je za potkusurivanje! Dinamo nije osvojio nijedan bod u šest mečeva, uz gol razliku 3:22.

 

Budžeti četvrtfinalista Lige šampiona

 

1. Čelsi 71,3 miliona evra

2. Barselona 60

3. Real Madrid 55

4. Milan 48

5. Bajern 44,1

6. Benfika 29,7

7. Marsej 21

8. Apoel 8

 

Ukupna vrednost ekipa

1. Barselona 579 miliona evra

2. Real Madrid 542

3. Čelsi 381

4. Bajern 360

5. Milan 266,3

6. Benfika 162,8

7. Marsej 140,7

8. Apoel 15

(A. Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA