BILBAO - 114 godina ponosa, vere i nezavisnosti!

Bilbao je klub za koji igraju samo Baski, treći najtrofejniji španski klub, nikada nije ispadao iz šampionata...

  • 1

Mala republika Baskija srušila je veliku "državu" zvanu Mančester junajted! Ponosni Baski su u dva meča očitali lekciju "nečemu" što je poslednjih godina postalo mnogo više od kluba, fudbala i sporta. Veliko srce je nadjačalo finansijsku imperiju.

Dok Junajted godinama crpi radnu snagu iz celog sveta i u milionskim transferima dovodi svetske zvezde na Teatar snova, Atletik Bilbao ima drugačiju, potpuno jedinstvenu politiku. Opšte je poznata stvar da je Bilbao klub za koji igraju samo Baski, da je treći najtrofejniji španski klub, da nikada nije ispadao iz šampionata, kao i da je vlasništvo članova kluba, poput Reala, Barselone i Osasusne. 

Iza Baskijaca je 114. godina tradicije, vere i ponosa. Za to vreme nikada nisu izgubili svoj identitet i karakter. Pritiskali su ih i političari, i fudbalski čelnici, i FIFA i UEFA. Ostali su verni svojoj tradiciji i za sve to vreme bili "kost u grlu" Reala i Barselone. Osvojenih osam titula u Primeri i 23 Kupa Kralja dovoljno govori o tome koliko su muka zadali španskim gigantima. A, sve to iz baze od oko 500.000 ljudi sposobnih da se bave sportom.

U sadašnjem sastavu u ekipi Atletika igra samo jedan stranac, Venecuelanac Fernando Amorabijeta, mada u sebi nosi baskijsko poreklo, što je bilo ključno da dođe u ekipu. Ranijih godina, slične "povlastice" imali su Francuzi Biksen Lizarazu i Luis Fernandez, takođe poreklom iz Baskije.

Jedina funkcija koju u Atletiku može da obavlja stranac je  - mesto trenera! Uglavnom su to bili Englezi, koji su bili i među osnivačima kluba, a treba reći i da je Baskija jedna od retkih pokrajina gde stanovništvo solidno "barata" engleskim jezikom, za raziku od drugih delova Španije. Pečat u Bilbaou ostavio je i srpski stručnjak Dragoslav Stepanović, trener ekipe u sezoni 1995-96. Posle njega još su samo dvojica stranaca sedeli na klupi. Jup Hajnkes, sadašnji trener Bajerna, u dva navrata, i sadašnji trener Marselo Bijelsa.

U poslednjih desetak godina Baski nisu imali neke uspehe. Generacija Gerera, Ečeberije, Ursaiza, Larazabala i ostalih je polako silazila sa scene, a pravih naslednika nije bilo, pa je Bilbao vodio bitke za opstanak u Primeri.

Stvari su krenule nabolje pre par godina pojavom rasnog centarfora Fernanda Ljorentea. Korpulentni momak je godinama gradio ime, a u ovoj sezoni je eksplodirao. U ovom trenutku Ljorente može da bude "devetka" bilo kog kluba na svetu. Uostalom, misli li neko da nije bolji od Iguaina, Drogbe, Vilje, Pata ili Forlana koji predvode napade najjačih klubova Evrope?

Posle Ljorentea, talenti su počeli da iskaču kao na traci. Ako se za Ljorentea može reći da je "Kralj baksijske krune", za mladog Ikera Muniaina se može reći da je "Princ Baskije". Već sada se za krilnog napadača interesuje pola Evrope. Treća zvezda Baskijaca je Havi Martinez. Momak koji može da igra nekoliko pozicija u timu i koji se odlikuje natprosečnom fudbalskom inteligencijom. Posle ove strašne trojke, na red dolaze Erera, Suaseta, De Markos, Aureteneče... Momci u čijoj igri se zaista može uživati. A, šta tek reći za mladog Iraolu koji je "polomio kičmu" defanzivcima Mančester Junajteda. Ko nije video sinoć, neka uživa sada:

Ali sve to ne bi bilo moguće bez "Ludaka" na klupi. On je začin koji je nedostajao baksijskom specijalitetu. Marselo "El Loko" Bijelsa, kontroverzni argentinski stručnjak koji insistira na pas igri i presingu do poslednjeg atoma snage. I usput mrzi novinare, kojima nikada ne daje intervjue. Za života je dobio stadion sa svojim imenom u Njuels Old Bojsima!? Nikada ga nije privlačio novac, već rad na duge staze i projekat sa dubokom strategijom.

Zbog toga je letos odbio predsednika Intera, Masima Moratija i sve njegove pare uz izvinjenje: "Dao sam reč ljudima iz Atletika, a ona vredi mnogo više od bilo kog papira". Nedavno je odbio i Romana Abramoviča.

Njegova sujeverja i stroga pravila malo ko razume. Šeme treninga drži u kompjuteru i kažu da samo on može da dešifruje i dekodira fajlove. Nekada se po desetak dana napadači, vezisti i defanzivci ne sretnu na treningu, jer rade o odvojenim programima. Bijelsa je priča za sebe... U Baskiji ga gledaju kao božanstvo, a on im vraća rezultatima i igrom zbog kojih je San Mames ispunjen do poslednjeg mesta.

Atletik Bilbao

Osnovan: 1898. godine

Stadion: San Mames

Kapacitet: 40.000

Trofeji: Šampion Španije (8), Kup Kralja (23)

Predsednik: Hozu Urutija

Trener: Marselo Bijelsa

Igrački kadar:

golmani: Gorka Iraizoz, Raul Fernandez,

odbrana: Đon Aurteneče, Fernando Amorabijeta, Mikel San Hoze, Koikili Lerčundi, Andoni Iraola, Iban Zubiaure, Aitor Osio, Ksavijer Kastiljo, Borha Ekiza,

sredina terena: David Lopez, Ander Ituraspe, Igor Gabilondo, Markel Susaeta, Injigo Perez, Karlos Gurpegi, Ander Erera, Havi Martinez,

napad: Gaiska Tokero, Fernando Ljorente, Oskar de Markos, Iker Muniain, Ibai Gomez.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos Cicmil

    16. mart 2012 | 15:31

    lepo, stilski atraktivno i sto je najvaznije precizno i bez ijedne materijalne greske, koje su tako svojstvene sportskim novinarima u Srbiji. Bravo za sportsku redakciju telegrafa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA