NISU SE NI OZNOJILI: Ameri sa pola gasa do finala (FOTO)

Drim tim na poluvemenu vodio osam razlike rotiv Litvanaca, ali su u nastavku održali čas košarke - 96:68

  • 8

SAD su prvi finalisti Mundobasketa! Ubedljivim trijumfom protiv Litvanije rezultatom 96:68 (21:16, 22:19, 33:14, 20:19), ''drim tim'' je nastavio da melje protivnike i zasluženo su obezbedili meč za zlatno odličje, a ko će im biti protivnik znaće se u petak nakon meča Srbija - Francuska.

Ključni momenat meča dogodio se početkom treće deonice, kada su Ameri napravili seriju od 14:2 i stigli do 20 poena viška koje su iskusno održavali, ali i uvećavali, do kraja.

Preslikan recept iz četvrtfinala SAD su primenile i protiv Litvanaca. Kao i protiv Slovenije, tako su bronzani sa prošlog Mndobasketa bili u igri pošto su na poluvremenu gubili samo osam razlike. Štaviše, i vodili su skoro čitavu prvu četvrtinu, ali to je bilo sve od Litvanaca.

Najefikasniji u pobedničkom timu bili su Irving sa 18 poena, Harden i Tompson su brojali do 16, dok su Litvance predvodili Kuzminskas i Valančijunas sa 15 poena.

Odlično su se Litvanci suprostavili Amerima u prvih pet minuta. Zahvaljujući poenima sa linije penala (sedam), vodili su sa 11:10, uz pregršt faulova na obe strane. SAD su pravile taktičke greške u napadu, kao na primer, greške u koracima.

Trojkom Irvinga, nakon kontre, Ameri su uspeli da izjednače. Bila je ovo druga trojka ''drim tima'', dok Litvanci nisu ni pokušavali u prvih šest minuta. Nova trojka Tompsona donela je Amerima višak od tri poena, ali su mogli i do plus šest. Ipak, dva uzastopna šuta izvan linije 6.75 nisu ušla - 16:13.

Darijuš Lavrinovič je uspeo da ubaci prvu trojku za Litvance (18:16), dok Kuzminskas nije bio precizan sa penala. Ukupno pet promašeni, što bi moglo da im se obije o glavu. Poenima Kaznsa sa penala, Ameri su na prvi odmor otišli sa vođstvom 21:16.

Igra Litvanije počela je da se raspada početkom druge deonice. Nepotrebna tehnička greška i greške u napadu dovele su do toga da Ameri vrlo brzo dođu do plus osam 28:20. Prva dvocifrena prednost usledila je u trećem minutu nastavka kada je Tompson realizovao kontru (32:22).

Kada se činilo da će SAD prelomiti meč, razigrao se Kuzminskas, postao prvi dvocifreni košarkaš u litvanskom timu i zahvaljujući njemu rezultat je bio samo 41:35 za Amere. Ipak, poenima Irvinga otišlo se na odmor sa osam poena viška za ''drim tim'' - 43:35.

Trojka Karija i Hardena, ali i poeni Dejvisa najavili su furiozan početak Amera u drugom poluvremenu. Litvancu se nisu ni snašli, a već je bilo 53:35 za samo dva minuta treće deonice, a nedugo zatim i plus 24 sredinom trećem deonice - 61:37.

Razigrao se i Harden, prednost je samo rasla i narasla je do velikih 30 poena u finišu treće deonice (76:46), ali je Lavrinovič samo pogodio utešnu trojku - 76:49. Do kraja se samo postavljalo pitanje da li će Ameri izbrojati do 100, ali im je malo falilo -96:68.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA