Košarkašice Katara nisu htele da igraju bez hidžaba na glavi, pa su izgubile 20:0!

Utakmica na Azijskim igrama između Katara i Mongolije registrovana je službenim rezultatom u korist Mongolki, jer su igračice sa Arabijskog poluostrva odbile da igraju nepokrivene glave

  • 2

Posle nekoliko meseci rasprava o tome zašto FIBA ne dozvoljava košarkašicama islamske veroispovesti da u skladu sa svojom verom igraju utakmice sa pokrivenim glavama, pala je i prva kazna za neposlušnost. Selekcija Katara je morala da se pomiri sa službenim porazom 20:0 od Mongolije na Azijskim igrama, jer njene igračice nisu želele da skinu hidžab.

Portparolka ove manifestacije Ana Đihjun je posle toga izjavila da su organizatori bili prinuđeni da načine ovakav korak zbog pravila Međunarodne košarkaške federacije.

- FIBA nije dala nikakva uputstva, niti savete sudijama da se pravila koja na međunarodnim takmičenjima zabranjuju da se nosi oprema na glavi, umeci za kosu ili nakit, ublaže - rekla je Đihjun.

Pomenimo da je FIBA ovog meseca popustila sa svojim strogim propisima i dozvolila da igračice pokrivaju glavu u domaćim takmičenjima tokom probnog perioda od dve godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    24. septembar 2014 | 18:09

    Ne zelim da ulazim u detalje,ali jedno je sport,a drugo je vera....ko zeli sa verom u Sport i sa time da namece netreba ni da se takmici,a ko ulazi sportski u neko takmicenje tu nema mesta nikakvoj veri,ni muslimanskoj,ni katolickoj,a ni pravoslavnoj...........mada je SPORT postao deo politike,bolesnih umove i ciljeva!!!!

  • Cako

    24. septembar 2014 | 16:34

    Stvarno sramota sto im nisu dozvolili da igraju sa hidzabom. Njima vera nalaze da to nose i FIBA je trebala da to da im dozvoli i da razmotre sve to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA