Pročitajte pismo Zvezde koje je poslato fudbalskoj Srbiji!

Telegraf došao u posed pisma kojim crveno-belih skreću pažnju svim fudbalskim institucijama šta je prava istina o sukobu sa FSS

  • 17
Dragan Džajić, Slaviša Kokeza, Zvezdan Terzić Foto: crvenazvezdafk.com

Posle nekoliko meseci ''primirja'' i čekanja da Fudbalski savez Srbije ispoštuje dogovor od pre šest meseci, fudbalski klub Crvena zvezda je nedavno rešio da ''izađe iz mraka''. Nezadovoljni kršenjem reči od strane predsednika FSS Tomilsava Karadžića, crveno-beli su, čini se kao nikada do sada, odlučni u nameri da jednom za svagda izvrše promene u srpskom fudbalu.

Inicijalna kapisla za sve što se dešavalo prethodnih nekoliko dana (Zvezdin rok Karadžiću od 30 dana da se povuče, stavljanje ovog problema u drugi pllan od strane FSS, informacije da će Dragan Džajić ''izaći na crtu'' prvom čoveku Saveza), bio je incident u Kruševcu, ali daleko od toga da je nedosuđen penal glavni razlog.

Telegraf je došao u posed pisma koje je predsednik Skupštine FK Crvena zvezda  Svetozar Mijailović uputio članovima Jelen Superlige i Prve lige, predstavnicima regiona, trenerskoj i sudijskog organizaciji, gde se jasno može videti šta je glavni uzrok zbog kojeg Zvezda traži izbore. Pismo prenosimo u celosti:

Poštovani sportski prijatelji,

- FK Crvena zvezda je u avgustu i septembru prošle godine pokrenula veliku akciju za promene u vrhu Fudbalskog saveza Srbije. Tražili smo smenu predsednika saveza Tomislava Karadžića iz prostog razloga što se pokazao kao neuspešan predsednik i glavni krivac za celokupno stanje u srpskom fudbalu.

- Naš jasno obrazložen zahtev je bio potkrepljen argumentima i činjenicama: neuspesi u kvalifikacijama za EP 2012. u Poljskoj i Ukrajini, kao i za SP 2014. u Brazilu, njegovo bahato i osiono ponašanje prilikom izbora i smenjivanja svih selektora, samovolja prilikom postavljanja i raspuštanja organa unutar saveza, nedostatak sluha za inicijativu kod donošenja Zakona o sportu itd.

- Naša akcija je prihvaćena kod mnogih fudbalskih struktura - sakupljani su potpisi za smenu predsednika saveza, klubovi su kasnili sa početkom svojih utakmica, navijači protestovali, mediji se uključili u akciju itd. Tada je Karadžić pod velikim pritiskom javnosti u svom pisanom saopštenju rekao da u decembru 2013. podnosi ostavku jer ne želi da se fudbalska Srbija cepa i deli zbog njega.

- Čekajući njegovu najavljenu ostavku, akcije su utihnule a došlo je i do određenih sastanaka na kojima se pokušalo doći do kompromisa. Formirana je radna grupa sastavljena od predsednika i generalnog sekretara FSS, predsednika i generalnog sekretara Zajednice superligaša, predstavnika FK Crvena zvezda, FK Partizan i FK Vojvodina, koja je trebala da nađe optimalna rešenja za dobrobit fudbala u Srbiji.

- Da bi se postigao što širi konsenzus, dogovoreno je da se formiranoj radnoj grupi priključe i predsednici regionalnih saveza, predsednici sudijske i trenerske organizacije, i predsednik udruženja klubova Prve lige. Predstavnici FK Crvena zvezda su učestvovali u tim razgovorima.

- Tada je pred sednicu skupštine FSS u martu ove godine dogovoreno da se Karadžiću pruži još jedna šansa, pod uslovom da u roku od 60 dana, zajedno sa članovima radne grupe izvrši rekonstrukciju Izvršnog odbora FSS, kadrovski osveži ostale organe saveza, pripremi izmene statuta i sprovede korenite reforme unutar saveza.

- Predstavnik FK Crvena zvezda na pomenutoj skupštini je bio naš potpredsednik gospodin Slaviša Kokeza, koji je tom prilikom jasno izneo stav našeg kluba: "Ukoliko u roku od 60 dana predsednik Tomislav Karadžić ne sprovede tražene reforme, FK Crvena zvezda će u skladu sa statutom FSS pokrenuti vanredne izbore na svim nivoima".

- Tada je Tomislav Karadžić, ničim izazvan, tražio da delegati glasaju o njegovom poverenju iako tada to niko nije tražio jer su nekoliko dana pre toga usaglašeni stavovi i dat mu je rok od dva meseca da sprovede tražene reforme, a tek nakon tog roka trebalo je u zavisnosti od njegovih postupaka raspravljati o njegovom poverenju.

- Delegati su bili zbunjeni jer nisu očekivali glasanje, a Karadžić tim glasanjem manipuliše i danas. S obzirom da je od tada prošlo vec 6 meseci, a Tomislav Karadžić nije nijednom okupio formiranu radnu grupu, niti je pokazao želju da sprovodi bilo kakve rekonstrukcije i reforme, FK Crvena zvezda želi ovom prilikom da podseti sve svoje sportske prijatelje na dogovore koji su napravljeni tokom prošle jeseni i ovog proleća.

- Nije FK Crvena zvezda reagovao na ovaj način zbog tri nedosuđena penala u Kruševcu, to je bila samo inicijalna kapisla, već zbog svega onoga zbog čega smo i počeli proteste prošle godine. Poverovali smo da Karadžić može da promeni sebe i svoj način rukovođenja savezom ali smo se prevarili.

- Dosta je bilo ponižavajućeg odnosa u koji nas FSS dovodi svojim postupcima (rukovođenjem saveza, suđenjem, analizom suđenja, kažnjavanjima, nepoštovanju, saopštenjima itd). Ne radi se ovde samo o Crvenoj zvezdi, ovde je reč o srpskom fudbalu.

- Zbog toga smo, kao najveći i najtrofejniji klub na ovim prostorima, kao klub koji želi da preuzme punu odgovornost za dešavanja u srpskom fudbalu, zatražili od predsednika FSS Tomislava Karadžića da podnese ostavku u roku od 30 dana i na taj način inicira izbore na svim nivoima.

- Od fudbalskih izbora koje smo imali 2012. godine do danas, mnogo toga se promenilo u Srbiji, kako na fudbalskoj, tako i na društvenoj sceni. Da bi fudbal u Srbiji krenuo napred, potrebni su nam izbori, potrebni su nam novi ljudi i nova energija. Crvena zvezda će imati kandidata za predsednika, a Tomislav Karadžić će takođe imati šansu da se kandiduje i u demokratskoj proceduri u skladu sa statutom FSS, dokaže koliko ga fudbalska Srbija stvarno podržava.

Predsednik Skupštine FK Crvena zvezda

Svetozar Mijailović

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don Kihot

    25. septembar 2014 | 16:00

    Kakve nebuloze i zamajavanja. GDE JE 50 MILIONA EVRA, LOPUŽE??? Verovatno ukrao Karadzić!!!

  • 1970

    25. septembar 2014 | 15:35

    zvezda ? terzić čović džajić ? ahahahahahaha

  • cavi

    25. septembar 2014 | 18:37

    Da li ste bar jednom priznali kada su vama sudjeni nepostojeci penali.Nikada.A uvek ste skakali kada se vama nanese nepravda,pa ste jos vise skakali kada se sudi u korist Partizana.Vi se za sve bunite osim da polozite racune gde su 50 miliona evra nasih,narodnih para.I sada zbog vas meni da skidaju posteno stecenu penziju.Pa sve dok se zvezdini navijaci na vlasti budu ovako ponasali ,nama je propast izvesna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA