Predstavljamo timove F1: Red bul i Fetel jure triplu krunu

Ostalo je manje od 24 sata do starta najbržeg cirkusa, svetskog šampiona Formule 1. Telegraf vam iz dana u dan predstavlja timove učesnika, a danas je na redu šampionski Red bul

  • 0

Mnogo je pitanja vezano za tim Red bula u nastupajućoj sezoni Formule 1. Recimo, hoće li Zebastijan Fetel odbraniti titulu svetskog šampiona Formule 1 i tako postati tek treći vozač u istoriji sa tri uzastopne titule? Ili, hoće li Mark Veber biti konkurentan kao što je bio 2010. godine ili će biti neubedljiv kao prošle sezone?

Najteže pitanje ipak glasi – šta je sad smislio genijalni Adrijan Njui što će bolide njegove ekipe učiniti toliko bržim od ostalih? Do sada su tehnički direktori ostalih timova u pokušaju da odgovore na to pitanje imali uspeha protiv Njuia koliko i Pera Kojot protiv Ptice Trkačice.

Nema sumnje da je Njui najveći konstruktor svoje generacije, a mnogi će reći i da je najveći svih vremena. Jedini je u istoriji sporta koji je osvajao titule sa tri različita tima, a ukupno ih je skupio osam (pet s Vilijamsom, dve s Red bulom i jednu s Meklarenom). Čak je i veliki Frank Vilijams priznao da mu je najveća greška karijere bilo to što je pustio Njuija iz ekipe.

- On je hteo neke deonice, a ja u to vreme nisam bio spreman da mu ih dam. Neverovatno glupu grešku sam napravio tada – priznao je nedavno ser Frank.

Samo su dvojica vozača osvajala šampionat Formule 1 tri ili više puta - Huan Manuel Fanđo s četiri uzastopna pehara (1954-1957) i Mihael Šumaher. koji je slavio čak pet puta u periodu 2000-2004.

Šumi je jedan od pet bivših šampiona koji će se suprotstaviti Fetelu, uz Alonsa, Rajkonena, Hamiltona i Batona. Upravo je ovaj poslednji u ekipi iz Milton Kejnsa ocenjen kao glavna pretnja Fetelu. Uprkos velikom izazovu, 24-godišnji Nemac nema nameru da se odrekne titule.

- Moj cilj je ostao isti, da opet osvojim šampionat. Posle prve titule osetio sam veliko olakšanje, jer sam sebi dokazao da sam sposoban za tako nešto. To međutim ne znači da vam je svejedno šta će biti dalje, upravo je suprotno – rekao je Fetel.

 

1. RED BUL REJSING TIM

Konstruktor: Red bul, sedište: Milton Kins, Velika Britanija, šasija: RB-8, motor: Reno RS27-2012, sezona u F1: 8, titule, konstruktori: 2, titule vozači: 2, pobede: 27, pol-pozicije: 38, najbrži krugovi: 22.

Zebastijan Fetel (1)titule: 2, pobede: 21, podijumi: 36, bodovi: 773, pol-pozicije: 30, najbrži krug: 9, debi: VN SAD 2007.

Mark Veber (2) titule: 0, pobede: 7, podijumi: 30, bodovi: 669,5, pol-pozicije: 9, najbrži krug: 13, debi: VN Australije 2002.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA