Počinje bitka za Jadran! Zvezda nikad nije bila ovoliko jača od Partizana!

Utakmicom između Crvene zvezde i Levskog počinje 13. izdanje ABA lige, a "večiti" ulaze u novu sezonu okruženi potpuno različitim okolnostima

  • 51

Posle reprezentatvnih, došao je red i na klupske obaveze u košarci. Ovog vikenda širom Evrope startovaće nove sezone u nacionalnim prvenstvima, pa tako i regionalni šampionat - ABA liga. Srbija će ove godine imati četiri predstavnika, a to su - Crvena zvezda, Partizan, Mega Vizura i Metalac iz Valjeva.

Crveno-beli će utakmicom sa Levskim, koja se igra u petak od 18 časova otvoriti novu sezonu, koja bi za njih mogla da bude veoma uspešna. U odnosu na prošlu godinu, tim je dosta promenjen i to u pozitivnom smeru.

Klub su napustili Marko Simonović, Demarkus Nelson, Raško Katić, Tadija Dragićević, Ivan Radenović i Oleksandar Lipovij, ali su na Mali Kalemegdan stigla pojačanja ozbiljnog renomea. Tako će dres Zvezde ove sezone nositi Amerikanac, Markus Vilijams, talentovani nemački centar Mark Cirbes i srpski reprezentativci Nemanja Dangubić (bio na širem spisku Aleksandra Đorđevića), Nikola Kalinić i Stefan Jović. Pored toga, postoji izvesna mogućnost da tim pojača Amerikanac na poziciji četiri.

Kada se pogleda papir sa rosterom crveno - belih, jasno da će Dejan Radonjić na svakoj poziciji imati po makar dva kvalitetna igrača.  Na pleju, Markusa Vilijamsa i Stefana Jovića, poziciju beka šutera pokrivaće Jaka Blažič i Čarls Dženkins. Niska krila igraće Nemanja Dangubić i Nikola Kalinić, dok će četvorke igrati Luka Mitrović i Marko Tejić, a pod košem su Boban Marjanović i Mark Cirbes.

Sastav Crvene zvezde za narednu sezonu:

Plejmejkeri: Markus Vilijams, Stefan Jović, Nikola Rebić

Bekovi: Jaka Blažič, Čarls Dženkins, Branko Lazić

Niska krila: Nemanja Dangubić, Nikola Kalinić, Nikola Čvorović

Visoka krila: Luka Mitrović (kapiten), Marko Tejić

Centri: Boban Marjanović, Mark Cirbes

Sa druge strane u Partizanu je situacija veoma loša. Klub su u odnosu na prošlu sezonu napustili Bogdan Bogdanović, Leo Vesterman, Žofri Lovernj, Davis Bertans i Dejan Musli. Nagomilana dugovanja prema bivšim igračima rezultirala su BAT blokadom, za koju se još uvek ne zna kada će biti skinuta, pa je tako nemoguće i dovesti još neko prekopotrebna pojačanja, ukoliko novca za ista bude postojao.

Iz tog razloga je veoma verovatno, da crno-beli u utakmici prvog kola koju igraju protiv Solnoka u Mađarskoj neće moći da računaju na letošnje akvizicije - Eda Murića i Janisa Kuzeloglua, kao ni na Andreju Milutinovića koji je registrovan, ali ima povredu prsta. Treba napomenuti i da se povratak Dragana Milosavljevića na teren može očekivati tek u novembru.

Tako se Duško Vujošević ove godine suočava sa značajno težim zadatkom nego prethodnih godina. Igrači koji su ostali, a da su prošle godine imali makar minimalnu minutažu jesu Boris Dalo,  Milenko Tepić, Mihajlo Andrić, Nemanja Bezbradica, Nikola Milutinov, Đoko Šalić i Đorđe Gagić. Uz nabrojane igrače, ove godine bi sve mogao da iznenadi i zaseni talentovani Vanja Marinković, dok se od Petra Aranitovića ne očekuje preveliki doprinos. Ipak, uprkos svemu tome, rezultati Partizana iz proteklih sezona i znanje Duška Vujoševića su razlozi zbog kojih crno-bele nikako i nikada ne treba otpisivati.

Sastav Partizana za narednu sezonu:

Plejmejkeri: Milenko Tepić (kapiten), Boris Dalo, Petar Aranitović

Bekovi: Andreja Milutinovoć, Dragan Milosavljević, Vanja Marinković,

Niska krila: Edo Murić, Mihajlo Andrić

Visoka krila: Nemanja Bezbradica, Janis Kuzeloglu

Centri: Nikola Milutinov Đoko Šalić, Đorđe Gagić

Što se tiče ostalih srpskih klubova, Mega Vizure i Metalca iz Valjeva, evo šta se od njih može očekivati. Mega je značajno promenila sastav u odnosu na prošlu sezonu, ali ne i politiku kluba. Dejan Milojević i dalje ima tim sastavljen od mladih i perspektivnih igrača, koji će predstavljati tvrd orah za sve ekipe. Sa druge strane, Metalac je skup iskustva i mladosti i sigurno je da će klub iz Valjeva kao glavnu ambiciju imati opstanak u ABA ligi.

Što se tiče klubova iz regiona, situacija nije značajno promenjena u odnosu na prethodne godine. Aktuelni vicešampion Cedevita je još jača u odnosu na prethodnu sezoni i sigurno je jedan od favorita za osvajanje šampionskog prstena. Pored kluba iz Zagreba, treba izdvojiti i Budućnost, koja ove sezone ima sjajan i sastav i predstavljaće jednog od glavnih kandidata za ulazak u plej-of, dok su ostali klubovi poprilično izjednačeni.

ABA liga 1. kolo:

Petak:

Crvena zvezda - Levski 18.00

Cibona - Olimpija 21.30

Subota:

Krka - Cedevita 17.00

Nedelja:

Solnok - Partizan 18.00

Mega Vizura - MZT 19.00

Zadar - Igokea 21.00

Budućnost - Metalac 21.00

(M.Raković)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nebojsa

    2. oktobar 2014 | 20:21

    Opet greska,Zvezda je ugasena,u pitanju je Fmp.

  • JocaCubura

    2. oktobar 2014 | 19:44

    To možda ako se računa samo period od 1991.-ve na ovamo. A šta ćemo sa periodom od 1945.-te pa do pojave generacije Partizana u kojoj su bili Kića, Praja i ostali? Dakle treba gledati rivalstvo od početka. Mada slažem se da Partizan se ne otpisuje nikad, bar dok je Vujošević tu. Jednostavno zna da napravi igrača, majstor improvizacije i provokacije kad treba. Ja kao zvezdaš se ne bi tek tako kladio da če Zvezda biti na kraju uspešnija od Partizana.

  • Bogdan

    2. oktobar 2014 | 21:10

    Pa, Partizan uopste i ne postoji. On je clan Jugoslovenskog Sportskog Drustva. A, Jugoslavija ne postoji vec godinama. Ne znam po kom osnovu se i takmice u Srbiji !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA