Ovog istorijskog meča sa Hrvatima se svi rado sećamo! (FOTO) (VIDEO)

Pre tačno 15 godina dogodio se jedan od najsvetlijih momenata u istoriji srpskog fudbala, kada je naša reprezentacije po poslednji put izborila mesto na Evropskom prvenstvu i to u direktnom susretu sa "vatrenima" usred Zagreba

  • 1

U čekanju na neki novi veliki uspeh srpske fudbalske reprezentacije ne preostaje nam ništa drugo nego da se podsećamo prošlih dana i retkih svetlih trenutaka koje su ljubitelji fudbala u Srbiji znali da proslave i dan danas ih se sa radošću sećaju. Jedan takav se dogodio baš na današnji dan pre tačno 15 godina, a mnogi će reći da je to bio najlepši trenutak srpskog fudbala od raspada bivše Jugoslavije.

Bila je to ona čuvena utakmica u Zagrebu protiv Hrvatske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000. godine kada selekcija Jugoslavije zadala žestok udarac ne samo svojim protivnicima na terenu, već čitavom narodu i kada su Mijatović i Stanković ućutkali naše zapadne susede.

Kada je na žrebu kvalifikacionih grupa za EURO u Holandiji i Belgiji odlučeno da se u isti grupu svrstaju Jugoslavija i Hrvatska i to u trenucima dok su se posledice rata itekako osećale i sa jedne i sa druge strane, a nacionalizam bio na najvišem mogućem nivou u obe države, nikome nije bilo svejedno.

Posle prvog meča odigranog u Beogradu koji će biti upamćen po 45-minutnom nestanku struje na Marakani i 0:0 na semaforu, odluka je padala dva meseca kasnije u Zagrebu u poslednjem kolu kvalifikacija. Uoči tog meča računica je bila jasna, Jugoslavija ne sme da izgubi ukoliko želi da ima šanse makar i za baraž, dok je "vatrenima" odgovarao samo trijumf, a pitali su se tu i Irci.

U 20. minutu meča bio je delirijum na Maksimiru, Alen Bokšić je doveo domaćina u vođstvo i krenula je ekspozija na tribinam, na kojima se nalazio i Franjo Tuđman, a mnogi su u tim trenucima u Srbiji pomislili da će se dogoditi sličan scenario kada je samo dve godine ranije Partizan gostovao u Zagrebu protiv tadašnje Kroacije (Dinama).

Međutim, nisu tako očigledno mislili izabranici velikog Vujadina Boškova koji je mirno sve posmatrao kraj aut linije. Dva prekida u izvedbi Siniše Mihajlovića i rezultat je preokrenut, a što je bilo za nepoverovati i jednoj i drugoj strani, Jugoslavija je vodila na Maksimiru.

Dva puta je današnji trener Sampdorije prodao istu foru Hrvatima. Njegov čuveni felš bio je dovoljan da jednom Mijatović, a drugi put Stanković smeste loptu iza leđa potpuno indisponoranog Ladića, a ni dan danas ni njih dvojica verovatno ne znaju čime su je zakačili. Glavom, leđima, ramenom...

U tim trenucima smo imali sve, ali je onda Zoran Mirković naseo na provokaciju Roberta Jarnija i napravio toliko puta prepričavan potez, uhvatio ga za "m**a", a sudija Garsija Aranda mu pokazao put u svlačionicu i usledio je period strepnje koji je prerastao u strah kada je Mario Stanić izjednačio rezultat. Usledilo je 45 minuta grčevite borbe u kojoj su kao pobednici izašli momci u plavim dresovima.

Kao nagradu za hrabrost koju su tada pokazali u Zagrebu usledio je poklon od strane Makedonaca koji su u Skoplju u četvrtom minutu nadoknade izjednačili protiv Republike Irske i sve je bilo jasno. Jugoslavija se kvalifikovala direktno na šampionat Evrope, dok će Ostrvljani u baraž, a "vatreni", zvanično treći na svetu ostaju kod kuće.

Evo i sastava Jugoslavije u tom meču: Kralj, Mirković, Mihajlović, Đukić, Đorović, Nađ, Jokanović, Stojković, Stanković, Mijatović, Milošević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA