Azarenka juri Noletov prošlogodišnji rekord

Najbolja teniserka sveta ne zna za poraz ove sezone, pošto je vezala 23 pobede. Rekord u ženskom tenisu drži neponovljiva Navratilova koja je 1984. imala 74 uzastopna trijumfa

  • 0

Beloruska teniserka Viktorija Azarenka doživljava pravu tenisku renesansu u 2012. godini. Devojka rodom iz Minska nema nijedan poraz u sezoni, pošto je vezala neverovatna 23 trijumfa.

Njena bajka počela je u Sidneju, turniru koji predhodi prvom gren slemu Australijen Openu. Kao treća "kosturašica" na putu do titule u čuvenoj australijskoj luci stigla je pobedama nad Štefani Fogele, Jelenom Janković, Marion Bartoli, Agnješkom Radvanskom i Na Li.

Potom je usledio prvi AO u Melburnu. U prve četiri runde 22-godišnja Beloruskinja nije izgubila nijedan set, a osvojila je 48 gemova i izgubila samo 10. Malo teži posao imala je u četvrtfinalu i kasnije u polufinalu protiv Agnješke Radvanske i dotadašnje aktuelne šampionke otvorenog prvenstva Australije, Belgijanke Kim Klajsters.

U oba pomenuta meča, Beloruskinja je izgubila po jedan set. Finalni meč protiv Ruskinje Marije Šarapove donosio je kako prestižni trofej, tako i prvo mesto na VTA listi, koje je do tada držala Dankinja Karolina Voznjacki. Popularna "Vika" je pokazala klasu i deklasirala nekadašnju prvu teniserku sveta sa 2:0. Dominaciju je pokazala pogotovo u drugom setu, kada Šarapovoj nije dopustila nijedan gem. Bravuroznom partijom postala je i zvanično najbolja teniserka sveta.

Da titula nije bila slučajnost, Azarenka je potvrdila na veoma jakom turniru u Kataru. Pred Beloruskinjom su padale Bartel, Halep, Vikmajer, Radvanska i u finalu Stosur. Ali, ni tu se nije zaustavila. Na prestižnom turniru u Indijan Velsu, koji važi za nezvanični, peti gren slem, Beloruskinja je savladala šest veoma jakih protivnica. Najkritičnije je bilo u drugoj rundi protiv Nemice Mone Bartel, gde je izgubila set. Sa ostalim protivnicama je izašla lako na kraj, izgubivši samo 16 gemova. U finalu je poklekla "stara mušterija" iz Melburna Marija Šarapova, koju je, baš kao i u Australiji, savladala sa 2:0.

Azarenka je, kao što smo napomenili, vezala 23 uzastopne pobede. Njena sezona neodoljivo podseća na Novakovu prošlogodišnju, kada je najbolji svetski teniser startovao sa 43 uzastopna trijumfa. Rekord u ženskom tenisu po broju vezanih trijumfa u jednoj sezoni drži Martina Navratilova. Čuvena američka igračica češkog porekla vezala je 1984. godine neverovatne 74 pobede.

(V. Đorđević)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA