Odbio da sudi jer su igračice nosile hidžabe

Međunarodna fudbalska asocijacija FIFA zabranila je 2007. godine hidžabe,ali je 3. marta ove godine povukla ovu odluku

  • 0

Sudija fudbalske utakmice ženskih timova Narbone i Pti-Bard Monpeljea u okviru francuske regionalne lige Langedok - Rusijon odbio je da vodi utakmicu kad su igračice gostujuće ekipe izašle na teren s hidžabima na glavama. Čelnici lige sad treba da odluče da li će utakmica biti ponovljena ili će domaćoj ekipi biti dodeljena pobeda službenim rezultatom.

Ekipe su ostale na terenu i odigrale prijateljski meč koji je Narbona dobila 7:6.

Međunarodna fudbalska asocijacija FIFA zabranila je 2007. godine hidžabe i ostale tradicionalne muslimanske marame (burke, feredže, nikabe), ali je 3. marta ove godine, na insistiranje potpredesdnika Ali bin Al Huseina, rođenog brata jordanskog kralja, povukla ovu odluku.

Generalni sekretar FIFA Žerom Valke pristao je na ovu promenu, ali je ta odluka izazvala bes brojnih feminističkih grupa širom sveta.

Asma Genifi iz francuske asocijacije "Ni kurve, ni sluškinje" tvrdi da su hidžabi znak muške dominacije nad ženama i da su stoga neprihvatljivi.

- To počinje s fudbalom, a onda se preko ostalih sportova prenosi na sve sfere društva. Mislim da je FIFA ovu odluku donela pod pritiskom kapitala sa Bliskog istoka, poput Katara - kaže Genifi.

Ženska reprezentacija Irana povukla se iz kvalifikacija za Olipijske igre 2012. jer su igračice odbile da izađu na teren bez hidžaba.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA