STANKOVIĆ ZA TELEGRAF: Hladnom glavom Zvezda dobija derbi! Voleo bih da se vratim na Marakanu kao trener!

* Derbi ne možeš dobiti ako si nervozan i ako srljaš * Zvonko Milojević bi uvek imao mesta u mojih idealnih 11 * Jedva sam čekao da se završi meč sa Barselonom kada 90 minuta nismo videli loptu

  • 6

Na nogama od rane zore, umoran od prenatrpanog rasporeda, iscrpljen zbog saobraćajne gužve koja glavni grad Srbije petkom popodne obavije kao epidemija, ali uvek nasmejan, proslavljeni srpski reprezentativac Dejan Stanković stigao je na mesto sastanka kako bi održao reč i posvetio nekoliko minuta novinaru Telegrafa.

Doneo je "Grande Deki" trofej Lige šampiona u Beograd kako bi srpski navijači imali priliku da se upoznaju sa peharom kom se mnogi nadaju i izgaraju na terenu kako bi ga se dokopali. Mali broj Srba je uspeo da ga prigrli, a Stanković je svakako jedan od njih.

- Fenomenalno je što se to događa u Srbiji. Super sam se proveo. Velika mi je čast to što su mi dali šansu da budem ambasador Lige šampiona baš u Beogradu. zadovoljan sam i odzivom građana, iako je tek prvi dan - bile su prve reči Stankovića za Telegraf, a potom se proslavljeni as osvrnuo na tu prvu emociju kada je shvatio da je ''vladar Evrope.''

- Sećam se svega do tog podizanja pehara. Posle sam morao da gledam na TV-u kako je sve to izgledalo. Pali smo u trans. Jedva čekaš da se sve završi i da se zagrlimo. To je svakako kruna karijere jednog igrača. Mi se šalimo između sebe ''Ni manje utakmica ni teže osvojenog trofeja.''

Igračka karijera je gotova, ali je Stanković na početku one trenerske. Bio je kandidat za predsednika FSS, ali se neočekivano obreo kao pomoćnik Andrei Stramaćoniju u Udinezeu. Na pitanje da li mu nedostaje teren i da li ima želju da utrči i pomogne, usledio je odgovor:

- Samo kada je frka - kroz osmeh je prokomentarisao Stanković i nastavio: - U početku mi je malo nedostajao teren, ali sada polako ulazim u posao. Gledam da naučim što više van terena. Da stičem iskustvo i da što pre mogu da se osamostalim, ali neću žuriti. Imam svo vreme ovog sveta da polako naučim posao.

Crvena zvezda, kao klub u kom je ponikao i odakle se vinuo u visine, bila je nezaobilazna tema. Karijeru nije završio u voljenom klubu, ali bi svakako mogao da se vrati kao trener. Da se i u toj ulozi vine daleko.

- Crvena zvezda je veliki klub i za Crvenu zvezdu treba iskustvo. Ne može to preko noći. Ja to pričam i svi dobro znaju šta pričam. Crvena zvezda je velika odgovornost. Ja, za sada, obavljam funkciju asistenta prvog trenera i tako će ostati i ubuduće - istakao je Stanković za Telegraf, a potom nastavio:

- Kada budem osetio da mogu sam da radim, onda ću moći bilo koji klub da prihvatim. Naravno da je Zvezda u srcu i ja bih voleo jednog dana da sednem na njenu klupu jer bi to za mene bila velika čast, ali želim najpre da ispečem zanat.

Pre početka sezone 2013/14 crveno-belu javnost zahvatila je velika euforija. Na Marakanu je napokon došao Miloš Ninković, a pre nego što je ušao u priču da bude prvi čovek saveza, pominjalo se da bi Deki mogao da odigra sezonu za matični klub. Ipak, to se nije dogodilo.

- Ne ostaje žal, jer sam mnogo srećan što sam počeo karijeru u Crvenoj zvezdi. Prave korake, one stabilne, samo napravio u Zvezdi. Korake koji su mi posle omogućili da napravim ovakvu karijeru. Ja sam Zvezdi zahvalan i možda je bolje da napraviš prve korake u Zvezdi nego one poslednje - rekao je rekorder po broju nastupa za nacionalni tim i dodao:

- Možeš da pogrešiš. Ovako, na početku nemaš prostora za grešku jer te vodi ljubav prema klubu i želja da napreduješ i uspeh. Uvek je lepo vratiti se na Marakanu i biti navijač. Biti uz njih.

Večiti derbi, koji je na programu u subotu od 19.00 časova, bio je nezaobilazna tema razgovora, a Stanković je pokušao da pomogne Zvezdi  kako stići do tri boda u Humskoj.

- Derbi se dobija hladnom glavom. Sa mnogo strpljenja. Onaj ko je nervozan, ko srlja i juri ne može da pobedi. Sada gledano, iz moje perspektive, derbi se apsolutno dobija hladnom glavom. Zvezda svakako može do pobede - istakao je Stanković, a na pitanje kako bi on postavio taktiku kratko je rekao:

Ja bih ostavio Nenadu da postavi kako će ko da igra i da se ponaša.

Utakmicu koju nikada neće zaboraviti i za koju smatra da mu je odredila tok karijere jeste ona protiv Kajzerslauterna.

- To je neko odrastanje. Imao sam 18 godina. Daš dva gola na evropskoj sceni u tako bitnom meču, kao klinac. Onda ti se promeni život preko noći. Postaneš realnost. Pamtim sve svoje utakmice i naravno derbije, ali Kajzerslautern je utakmica koja je bila prekretnica u mojoj karijeri - rekao je proslavljeni fudbaler za naš portal, dok omiljeni gol nije želeo da izdvoji:

- Svi su nas voj način lepi i bitni. Zavisi šta uzimam kao parametar. Da li sam dao gol za izjednačenje u 90. minutu ili neki iz daljine. Svih golova se rado sećam. Čudne bih izdvojio, one golove sa pola terena koji se ne viđaju svaki dan.

Za kraj razgovora sa novinarom Telegrafa, Stanković je otkrio za koju utakmicu na gotovanju je jedva čekao da se završi, ali i ko iz Zvezde bi se našao u njegovoj idealnoj postavi.

- Jedva sam čekao da se završi utakmica protiv Barselone sa Interom. Kada nismo videli loptu svih 90 minuta. Glava ti je kao bubanj i svi smo jedva čekali kraj - priznaje Deki i nastavlja:

- Nemojte me sada o idealnoj postavi. Mnogo sam umoran da bih se vraćao i koncentrisao. Ne zato što neću, nego da nekog slučajno ne bih izbacio. Želim dobro da razmislim. Ali za Zvonka Milojevića bi uvek bilo mesta u mojih idealnih 11.

(Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cacanin

    18. oktobar 2014 | 13:57

    " Ali za Zvonka Milojevića bi uvek bilo mesta u mojih idealnih 11." Zbog ovoga iako nisam navijac Crvene Zvezde on je jedan od najvecih u mojim ocima. Ziveo Deki.

  • Alas

    18. oktobar 2014 | 13:31

    Jedan je Stankovic Dejan....

  • sdasd

    18. oktobar 2014 | 23:11

    Zamalo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA