KUCNUO ČAS: Turbo Zvezda protiv najbolje odbrane u Evropi

Prvi meč polufinala Kupa Srbije na "Marakani (19.00) pokazaće ko je jači: nova Zvezda ili stari Partizan

  • 0

Videli smo u četiri prvenstvena kola šta su radili tokom zime i koliko su im promene donele dobrog i lošeg. Prvi međusobni  okršaj Crvene zvezde i Partizana, od zakazana tri za prolećni deo sezone, mogao bi da reši mnogo toga, ali i ne mora.

Rezultatski, samo ubedljiva pobeda jednih ili drugih će biti "nešto konkretno". Konačna odluka pada u revanšu 11. aprila. Međutim, posle okršaja na Marakani, mnogo toga bi moglo da bude rešeno u glavama igrača, trenera, funkcionera i navijača. Zvezda može da napravi prekretnicu u sezoni, Partizan može da upadne u opasan ambis po čijoj ivici hoda još od zimskih previranja u klubu. To je scenario u slučaju Zvezdine pobede. Ako Partizan opet lupi packu ljutom rivalu, Zvezda će izgledati kao "izduvan balon" i projekat u koji će i mnogi optimisti da izgube poverenje. U slučaju remija, prava uzbuđenja nas tek očekuju.

ZVEZDINA DECA NA TURBO POGON I MOMENAT ISTINE ZA BORHU

Zvezda odavno sa većom euforijom i toliko opravdanom nadom nije dočekala derbi. Iako je u seriji očajnih rezultata u suretima sa komšijama, imaju argumente koji im daju za pravo da danas očekuju pobedu. Prvi: zbog igre koju su prikazali u poslednja tri meča. Drugi: zbog ambijenta koji okružuje ceo klub i navijačke "zaraze" koja se raširila ovog proleća. Izabranici Roberta Prosinečkog su postigli po četiri gola na svakom od prethodna tri meča, a rivale su bukvalno držali saterane u njihovom šesnaestercu. Odavno Zvezda nije uradila bolji prelazni rok od minulog januarskog i upravo su kvalitetna pojačanja ključ sjajne forme "crveno-belih". Mlade novajlije su unele neki pobednički mentalitet u svlačionicu razorenu propalim očekivanjima. Uostalom i kladionice daju prednost Crvenoj zvezdi jer je kvota na pobedu domaćina 2,30, a na goste 3,15. 

Prosinečki gotovo da nema nikakvih problema u sastavu tima. Odsutan je samo Perović, koji i nije neki bitan faktor za igru tima. Bajković će biti na golu, Mikić i Mladenović po bokovima, Tošić i Maksimović u srcu odbrane. Ovaj poslednji je možda i najveća enigma, jer je pojačanje koje se najsporije uklapa u igru Zvezde. Mnogo toga će zavisiti od Mikića i Mladenovića. Pogotovo ovog poslednjeg. Čačanski "mustang" oduševio je  u svakoj utakmici ovoga proleća. Strašno je opasan u ofanzivi i liči na "one, prave" bekove koje gledamo na televiziji u mečevima najjačih evropskih liga. Totalno odudara od ambijenta domaćeg fudbala.

Vezni red će biti brojčano slabiji u odnosu na rivala, jer će domaći igrati sa samo trojicom klasičnih veznih igrača. Mladi Mijailović će poneti sav teret u manevru, a Milivojević i Evandro u kreaciji. Biće zaduženi da diriguju igrom i loptom snadbevaju Lazovića desno i Milunovića levo. S tim što neće biti iznenađenje ukoliko umesto Milunovića u prvih 11 uskoči novi ljubimac Zvezdinih navijača Filip Kasalica.

I dolazimo do Zvezdine najveće boljke - Kristijana Borhe. Kolumbijac je obeležio polusezonu revijom promašaja, a uzimajući u obzir šta je sve promašivao na prethodnim derbijima, ne uliva optimizam "crveno-beloj" polovini Srbije. Prosinečki i dalje vidi u njemu "tempiranu bombu". Evo idealne prilike da "ekspolodira", pa da dokaže da zaslužuje prvu postavu.

NAJBOLJA ODBRANA EVROPE, VUNDERKIND MARKOVIĆ I TRENER DEBITANT

Pomalo neopravdano, Vladimir Stojković se stavlja u stranu i potcenjuje se njegov učinak. A, najbolji golman Srbije je jedan od glavnih krivaca što Partizan dominira u prethodnih nekoliko derbija, u prvenstvu, u Kupu i što sa sedam primljenih golova ima najbolju odbranu u Evropi! Ako Stojković bude u elementu, eto Zvezdi novih frustracija. Štoperski par Ivanov - Rnić ne uliva strahopoštovanje, ali izgleda da su se njih dvojica uigrali i da su "zategli" poslednju liniju. Lazevski na levoj strani odrađuje odličan posao, dok Miljković na desnom boku igra po sistemu toplo-hladno.

Grant je svestan da ide na noge negosotljubivom rivalu i zato će pored Kamare i Babović imati ulogu zadnjeg veznog. Izraelski strateg očigledno želi da prevashodno obezbedi prilaze svom golu. I polako dolazimo do najjačeg dela Partizanove igre: ofanzive! Bez obzira što su se mučili u prva dva kola, "crno-beli" stvaraju veliki broj prilika. Iskustvo Saleta Ilića posebna je doza kvaliteta koja Partizan odvaja od Zvezde. Grant mu je vratio ulogu polušpica u kojoj se kapiten najbolje snalazi.

Ipak, zna se u koga će biti uprte sve oči. Srpsko čudo od deteta Lazar Marković je udarna igla "Parnog valjka". Ići će direktno na "svog Čačanina" Filipa Mladenovića, pa će biti poslastica videti duele dvojice super brzih igrača. Nemanja Tomić na levom krilu nema "to što ima" Lazar, ali ima prekid koji može da reši pitanje pobednika. Za razliku od Zvezde, Partizan nema probleme sa najisutrenijim napadačem. "Crna mamba" Lamin Dijara je godinama "otrov" za Crvenu zvezdu. "Ubica cigana", kako mu tepaju navijači Partizana, stavljaće na muke protivničku odbranu. Njegovo lukavtsvo, brzina i osećaj za gol mogli bi da budu nerešiva enigma za nešto sporiju odbranu Zvezde.

Pitanje je i kako će se snaći jedini iz "crno-belog" tabora koji je debitant u večitim derbijima: Avram Grant! Izraelcu je ovaj meč, posle četiri manje-više uspešna kolokvijuma, najozbiljniji ispit od dolaska u Beograd. Ako napravi dobar rezultat, oteraće "duh Aleksandra Stanojevića", koji lebdi nad njim od kada je stigao u Humsku.

NAVIJAČI - "CRVENO-BELA" ARMIJA I PARTIZANOV OTVORENI FRONT

Pored aktera na terenu, derbi će vrlo verovatno obeležiti i navijači. Na Severu vlada takva zaraza i pomama, da je Zvezdina publika postala sportski fenomen, ne samo u okvirima Srbije, već i u regionu. Preko 80.000 ljudi na poslednja dva meča na Marakani je nešto što se ni u najluđim snovima nije očekivalo. Kao da je neko naredio mobilizaciju Zvezdine armije... Na drugoj strani, potpuno drugačija slika. Već mesecima traje rat dve zavađenje frakcije navijača Partizana: "Alkatraza" i "Zabranjenih". Biće odvojeni ogradom, ali mora im se posvetiti posebna pažnja.

(Telegraf.rs / Aleksandar Gligorić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA