Svi međusobni dueli Zvezde i Olimpijakosa! (VIDEO) (FOTO)

Meč između beogradskih i atinskih crveno-belih u košarkaškoj Evroligi povod je da istražimo istoriju međusobnih duela dva trofejna kluba u različitim sportovima. Došli smo do gotovo neverovatnih podataka

  • 19

Prijateljstvo dva kluba van terena izgleda da se vrlo retko pretvara u rivalstvo na terenu, a čini se tu rečenicu najbolje pokazuju Crvena zvezda i Olimpijakos.

Tragom nje, a koristeći kao povod meč između beogradskih i atinskih crveno-belih u košarkaškoj Evroligi odlučili smo da malo istražimo istoriju međusobnih duela ova dva trofejna kluba u različitim sportovima, a došli smo do gotovo neverovatnih podataka.

Izgleda da se bratski odnos između navijača dva tima i bliskost koja postoji između dva sportska društva odrazila na to da se oni vrlo retko susreću na sportskim borilištima u zvaničnim borbama, a to ćemo vam prikazati i kroz statistiku međusobnih susreta dva tima.

Krenimo za početak od košarke koja je i bila povod za ovu priču. Iako ove dve ekipe postoje već nekoliko decenija, nikada se nije dogodilo da odigraju zvaničan meč u nekom takmičenju, tako da će utakmica u petak u Beoogradskoj areni biti premijerni takmičarski susret.

Što se tiče prijateljskih susreta crveno-belih iz Beograda i crveno-beli iz Atine ukupno su odigrali devet takvih mečeva. Prva dva su se dogodila u glavnom gradu Grčke davne 1972. godine, i prvi susret je dobio srpski klub 82:81, a drugi je pripao Pirejcima 77:73.

Na sledeći susret se čekalo 19 godina i odigrana su takođe dva u Pireju, za jedan ne postoji zvaničan rezultat, a drugi je dobio Olimpijakos 89:81, najvažnija stvar na tom meču bila je da je Žarko Paspalj postigao 41 poen na tom meču.

Poslednja tri duela Zvezde i Atinjana odigrana su tokom 90-tih godina. Prvo je 1995. godine u Beogradu slavio domaćin 64:60, zatim godinu dana kasnije u revanšu je bilo 71:57 za grčki klub, a 1997. godine ponovo su Pirejci bili uspešniji 77:70.

Kada je u pitanju fudbal, takođe je zapanjujuća činjenica da ove dve ekipe koje su imale i velikih uspeha u evropskim takmičenjima se nikada nisu susrele, a da su svi prijateljski mečevi odigrani posle ukidanja sankcija našoj zemlji 90-tih godina.

Sve je počelo u novembru 1994. godine kada je Olimpijakos bio prvi evropski klub koji je gostovao u tadašnjoj SR Jugoslaviji i to upravo na Marakani, a utakmica je bila humanitarnog karaktera uz pobedu ekipe iz Ljutice Bogdana 4:1. Revanš u Atini je usledio nekoliko meseci kasnije i završen je bez golova.

Na novi prijateljski duel fudbalera dva tima čekalo se 12 godina, a onda je bio zakazan novi humanitarni meč na "Karaiskakisu" za žrtve velikih požara koji su pogodili Grčku. Pobedili su pirejski crveno-beli 2:1, a za njih je tada nastupao bivši igrač beogradske ekipe Darko Kovačević kome je to bila prva utakmica protiv tima u kome je ponikao još od odlaska sa Marakane.

Na istom mestu 2011. godine isti rivali su se ponovo sreli, a rezultat je bio 1:1, da bi poslednji prijateljski meč odigrali u maju 2012. godine na proslavi nove titule grčke ekipe, a pobednik je ponovo bio atinski tim 2:1.

Jedino gde su Crvena zvezda i Olimpijakos odigrali zvanične mečeve je vaterpolo i to je bilo u sezoni 2012/13 kada je srpski klub postao šampiona Evrope, a na putu do trona susreo se dva puta sa  ekipom iz Pireja tokom takmičenja u grupi. Prvi meč u Atini dobio je domaćin 9:8 pogotkom 20 sekundi pre kraja, ali su im se izabranici Dejana Savića revanširali na Tašmajdanu 11:9.

Dakle, možda i jeste tačna tvrdnja sa početka ovog teksta da sudbina ne voli da timovi koji su u dobrim odnosima ukrštaju koplja u takmičarskim mečevima i zato će utakmica u Evroligi u petak biti jedinstvena koja će definitivno ispisati novu stranicu istorije odnosa dva kluba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • grobar do koske

    7. novembar 2014 | 10:43

    ZARKO PASPALJ-LEGENDA SVETINJE-41 KOMAD-DA NE POSTOJI VISE !!! Sada fmp ima srece,ZARKO PASPALJ NE IGRA VISE !!!..XXAAXXAA.. Partian-MIT ili cudo-JEDINI PONOS SRBIJE !!!

  • grobar do koske

    7. novembar 2014 | 11:00

    SVI TI DUELI,VECITO DRUGIH,SU NEVAZNI I NEBITNI,POSTO SE JEDAN OD TA DVA BRATSKA KLUBA-UGASIO !!! XXAAXXAA..Partizan-MIT ili cudo-JEDINI PONOS SRBIJE !!!

  • Сима

    7. novembar 2014 | 11:02

    Значи Црвена Звезда никад није одиграла такмичарски меч против Олимпијакоса?!А Црвена Звезда Телеком ће одиграти први вечерас?!Толико о "величини" клуба!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA