ODLUKA: 5 duela koji bi mogli da reše večiti derbi!

Brzina Markovića i Mladenovića, relizacija Borhe ili Dijare, iskustvo Ilića protiv mladosti Mijailovića...

  • 1

Svaki derbi ima svog junaka i svog tragičara. U prošlom je svu slavu pokupio Partizanov napadač Marko Šćepović, a tragičari su bili štoperi rivala Vilotić i Adi. I danas će nečija zvezda zasijati. I posle današnjeg okršaja, neko neće smeti da izađe iz kuće deset dana. Tako je to kada se sastanu večiti rivali. Pritisak koji sa sobom nosi okršaj Zvezde i Partizana je nešto što imaju malo koji rivali na svetu. Ko će danas biti čovek odluke?

Telegraf izdvaja pet duela koji bi mogli da reše pitanje pobednika...

1. BRZINA: Lazar Marković VS Filip Mladenović

Duel dva Čačanina će biti ubedljivo najzanimljiviji. Kako za pristalice oba tima, tako da i za strane skaute koji će sa posebnom pažnjom pratiti dva možda i najbrža igrača u ligi. O Lazaru se sve manje-više zna. Talenat kakav odavno nije viđen na ovim prostorima.  Ima ekstremnu brzinu i njom uništava protivnike. Ostaviti ga u situaciji "jedan na jedan" je ravno samoubistvu.

Ali, ako postoji igrač koji može Lazaru da parira to je Filip Mladenović. Levonogi spoljni Zvezde igra kao na mlazni pogon! Gotovo da je postao levo krilo. Ima brzinu kojom može da odgovori Markoviću. Ima i te ofanzivne karakteristike i česta ponavljanja kojima bi mogao da natera Lazara da on njega čuva. Jedva čekamo da vidimo njihove begove...

2. ISKUSTVO: Saša Ilić VS Srđan Mijailović

Ako postoji faktor koji u derbiju ima ogroman značaj, onda je to iskustvo. A, najviše ga ima Partizanova ikona Sale Ilić. Koliko derbija je iza njega, sada može da igra hladnokrvo kao da je na drugoj strani Metalac, a ne Zvezda. Zna "Ilić kapiten" kako se igra protiv večitog rivala. Zna i kako se gubi, i kako se pobeđuje. Grant ga je vratio na omiljenu poziciju - iza špiceva, a prema rasporedu na terenu, čuvar će mu biti Zvezdin golobradi mladić Srđan Mijailović.

Možda "Mićko" jeste "bomba", kao što nedavno reče Prosinečki, ali ove utakmice ne dobijaju se talentom, već glavom. Ilićev urođeni instikt da iz drugog plana pogodi mrežu protivnika je nešto što stručni štab mora Mijailoviću da usadi u glavu i upozori ga na maksimalan oprez. I uz sve te savete, opet je teško očekivati da Zvezdin junoša zaustavi Partizanovog starog vuka...

3. KREACIJA: Evandro Goebel VS Stefan Babović

Nema u derbiju previše prostora da se igrač razmahne i da umire u lepoti. Sve se brzo seče faulovima, jer i pored hrabrih najava iz oba tabora, jasno je da je sigurnost sopstvenog gola primarni cilj. Ali, isto tako, onaj igrač koji u sebi nosi dozu fudbalskog vica i kreacije može jednim potezom da zada fatalan udarac rivalu.

Evandro i Stefan Babović su daleko od Ćavija ili Pirla, ali od njih se očekuje da povežu konce u igri svojih timova. Niko im neće zameriti ako ne uklizaju ili ne isprate "svog čoveka", ali ako se budu krili od lopte kao što su to često umeli, onda će biti pod paljbom kritika. Evandro možda ima nadimak "El Maestro", ali ga još nije dokazao. Babović važi za neku vrstu fudbalskog romantičara, ali ni on se nije proslavio u derbijima. Obojica će biti zaduženi i za izvođenje slobodnjaka, pa eto im prilike da se proslave.

4. LUKAVSTVO: Lamin Dijara VS Boban Bajković

"Crna mamba" vreba novu šansu i ispreman je da iskoristi svaku pukotinu u poslednjoj liniji Zvezde. Iako će mu glavni rivali biti Maksimović i Tošić, Dijara bi mogao da se proslavi i na račun Bobana Bajkovića. Golman Zvezde brani sjajno u poslednje vreme. Nijedan primljeni gol ne ide njemu na dušu, ali ume da pravi izlete sa loptom u nogama koji bi Zvezdu mogli skupo da koštaju. Bajković više voli da predirbla protivničkog napadača, nego "'leba da jede".

Istina, danas su u Evropi u modi golmani koji umeju da igraju nogom, ali Bajković preteruje. Zna to vrlo dobro i lukavi Senegalac koji u derbijima jednostavno ne prašta ni najmanja grešku. Zato i ima pet golova i četiri asistencije protiv "crveno-belih". Budno će motriti na Bajkovićeve egzibicije...

5. SREĆA: Kristijan Borha VS crna magija

Od Kristijana Borhe navijači Zvezde očekuju golove, budući da igra centarfora. Ali, pre će biti da očekuju reviju promašaja, poučeni iskustvom iz prethodna četiri kola i iz minulih nekoliko derbija u kojima se Kolumbijac sit ispromašivao. Njegov voljni momenat i požrtvovanost na terenu nisu sporni. Ali, realizacija i hladnokrvnost svakako jesu.

Pored 11 rivala na terenu, Borha kao da za protivnika ima i sve nebeske sileKao da je na njega neko bacio crnu magiju. Danas mu je idealna prilika da razbije malere. Partizan nije Smederevo ili BSK, pa da mu dozvoli sedam-osam gol prilika. Imaće dve, najviše tri i neće imati pravo na kiks. Ukoliko se ipromašuje kao u prethodnim derbijima, za navijače Zvezde je završio karijeru...

(A. Gligorić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA