Albanac ojadio banku za 6,5 miliona dolara zbog fudbala!

Adrian Bitraj je tokom četiri godine bar jednom mesečno iz sefova uzimao oko 18.000 dolara kako bi se kladio na fudbalske mečeve, a za vreme Mundijala u Brazilu je na utakmici između domaćina i Čilea izgubio 180.000 zelenih novčanica

  • 4

Albanac Adrian Bitraj dospeo je u sve medije u svojoj zemlji, a i šire nakon što je objavljena priča o tome kako je oštetio Centralnu banku Albanije za 6,5 miliona dolara, a sve zbog zavisnosti prema klađenju na fudbalske mečeve.

On je bio radnik ove banke, a novac je uzimao iz sefova kada bi njegove kolege napustile radna mesta, da bi kasnije sa njime sa kladio na fudbalske mečeve. On je prazna mesta u sefovima popunjavao knjigama i lopticama od kanapa, a ovaj slučaj je doveo hapšenja još 18-oro zaposlenih koji su optuženi za nemar.

On je sa ovom "praksom" počeo u maju 2010. godine kada je bio na funkciji šefa odeljenja za promet gotovine u Centralnoj banci. Njegova pasija prema klađenju je bila ogromna, a bar jednom mesečno je uzimao oko 18 hiljada dolara iz sefova.

U njegovom posedu su bila sva tri ključa koja su potrebna kako bi se ušlo u trezor, a ostali zaposleni su u izjavama policiji naveli da nisu imali nikakava naređenja gde i kako da odlažu te ključeve.

Bitraju je ova prevara funkcionisala zahvaljujući i tome što su revizori proveravali samo 2% sefova u trezoru, iako je nekadašnji upravnik Ardijan Fulani govorio da se proverava 5% čime je hteo da pohvali kvalitet rada u CBA.

Ovaj pasionirani kladilac je ispričao policiji i da su kamere bile tako okrenute da su gledale samo na kancelariju i sobu u kojoj se nalazio keš, ali ne i kutije sa novcem. On je novac stavljao u crnu kesu i odlagao u svoj privatni sef, a pre nego što bi izašao sa posla, odlazio bi u kupatilo i novac stavljao oko pojasa.

Kulminacija njegovog uzimanja novca i kockanja je bila na maksimumu za vreme Svetskog prvenstva u Brazilu kada je u jednom danu samo podigao 90.000 dolara, a na jednoj utakmici je izgubio 180.ooo "zelembaća". Njemu su nesreću doneli Brazilci, na koje se kladio da će u regularnom delu meča savladati Čile, ali oni su to učinili tek posle penala.

Bitrajevo svedočenje dovelo je do hapšenja 18 zaposlenih Centralne bankem uglavnom zbog nemara. Šef Centralne banke je u kućnom pritvoru i čeka na suđenje zbog zloupotrebe položaja. Njemu bi trebalo suđenje da počne u narednim nedeljama, a presuda se očekuje početkom sledeće godine. Preti mu 20 godina robije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA