Koje sve rekorde Đoković treba da obori u 2015. godini da bi postao najveći u istoriji tenisa?

Eventualnim osvajanjem Rolan Garosa i Mastersa u Sinsinatiju, srpski teniser bi postao jedini igrač u istoriji "belog sporta" koji je osvojio sve Gren Slemove i Masters turnire*Pored toga, Novak bi još u brojnim kategorijama mogao da ispiše nove stranice teniske istorije

  • 14

Novak Đoković 2015. godinu dočekaće na prvom mestu. Srpski teniser je ubedljivo pobedio Tomaša Berdiha u okviru trećeg kola grupe A završnog Masters tunira u Londonu i na taj način teoretski obezbedio ostanak na čelu ATP liste u narednom periodu.

Ovaj uspeh Noleta, inspirisao nas je da se pozabavimo koje bi to sve rekorde srpski teniser eventualno mogao da obori u narednoj godini i na taj način postane najbolji teniser u istoriji.

Krenućemo od najvećih takmičenja u svetu tenisa, a to su Gren Slem turniri. Novak Đoković je do sada osvojio sedam Gren Slem titula (Rodžer Federer je rekorder sa 17), ali bi u 2015. godini mogao da ostvari neke stvari, koje do sada nijedan teniser nije uradio.

Ukoliko srpski teniser u januaru osvoji Australijan Open, postao bi jedini igrač koji je pet puta osvajao Otvoreno prvenstvo Australije (osvajao već 2008,2011,2012,2013).

Po četiri puta su to učinili Rodžer Federer i Štefan Edberg. Treba reći i da bi Đoković eventualnim plasmanom u finale uz Federer i Edberga postao treći igrač, koji je igrao pet finala u Melburnu.

Pored toga, Đoković bi i eventualnim osvajanjem Rolan Garosa (jedini Gren Slem koji mu nedostaje) uz Andre Agasija, Rafaela Nadala i Rodžera Federera ušao u istoriju kao još jedan igrač koji je podigao pehar u Melburnu, Parizu, Londonu i Njujorku. Ukoliko bi kojim slučajem naredne godine osvojio sva četiri Gren Slema postao bi jedini igrač koji je to uradio u jednoj sezoni od nastanka "belog sporta", a samim tim bi i postao rekorder po broju uzastopnih pobeda (28) na Gren Slem turnirima. Trenutno prvo mesto dele Đoković i Federer sa po 27.

Uz sve ovo, Novak bi mogao da obori još jedan rekord. Ukoliko bi uspeo da osvoji Australijan Open i US Open, Đoković bi postao igrač sa najboljim odnosom pobeda i poraza na Gren Slemovima koji se igraju na tvrdoj podlozi. Trenutno se na prvom mestu nalazi Federer sa 145 -21 (87.35 %), dok je srpski teniser treći sa 93-15 (86.11%).

Što se tiče Masters turnira i tu bi Srbin mogao da napravi značajne rezultate. Kao i svake godine i 2015. su na programu devet turnira iz Masters 1000 serije, a ukoliko bi Đoković osvojio svih devet postao bi igrač sa najviše osvojenih turnira ove vrste. Trenutni poredak je sledeći: Rafael Nadal ima 27 titula, Rodžer Federer 23, Ivan Lendl 22, a Novak 20.

Treba još napomenuti i da je Đoković osvojio za sada osam od devet ovakvih turnira, jedino mu nedostaje Sinsinati i to ga stavlja na drugo mesto u istoriji. Jedini teniser koji je osvojio titule na svih devet Masters tunira je Ivan Lendl, pa bi Đoković osvajanjem titule u Sinsinatiju napravio još jedan ogroman podvig, a ukoliko bi uz to uspeo i da osvoji Rolan Garos, postao bi jedini teniser koji je u karijeri osvojio sve Gren Slemove i sve Masters turnire. 

Treba još i reći da bi srpski teniser osvajanjem šest titula na Masters turnirima postao rekorder, s obzirom da su do sada po pet titula u sezoni osvajali Đoković (2011. godina), Rod Lejver, Džimi Konors i Rafael Nadal.

Ukoliko osvoji i tri titule na tvrdoj podlozi (a igra se šest turnira, tri su na šljaci), Novak bi mogao i da postane igrač sa najviše osvojenih Masters titula na ovoj vrsti podloge - Federer ima 17, Novak 15.

Što se tiče broja nedelja provedenih na prvom mestu, Novak se nalazi na sedmom mestu sa 120 nedelja, ali s obzirom da je Federer na prvom mestu proveo 302, biće jako teško Novaku da ovaj rekord stigne do kraja karijere.

(M.Raković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    15. novembar 2014 | 10:54

    I za ovo što je učinio do sada svaka mu dala i hvala.

  • Si

    15. novembar 2014 | 10:37

    To majstore pokaži svima ko si, kakav si i odakle si? Samo napred i želim ti svu sreću ovoga sveta. Uz tebe smo uvek i danju i noću.

  • draleRS

    15. novembar 2014 | 09:42

    treba da osvoji 10 grand slam titular od moguce 4

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA