GRCI TVRDE: Zvezda prodala meč Panatinaikosu! (VIDEO)

Ponovo pokrenuta priča o nameštanju revanš utakmice Kupa šampiona u Atini 1971. godine

  • 13

U Grčkoj je ponovo pokrenuta priča o revanš meču Kupa šampiona u Atini 1971. godine između Panatinaikosa i Crvene zvezde (3:0), za koji su se pojavili detalji da je namešten.

Naime, list "Etons" objavio je dokument arhive vojnoobaveštajne službe grčke armije, gde se ističe da je tadašnja vojna hunta generala Jorgosa Papadopulosa za pobedu platila tri miliona drahmi.

Zvezda je tada bila prepeka grčkom klubu za najveći uspeh klubu i plasman u finale na Vembliju protiv Ajaksa. Na utakmici u Beogradu su crveno-beli slavili 4:1 ali su u revanpz, bez suspendovanog kapitena Dragana Džajića zbog crvenog kartona, ubedljivo poraženi.

Fotini Papadopulos, supruga generala Jorgosa, 2007. godine je istakla:

- Bila nam je potrebna pobeda od 3:0 u revanšu. Kad sam sela u svečanu ložu, okrenula sam se ka tadašnjem predsedniku Panatinaikosa i rekla mu da sam veoma zabrinuta. U istom trenutku osetila sam ruku svog supruga na kolenu. Poluglasno mi je rekao: Nema potrebe da se brineš. Kupili smo utakmicu. Zvezda će dobiti veliki novac za to što će nas danas pustiti.

Godinama se razvlačila prila da su pred taj meč fudbaleri crveno-belih bili drogirani. Pokojni predsednik Crvene zvezde Nikola Bugarčić u jedinom intervjuu "Kuriru" povodom utakmice u Atini rekao je 2007. da bi u svojoj 89. godini priznao marifetluk kluba da je zaista postojao.

- Ne, to su nečije fantazije. Sad bih vam priznao, imam već toliko godina da nemam razloga da se plašim istine. Mnogo bismo više para dobili da smo se plasirali u finale i došli do prilike da pobedimo Ajaks. O mogućnosti da su igrači drogirani mogu reći da je to već realna sumnja - rekao je tada Bugarčić.

Sastav Crvene zvezde na spornom meču: Dujković, Đorić, Klenkovski, Bogićević, Novković, Pavlović, Janković, Filipović, Aćimović, Karasi, Ostojić. Trener: Miljan Miljanić.

(Telegraf.rs/Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA