SVIĐA LI VAM SE OVO? Penali će se ubuduće izvoditi pre početka meča, a ne na njegovom kraju!

UEFA planira, ali još nije donela odluku o revolucinarnom potezu. Navodno, razlozi su finale LŠ iz 1986. godine i ono između Juventusa i Milana. O razlozima više čitajte u tekstu

  • 29

Zamislite fudbalsku utakmicu gde se pre prvog sudijskog zvižduka izvode jedanaesterci? Zvuči neverovatno, ali taj scenario smo vrlo lako mogli da gledamo ove sezone. Međutim, iako UEFA nije usvojila ovaj predlog, nije ga ni odbacila. Samo ga je prolongirala.

Naime, o čemu se radi? Jedan britanski novinar je u svom tekstu otkrio da je predlog o izvođenju jedanaesteraca pre meča bio na stolu UEFA par godina iza nas, ali je iz nekog razloga odlučeno da se o tome ne raspravlja. Kao što smo pomenuli, slučaj je ''ostavljen u fioku'' koja bi u skorije vreme mogla da bude otvorena s obzirom na to da mnogi smatraju da je vreme za promene u najvažnijoj sporednoj stvari.

Kao glavni razlog potencijalne promene navodi se činjenica da mnogi klubovi na popčetku meča odluče da se brane do 120 minuta i onda putem penala obezbede trofej ili prolaz dalje. Primer za to naveden je, od strane UEFA, finale KEŠ 1986. godine kada je Steaua na taj način pobedila Barselonu, ali i najdosadnije finale Lige šampiona između Juventusa i Milana 2003. godine.

Zbog toga čelnici evropske kuće fudbala žele da unesu malo živosti u mečeve tako što bi jedan klub već na početku znao da je nerešen rezultat ravan porazu. Praktično, taj sistem bi bio sličan golu u gostima gde tačno znaš koji rezultat te vodi dalje.

Ono što je uplašilo UEFA jeste činjenica da bi mogao da se dogodi i kontraefekat gde bi jedan tim ''parkirao autobus'' znajući da ih remi vodi dalje. Ali, s druge strane, tim koji je izgubio na penalima bi krenuo ofanzivnije i ne bi kalkulisao jer im to ništa ne donosi.

Pored ovoga postoje i druge pogodnosti ovog pravila, tvrde iz UEFA. Publika bi bila mnogo glasnija u prvih 15-ak minuta i stvorila bi se veća tenzija na terenu. Ovako, mnogi navijači odu pre jedanaesteraca, kao i to da ih umor polako hvata.

Takođe, ovim pravilom moglo bi da se spreči da pojedini fudbaleri svoju reprezentativnu karijeru ne završe promašenim penalom kao što je to bio slučaj sa Robertom Bađom (1994), Krisom Vodlom (1990) i Darijusom Vaselom (2004).

Sve ovo moglo bi da utiče na UEFA da pravilo šutiranja penala pre meča vidimo već u nokaut fazi na EP 2016. godine, kako bi utakmice bile dinamičnije, ali ono što ih plaši jesu reakcije publike na ovako veliku promenu koja očigldno preti da ''izađe iz fioke.''

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    18. novembar 2014 | 12:53

    Ma glupost,u penalima često i sreća preovlada pa opet "lošiji" tim može da pobedi na penale i isto da odigra bunker celu utakmicu. Ovo nije nikakvo rešenje i nadam se da neće usvojiti to.

  • Milan

    18. novembar 2014 | 13:26

    Bolje da se uvede pravilo da kad je rezultat 0:0 niko ne dobije bodove! Nisi dao gol - nema bodova! Ne znam kako ovo nikome ne padne na pamet.

  • igor

    18. novembar 2014 | 13:57

    Apsolutne gluposti,da je to zbog finala 1986...Sto onda to nisu uradili ranije,jedini pravi razlog za to su kladze,ljudi ce se kladiti i na te penale pre meca!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA