Rusiji su Mundijal doneli Putin i Pikasova slika, a Kataru visoka politika i trgovinski sporazumi?

Engleski mediji su došli u posed dokumenata koja predstavljaju nove dokaze o korupciji u FIFA i UEFA prilikom dodele domaćonstava za Svetska prvenstva 2018. i 2022. godine

  • 2

Optužbe na račun sumnjivih dodela domaćinstava Svetskih prvenstava 2018. i 2022. godine Rusiji i Kataru ne prestaju da silaze sa naslovnih strana svetskih medija, a u tome prednjače kivni Englezi.

Poslednja u nizu, za sada još uvek samo spekulacija, je ona o tome da je i predsednik UEFA Mišel Platini učestvovao u zaveri. Naravno, ‘saga’ o tome kako je u prljavoj raboti učestvovao i predsednik FIFA Sep Blater i cela korumpirana glasačka mašinerija krovne svetske fudbalske organizacije stara je priča.

Engleski "Sandej tajms" ima navodno u posedu dokumenta koja mogu potvrditi da je ruski predsednik Vladimir Putin bio ključna figura u vrbovanju Sepa Blatera za pomoć u lobiranju za dobijanje Mundijala. No, novost je i to što je Mišel Platini za svoj udeo u zaveri dobio skupoceno delo Pabla Pikasa.

U dodatku cele priče je nastavak i nova ‘epizoda’ o tome kako je Katar svoje domaćinstvo kupovao čak i kroz povoljne bilateralne trgovinske sporazume. Opšte poznata je činjenica da su neki visokopozicionirani članovi FIFA već ‘pali’ nakon dokazanih optužbi, no one dosad ipak nisu bile toliko konkretne.

Engleski novinari sada tvrde da je prikupljena čitava baza podataka o prljavim radnjama, čak i o glasinama, te da su u stvaranju iste učestvovale velike engleske privatne kompanije širom sveta, a ono što je značajno, čak i britanske ambasade. Da je u sve to konačno uključena i službena visoka politika potvrđuje činjenica da je o svemu obavešten i Odbor (zajednički) za kulturu, medije i sport u Britanskom parlamentu.

Predsednik tog odbora Džon Vitingdejl zaključio je da mu sadržaj tih podnesenih optužbi nije još predočen, a Fudbalski savez Engleske dao je šturo saopštenje u kojem se ne bavi konkretnim optužbama:

- Širom sveta skupljaju se i dalje informacije koje nam mogu pomoći da se dokažu nepravilnosti (mito i korupcija) u procesu dodele poslednja dva izdanja Mundijala. O svemu je obavešten i u svemu smo u komunikaciji s gospodinom Majklom Garsijom.

Garsija je čelnik Etičke komisije FIFA zadužen za kompletnu istragu spornih kandidatura. Najnovije optužbe su bez konkretnih dokaza, zasad samo ‘čardak ni na nebu ni na zemlji’, no ofanziva Engleza poprimila je ozbiljne razmere. Kao najozbiljniji kandidati za SP 2018. izgubili su od Rusije i do današnjeg dana od službene dodele domaćinstava u decembru 2010. godine ne mogu to da prebole.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NIkola

    1. decembar 2014 | 12:16

    BAS ME CUDI DA ENGLEZI NAPADAJU PUTINA...

  • Gocy

    2. decembar 2014 | 20:12

    Toliko im je krivo sto nisu dobili organizaciju da idu iz krajnosti u krajnost ovi Englezi.strasno.a i da su dobili organizaciju nebi osvojili.jednostavno Engleska je samo ime u fudbalu.nisu sila fudbalska to ih i boli najvise

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA