Verovali ili ne: Čak 24 igrača Zvezde tražilo je da napusti crveno-bele! Pogledajte zašto! (FOTO) (VIDEO)

Kompletna dva tima, od toga jedan kadar da se bori za titulu u Jelen Supeligi, napustila su Marakanu od aprila 2012. bez dinara obeštećenja! Telegraf istražuje zbog čega

  • 22

Zahtevi za raskid ugovora na štetu nekadašnjeg giganta iz Ljutice Bogdana od strane Milana Jokića, Nikole Karaklajića i Stafana Čikića govore u prilog činjenici da vreme tužbi upućenih Arbitražnoj komisiji FSS-a nije prošlost.

Kako se bliži kraj polusezone, opasnost od novih sporova je sve veća. Nezadovoljstvo ne ispunjenjem finansijskih stavki u ugovorima, nezadovoljavajuća minutaža, uticaj menadžera i roditelja, krut stav Uprave, razlozi su što fudbaleri najavljivani kao budućnost kluba odlaze sa Marakane, a da na nju nisu pošteno ni zakoračili.

Podatak za kategoriju verovali ili ne: 24 igrača su tražili preko arbitraže odlazak sa Marakane!

Prvi je nogu povukao Miloš Dimitrijević, koji je dolaskom Sa Pinta na mesto trenera skrajnut u drugi plan. Mali Čava stigao je u najtrofejniji srpski klub iz Rada, a prethodno je nekoliko godina igrao francusku Ligu. Najavljivan kao veliko pojačanje i doveden na insistiranje Roberta Prosinečkog, Dimitrijević nije prikazao ono što se od njega očekivalo. Na nekoliko mečeva nedvosmisleno je potvrdio da ima očev gen za fudbal, međutim to nije bilo dovoljno da se ustali u timu koji su odlaskom Robija predvodili Aleksandar Janković i Sa Pinto.

Bizarna situacija desila se na izmaku 2012. godine kada je mladi Nemanja Maksimović odbio da krene put Antalije na pripreme Crvene zvezde uz obrazloženje da ne može da prekida obuku za polaganje vozačkog ispita. Sa spisak su tada otpali još i Veljko Simić, odnosno Filip Janković koji je bio uslovljen potpisivanjem novog ugovora. Danas, Maksimović i Simić nastupaju za Domžale dok je Filip Janković iz Parme prosleđen Kataniji na pozajmicu.

Sledeći za izdajnika je proglašen Nikola Maksimović kome je pripisivano da je u utakmici sa Vojvodinom pustio Oumarua da postigne gol i na taj način izdao klub.

Razlaz je bio jedino rešenje iako je stameni štoper iz Bajine Bašte iz crveno-belog tabora otišao na leto 2013. godine. Uhlebljenje je našao u italijanskom Torinu za koji igra standardno, a Crvena zvezda je na ime obeštećenja od fonda njegovog menadžera i na ime bonusa inkasirala odličnih 1,9 miliona evra.

Za ne baš popularan potez odlučio se i bekovski tandem Filip Mladenović i Marko Vešović. Prvi je dugo bio nezamenljivi član Robijevih beba, standardan je bio i kod Jankovića, međutim od dolaska Portugalca i kasnije Slovenca Stojanovića, Čačanin se preselio na klupu, a nedugo zatim posegao i za tužbom. Trenutno je član Bate Borisova koji igra Ligu šampiona, i standardan je. Dok je nastupao za crveno-bele Mladenović je stigao da upiše i tri nastupa za reprezentaciju Srbije.

Za razliku od njega crnogorski reprezentativac Marko Vešović u zimu 2013. nije imao problem sa minutažom, igrao je konstantno, ali zbog nekorektnosti Uprave i prekršenih obećanja na nagovor menadžera Raja Božovića podnosi tužbu Arbitražnoj komisiji. U Crvenoj zvezdi proveo je četiri godine i uz Bajkovića i Lazovića u trenutku odlaska bio je fudbaler sa najdužim stažom među crveno-belima. Tokom zimskog prelaznog roka otišao je u Torino, gde se nije puno naigrao, pa je ustupljen na jednogodišnju pozajmicu Rijeci sa kojom nastupa u Ligi Evrope.

Možda i najviše bure odlaskom posle sudskog spora izazvao je odlazak Srđana Mijailovića, momka koji je ponikao u Zvezdinoj Omladinskoj školi. Mićkov fudbalski otac Robert Prosinečki odveo ga je u Kajzeri za koji i danas nastupa. Zanimljivo je da su po nekim informacijama čelnici turskog kluba pre nego što su Mijailovića dobili gratis, nudili za mladog reprezentativca Srbije milion evra za transfer, odnosno duplo manju sumu za pozajmicu, ali je rukovodstvo Crvene zvezde to odbilo.

Poput Mladenovića i Maksimovića i Srđan je za vreme selektorovanja Siniše Mihajlovića zabeležio nekoliko nastupa za nacionalni tim Srbije. Osim igrača, srpski šampion bez ikakve nadoknade morao je da da odrešene ruke dvojici perspektivnih golmana, Aleksandru Kirovskom i Marku Dmitroviću.

Sa Marakane je otišao i Aleksandar Pantić, takođe posle tužbe zbog neisplaćenih zarada. Vrlo brzo, mladi reprezentativac Srbije pronašao je angažman u španskom Viljarealu, gde nije mnogo igrao. Trenutno je na pozajmici u Kordobi. Za njegovo bivstvovanje na Marakani vezan je i incident na utakmici sa Slobodom iz Užica kada je posle jedne greške napucao loptu u pravcu navijača koji su se nalazili na istočnoj tribini. Već tada je bilo jasno da do nastavka saradnje ne može da dođe.

Navijačima nekadašnjeg evropskog šampiona sigurno su teško pale tužbe i zahtevi za raskid ugovora od strane svoje dece. Tu pre svega treba spomenuti Dejana Milovanovića i Marka Perovića, klasiće iz čuvene generacije '84 koja je Crvenoj zvezdi donela dve duple krune, a njihovim transferima širom Evrope, crveno-beli su zaradili dosta novca. Međutim, pri povratku u svoju kuću nisu se najbolje snašli i Marakanu su napustili sa čistim papirima ali i gorkim ukusom u ustima.

Sa druge strane bez mnogo pompe i sekiracije pristalice srpskog šampiona sa Autokomande ispratili su Marka Mirića i Natanijela Asamou. Nijedan od njih nije oduševio igrama i nijednog trenutka tokom boravka u klubu nisu bili standardni. Miriću je zamerano na nekim ranijim ispadima dok je nosio dres Spartaka i navodno se deklarisao kao navijač večitog rivala.

Ganjanin je bio velika misterija svima, dosta se pričalo o tome kako je došao u klub, ko mu je omogućio da dođe a kasnije i prođe probu u Crvenoj zvezdi. Rešenje o raskidu ugovora na štetu kluba dobio je istog dana kada je Miloš Ninković stigao na Marakanu, tako da je taj događaj prošao gotovo neopaženo u Ljutice Bogdana.

Još trojica mladih fudbalera sa prefiksom Zvezdina deca tužili su klub, da bi ipak uspeli na kraju da dođu do kompromisa i uz zamenu za slobodu, oprostili su dug koji je prema njima imao matični klub. Reč je o braći Dragoljubu i Slavoljubu Srniću i o Filipu Stojkovića. Svi su trenutno članovi Čukaričkog koji sa klupe predvodi Vladan Milojević, stručnjak koji je o njima vodio brigu i u Zvezdinoj omladinskoj školi.

Uroš Radaković i Nikola Šakić nisu imali strpljenja ni da zakorače na veliku scenu, već su još kao juniori tužili Zvezdu i dobili spor. Šakić je dobio čiste papire zbog nekoliko neisplaćenih stipendija čija je vrednost ukupno iznosila manje od 1000 evra.

Poslednji na listi je Dragan Mrđa koji je takođe nakon osvojene titule i priznanja za najboljeg strelca Lige presavio tabak. Ovakav postupak opravdao je time što nije mogao da nađe nikoga u klubu sa kim bi mogao da razgovara i da dođe do rešenja situacije koja je nastala izbacivanjem iz Evrope i odlaskom Dragana Džajića. Ipak, stvar je donekle ispravljena pa je Mrđa kao i nekolicina njegovih prethodnika menjao slobodu za čiste papire.

U poslednje dve godine svi igrači koji su to hteli mogli su da napuste Crvenu zvezdu putem suda zbog neisplaćenih zarada. Pravilo je da svaki fudbaler kome plata kasni tri meseca ima pravo da tuži klub i ode bez obeštećenja.

Osim što su odlazili bez dinara naknade većina ih je kasnije potraživala svoj novac i neretko se dešavalo da je svaki dinar koji stigne na Marakanu odlazio na isplatu ugovornih rata igračima koji su u tom trenutku već bili članovi drugih klubova.

Dosta pometnje među crveno-bele uneo je bivši sportski direktor Zoran Stojadinović. Prema nekim informacijama on je najveći krivac za nastale klanove u svlačionici. Sve se završilo njegovim odlaskom, nakon pobune najiskusnijih igrača.

I danas je situacija takva da svi igrači Crvene zvezde mogu da napuste tim i crveno-bele bez obeštećenja. Crvenu zvezdu za deset dana očekuju izbori, a pred novoizabranim Rukovodstvom nalazi se težak zadatak da konsoliduje klub i pokuša da oformi tim koji će biti kadar da odbrani osvojenu titulu.

Poražavajuće deluje i podatak da crveno-beli ni za jednog od navedenih igrača nisu dobili adekvatno obeštećenje izuzev za Nikolu Maksimoviću. Po par stotina ili desetina hiljada evra stizalo je u Ljutice Bogdana na ime kompenzacije za staž igrač ostvaren u omladinskoj školi ili zbog ponekog nastupa za reprezentaciju.

Na udaru su ipak najviše bili sami igrači, iako krivica nije samo njihova. Inače kako objasniti dovođenje Garida u trenucima kada Crvena zvezda na poziciji zadnjeg veznog ima dva A reprezentativca, Mijailovića i Milivojevića?

Zašto je dolaskom nove uprave odmah marginalizovana ideja Roberta Prosinečkog o formiranju mladog tima od najboljih igrača iz Srbije. Gotovo čitava mlada reprezentacija je obukla crveno-beli dres, uspostavljen je sitem i plan koji je trajao taman koliko i Zvezdino učešće u evropskim takmičenjima u poslednjih deset godina.

Crvena zvezda se ponovo okrenula svojoj školi. Trener Lalatović hrabro je u vatru gurnuo nekolicinu golobradih momaka. A da li će crveno-beli imati znanja i strpljenja da ih istrpe i sačekaju da sazre, ili će i oni poput svojih prethodnika sreću potražiti na drugom mestu, ostaje da se vidi.

Crvena zvezda je definitivno mogla na prodaji svih navedenih da zaradi mnogo više, dok nekima nije ni bilo mesto u Crvenoj zvezdi. Rasformirana je generacija sastavljena od mladih reprezentativaca koja je obećavala mnogo. Ostali su samo dugovi i loša sećanja. Od svih pobrojanih probali smo da sastavimo najbolji tim, a vi sami procenite koliki bi bio domet tima sastavljenog od fudbalera koji su Marakanu napustili nakon tužbe Arbitražnoj komisiji FSS-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • grobar do koske

    2. decembar 2014 | 20:38

    Zbog prekida projekta "juzni tok",sto automatski znaci i prekid SPONZORSTVA GASPROMA fkcz,tek ce biti NAPUSTANJA PECURKANE !!! Partizan-MIT ili cudo-jedini ponos i najveci brend Srbije !!!

  • Coki

    2. decembar 2014 | 19:06

    Casovi ljubavi:-) Partizan Institucija!!!

  • savica

    2. decembar 2014 | 19:51

    Cist racun: Zvezda kupi i plati igraca. posle razlaza igrac ode bez obestecenja. menadzer i uprava Zvezde - nabedjeni direktori podele novac od novog kluba a klub Zvezda ostaje u dugu od 50 mil.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA