LOŠA FORMA Šta se događa sa Džej Džej u 2012?

Šokantnim porazima u novoj sezoni Jelena ubrzano klizi iz društva 20 najboljih teniserki sveta. Može li srpska teniserka na šljaci da pokaže svoju staru igru?

  • 0

Jelena Janković je od ove nedelje druga teniserka Srbije, pošto ju je na VTA listi pretekla Ana Ivanović. Jelenin debakl u 2. kolu Majamija od 36. teniserke sveta Mone Bartel, u kome je naša igračica protiv 21-ogodišnje Nemice uspela da osvoji svega tri gema, samo je potvrdio činjenicu o lošoj formi Džej Džej na startu sezone. Što bi naš narod rekao: "Crna Jelena!"

Istina, Bartel je ove godine najavila proboj na VTA listi, pošto je prilično namučila najbolju na svetu Beloruskinju Viktoriju Azarenku u Indijan Velsu, koja ove godine ne zna za poraz. Ipak, ovaj nedopustiv poraz Jelena će platiti gomilom bodova, pošto je prošle godine stigla do četvrtfinala. Da podsetimo, 2008. Jankovićeva je igrala u finalu Majamija, kada je poražena od Serene Vilijams 2:1.

Početkom januara naša teniserka učestvovala je na turniru u Brizbejnu i pristojnom igrom stigla do polufinala, gde je poražena od bivše šampionke Rolan Garosa Frančeske Skjavone posle velike borbe (7:5, 6:7, 6:3). Ponadali smo se da će završnice narednih turnira biti uobičajen ambijent za Jelenu, ali ju je u tome, već na sledećem, u Sidneju, sprečila neumoljiva Azarenka u drugom kolu 2:0 (6:4, 6:2). Beloruskinja je uveliko bila na putu da smeni Karolinu Voznjacki na svetskom tronu, pa je ovaj poraz mogao da bude dobra lekcija za predstojeći prvi gren slem turnir u sunčanom Melburnu.

I zaista, Jelena je odlično krenula na Australijan Openu, i nije dozvolila neprijatna iznenađenja. U mečevima protiv Lore Robson, Čen Čang i Kristine Mekhejl izgubila je ukupno deset gemova. Ipak, u osmini finala nije imala rešenje za Karo Voznijacki, iako je Dankinju verovatno bilo najlakše "dobiti" baš u ovom periodu, kada igrom nije odbranila svoje poslednje dane kao najbolje igračice sveta.

Jelena se potom odazvala pozivu selektora Fed Kup reprezentacije Dejana Vranješa, a na redu je bio duel sa Belgijom. Istorijskom prolasku u polufinale ovog ekipnog takmičenja, Jankovićeva je doprinela pobedom nad Kirsten Flipkens. Na istom meču u kom je bila na visini zadatka zaradila je povredu, koja ju je sprečila da učestvuje na sledećem turniru u Parizu.

Usledila je Doha i još jedna neočekivana prepreka u drugom kolu - Šahar Per je srpsku teniserku pobedila 7:6, 6:2. U velelepnom Dubaiju je delovalo da se Jelena uzela u pamet. Identičnim rezultatom u setovima 6:4, 6:2 redom su padale ozbiljnije igračice: Cetkovska, Peneta i Stosur. Time je pokazala da i dalje može da zapreti. U polufinalu je ipak jača bila šesta teniserka Agnješka Radvanska, a sam rezultat je pokazao da Jelena nije imala snage za ovo uzbudljivo polufinale: 2:6, 6:2, 6:0 za Poljakinju.

Srpska teniserka je krenula put Malezije gde je postavljena za drugu nositeljku, a do još jednog polufinala krenula je nekako nesigurno. Posle prave drame se plasirala u drugo kolo turnira u Kuala Lumpuru, spasivši dve meč lopte od 18-ogodišnje Francuskinje Karoline Garsije pre pobede od 7:6 (7), 4:6, 7:6 (2), da bi u sledećem kolu ekspresno savladala veteranku Džil Krejbas za 60 minuta 6:2, 6:0. U polufinalu je dočekala 60. na listi Hrvatica Petra Martić i posle trosatne borbe slavila 6:7 (5), 7:5, 7:6 (5). Jelena je u tom meču u odlučujućem setu čak vodila 4:1.

Na turniru u Indijan Velsu prošle nedelje, Jelena je potvrdila izuzetno lošu formu porazom u 2. kolu. U kalifornijskoj pustinji bolja je bila 99. igračica na VTA listi Džejmi Hempton 6:4, 6:3. Šok i neverica su bili još veći u Majamiju. Izgleda da je Džej Džej navikla svoju publiku na šokantne poraze i oscilacije u igri, ali porazi u Americi prosto traže objašnjenje: šta se to dešava sa Jeleninom igrom? 

Nekada prva teniserka sveta koja je slala prave muške udarce, sada je gubljenjem dobijenih mečeva na putu ka izlaznim vratima iz društva top 20. Teniska sezona se sada seli na turnire na šljaci i priremu za drugi gren slem sezone Rolan Garos, a srpskoj teniserki je pod hitno potrebno da obrise nekadašnje igre pretvori u konstantnost kako bi i dalje bila dostojan protivnik trenutnim vrhunskim igračicama.

(B. Mekić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA