"Adidas" napravio dresove Britancima za OI (FOTO, VIDEO)

Kritike idu na račun zapostavljenosti crvene boje

  • 0

Nemački globalni proizvođač sportske opreme "Adidas" dizajnirao je dresove za više od 550 sportista koji će predstavljati Veliku Britaniju na Letnjim olimpijskim igrama u Londonu (27. jul - 12. avgust). U promotivnom filmu učestvovali su teniser Endi Marej, biciklista Kris Hoj, biciklistkinja Viktorija Pendlton, atletičar troskokaš Filips Idovu, fudbaler Džek Rodvel (Everton) i drugi.

Već ima i kritika "Adidasovog" rešenja. Zapaža se da je crvena boja potisnuta u drugi plan na račun plave, što može da iziritira Velšane, na čijoj zastavi dominira crveni zmaj.

Univerzitetski profesor i sportski psiholog Robert Barton objašnjava sa naučnog stanovišta u studiji iz 2005. da su engleski sportisti uvek postizali bolje rezultate u crvenim dresovima, a tako je i Gordi Albion jedini put postao svetski prvak, kad je jedini put i bio domaćin fudbalskog mundijala.

Klinički psiholog sporta Viktor Tompson je mišljenja da crvena boja povećava agresivnost, sigurnost i osećaj dominacije.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA