PRE 23 GODINE: Dan kada je Crvena zvezda zavladala planetom (VIDEO)

Golovima Vladimira Jugovića (dva) i Darka Pančeva crveno-beli savladali Kolo Kolo 3:0 i nakon evropske titule osvojili i svetsku

  • 58

Pre tačno 23 godine, 8. decembra 1991. godine, Crvena zvezda je imala veliku priliku da posle evropske osvoji i svetsku titulu. U dalekom Japanu, šampion Starog kontinenta ukrstio je koplja sa Kolom Kolom, tadašnjim najboljim timom Južne Amerike, i pobedio sa velikih 3:0 (1:0).

Junak trijumfa svakako je bio dvostruki strelac Vladimir Jugović koji je možda odigrao i utakmicu života. Zvezdina radilica je pogađala mrežu protivnika u 20. i 60. minutu, dok je konačan rezultat postavio Darko Pančev u 75. minutu.

Čileancima nije pomoglo ni to što su čitavo drugo poluvreme igrali sa igračem manje jer je Dejan Savićević, koji je asistirao Jugoviću kod prvog gola, isključen u 43. minutu. Južnoameričku ekipu sa klupe je predvodio Mirko Jozić koji je upravo u Čileu osvojio titulu sa mladom reprezentacijom Jugoslavije 1987. godine. Šampiona Evrope trenirao je Vladica Popović.

- Igrači ni jednog trenutka nisu posumnjali da će i tog 8. decembra izaći kao pobednici. Znali su da revanša nema. Znali su da, ko pobedi sad, biće prvak sveta zauvek. Jeste nas zadesio peh kada je Savićević isključen, ali nisam se ljutio na njega - rekao je svojevremeno Vladica Popović:

- Smireno sam mu rekao: ''Dejo, sad se istuširaj, sad je gotovo! Ne vredi da diskutujemo. Sad više nismo bitni ti ni ja. Bitna su ona desetorica koja će igrati drugo poluvreme''. U tim trenucima nam je najmanje bio potreban haos, iako nam se prvobitni plan srušio kao kula od karata. Rešenje sam pronašao u Siniši Mihajloviću, koji je dobio zadatak da kao levo krilo preuzme jedan deo Dejine uloge, i da u nastavku utakmice pokuša da doda, prenese loptu ili ugrozi gol šutem iz daljine.

Povodom proslave 23. godišnjice od ovog uspeha, Crvena zvezda će danas od 13.00 časova prirediti koktel na Marakani.

CRVENA ZVEZDA – KOLO KOLO 3:0 (1:0)

Tokio, 08.decembаr 1991.

Sudijа: Kurt Retlisberger (Švаjcаrskа).

Stаdion: Olimpijski.

Gledаlаcа: 55.000.

Strelci: Jugović u 20. i 60, Pаnčev u 75.minutu.

Crveni kаrton: Sаvićević u 43.minutu.

CRVENA ZVEZDA: Milojević, Rаdinović, Vаsilijević, Jugović, Belodedić, Nаjdoski, Rаtković, Stošić, Pаnčev, Sаvićević, Mihаjlović.

KOLO KOLO: Moron, Gаrido, Mаrgаs, Rаmirez, Sаlvitijerа (Dаmbrovski), Mendozа, Vilčez, Bаrtičoto, Jаnes, Pizаro, Mаrtinez (Rubio).

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bobolino

    8. decembar 2014 | 09:36

    Samo da se zna, tada je povucena dozivotna linija izmedju NAS i svih ostalih. Zapamtite to Delije, uvek budite ponosni na ovo. To nam niko i nikada ne moze oduzeti. Bice dana, bice leta bices opet PRVAK SVETA !!

  • Maja

    8. decembar 2014 | 09:32

    Kazu bila je davno...jeste, ali je bila.Neko nekad, a neko nikad :)

  • Nikola

    8. decembar 2014 | 09:35

    Slavni dani nase proslosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA